≫ 

Ko muti naše reke, a ko žmuri na oba oka: Da li ćemo od Srbije da napravimo Fukušimu?

Reka odnese stvari dalje od vašeg dvorišta, ali takvim ponašanjem zagađivača sečemo granu na kojoj sedimo

  • 32
Reke Foto: Telegraf/Privatna arhiva/Pixabay

Razmišljanje da "Reka sve odnese" i "Treba počistiti svoje dvorište" gotovo svakog meseca naprave haos u srpskim vodama. Jer, pojedincima je važno da se otpada rastosiljaju, a reka je idelna za to - ona teče, odnese krv, ulje, naftu, pileće noge ili fekalije.

I oni koji to rade, a mahom je reč o fabrikama i klanicama, znaju da neće odgovarati. Dok inspektor izađe na teren, napravi zapisnik, pa sve dok dođe do sumnjivog postrojenja, voda je već otekla, a direktori i menadžeri samo govore "Neeee, neeee, kod nas je sve po standardima".

Podignu se građani kada vide kako riba umire, a voda menja boju, presijava se, masti se, kad osete smrad raspadajućeg tkiva, digne se buka i na zagađnje se brzo zaboravi. Dok se ne ponovi. Tu, ili negde drugde.

Zapisnici inspekcije ostanu negde "ad acta" ili se sve završi na usmenom upozorenju sumnjivim fabrikama.

A nisu ni domaćini mnogo obazriviji. Čast onome ko se istinski zalaže za čiste reke, ali smeće, fotelje, stari televizori i frižideri, mogu se videti u koritima naših reka, a o kanalizaciji da i ne govorimo.

Reka odnese stvari dalje od vašeg dvorišta, ali takvim ponašanjem zagađivača sečemo granu na kojoj sedimo.

U vreme kada očekujemo proleće, silazak na reke, romantična pecanja i letnja rashlađenja, treba da se zapitamo na kakve reke ćemo izvoditi svoju decu.

Februar 2020: Krvave ulice u Petlovcu (Nova Varoš), plava Moravica u Aleksincu

Moravica, reka, plava voda Foto: D.B.

Jedna klanica navodno se priključila na kanalizaciju, pa kad izbacivanje otpada krene, sve se začepi i preliva. Niko nije kriv.

I za aleksinačku Moravicu ove godine sumnjalo se da je bila zagađena. Srećom, ribe nisu uginule, ali su se meštani i ribolovci organizovali, alarmirali nadležne uradili analize. Dve nedelje kasnije dobili su informaciju da je sa vodom sve bilo u redu - nije bilo zagađenja, uprkos neobičnom izgledu reke.

Januar i februar 2020: Smrad u Petom Puku

Potoku Đenovac na obodu Valjeva krajem januara otkriveno je pokvareno pileće meso. Stanari iz naselja Peti puk, kažu da je "zaudaralo do neba".

Potok sa mrtvim životinjama, Valjevo Foto: Nikola Tomić

Novembar 2019: Jeza u Velikom Bačkom kanalu

Više od tri tone uginule ribe plutalo je od Srbobrana do Bečeja, "Vode Vojvodine" nosile su je u spalionicu, a inspekcija je zabranila šećerani u Crvenki da ispušta otpad u kanal, premda su u fabrici negirali da su uzročnik katastrofe.

U međuvremenu, inspekcija je konstatovala i izlive otpadnih voda u Kanal iz Fabrike ulja u Vrbasu.

Septembar 2019: Ribokradice ubijale na Dunavu, klanice prosipale pileće nožice

Da bi imali što bolji ulov, ribokradice ponekad koriste drastične mere - lokalni ribolovci na Dunavu kod Velikog Gradišta veruju da je u zimovniku za "masakr" nad ribom korišćena struja.

Pomor ribe, Srebrno jezero, ribokradice Foto: TPKnews.com

Inspektorka je bila na bolovanju i ove navode nije imao ko ni da proveri.

Još gore je bilo na toku Velike Morave kod Miloševca - pun kamion pilećih nožica izbačen je u reku, a građani koji su došli na obalu zgražavali su se nad prizorom.

Avgust 2019: Toplica "mrtva reka", pomor na Ibru i u Južnoj Moravi, katastrofa u Moravici

Ovog meseca zabeleženo je više incidenata na rekama. Ribolovci u Raškoj primetili su da u Ibru plutaju mrtve jedinke, a taj problem imali su i meštani sela Zlatokop.

Pomor ribe Toplica Foto: Privatna arhiva

U to vreme i Toplica kod Prokuplja bila je zagađena. Jedan meštanin tada je pozvao našu redakciju i podelio slike, kako kaže, "mrtve reke Toplice" gde su navodno tone ribe plivale po površini.

Mazut Foto: Telegraf

Međutim, najdramatičnije bilo je u Ivanjici na reci Moravici, gde se u reku izlio mazut iz kotlarnice Zavoda za rehabilitaciju. Šumadija je bila u strahu jer je zagađenje pretilo da se prelije u Zapadnu, a potom i Veliku Moravu.

Tada je stavljena i specijalna zavesica za prečišćavanje reke, ali incident se ponovio i u novembru.

U istom tom zavodu ove godine je došlo do eksplozije u kojoj je poginuo radnik koji je pretakao mazut.

Jul 2019: Jablanica crna "kao katran"

Meštani sela Malo Vojlovice kod Lebana takođe su bili svedoci velikog uginuća ribe u svom kraju. U pitanju je reka Jablanica.

Pomor ribe, reka Jablanica Foto: Jugmedia

Jun 2019: Pomor u kanalu kod Iđoša, "Kao da živimo u kanalizaciji"

Stanovnici sela Iđoš kod Kikinde u kanalu koji je povezan sa kanalom Dunav-Tisa-Dunav, nagledali su se mrtve ribe. "Ljudi, ne znam šta da kažem, kao da živimo u kanalizaciji", pričao je jedan ribolovac uz opasku da se trovanje kod njih podrazumeva.

Uzrok pomora se nije znao, ali meštani su ga povezivali sa pomorom pčela koji je prethodio.

Maj 2019: Pomor džiovskih somova

U blizini klanice kod Leskovca nalazi se kanal u koji se ispuštaju dabričke otpadne vode. Ovde iznutrice nisu problem, jer ih fabrike po pravilu ispuštaju, a ribolovci su se dosetili da u kanalu nasele somove, koji baš takvu hranu vole.

Riba, Leskovac Foto: Bratislav Bata Cvetanovic

Međutim, ribolovci veruju da je neka od fabrika ispustila i hemikalije, koje su ubile somove.

Video: Vlažni san svakog krivolovca! Pecanjem na struju Amerikanci štite svoje reke

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koča

    23. februar 2020 | 23:28

    Seljaci. Logično. Sve šume isekli, sve izvore zatrpali, sve bunare, nema jedne čiste rečice i potoka u Srbiji. Sve tameljno pouništavali od izvora pa duž celih tokova. Šume i poljane zatrpane smećem. Kad prođem Srbijom i vidim smeća samo kažem da nisam ni znao da se u Srbiji uopšte moglo kupiti toliko plastičnih boca. Izgleda da ni jedna od njih nije završila u smeću. Samo u reke i pored puteva

  • Milisav

    23. februar 2020 | 19:24

    Reka Raca je ljubicasta skoro svaki dan posto fabrika za reciklazu ispusta otpadne vode u nju.

  • Bek

    23. februar 2020 | 19:22

    Posetite malo firme kohe rade sa opasnim materija i ispitajte malo gde ide taj otpad ,sramota od drzave trujemo nasu zemlju zbog investitora sve ste dali za dzabe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA