≫ 

Mađarski policajci otkrili još jedan tunel u blizini graničnog prelaza: 1.500 migranata luta zemljom

Kod Čikerije, između granične linije i privremene bezbednosne ograde nalazi se prevodni kanal napravljen od betonskih elemenata koji počinje na teritoriji Srbije

  • 8
Granica sa Mađarskom Printskrin: Youtube/ Pannon RTV

Nadležni procenjuju da u Srbiji trenutno boravi oko 7.000 migranata, od kojih je oko 5.500 smešteno u raznim prihvatnim centrima, a ostalih 1.500 luta po zemlji. Većina njih se nalazi u srpsko-mađarskoj pograničnoj oblasti, u severnoj Bačkoj i severnom Banatu. Na teritoriji Čikerije, lokalno stanovništvo kaže da se svakodnevno susreću sa manjim ili većim grupama, koje obično tokom noći pokušavaju da pređu mađarsku ogradu ili ispod nje, piše Pannonrtv.

Kod Čikerije, između granične linije i privremene bezbednosne ograde nalazi se prevodni kanal napravljen od betonskih elemenata koji počinje na teritoriji Srbije i čiji izlaz je na mađarskoj strani prethodno zatvoren, tako da se ni preko njega ne može prelaziti. Otvor je blokiran gvozdenim cevima, pa su migranti probili zid jednog betonskog prstena i na taj način su iskopali tunel od nekoliko metara do površine. Taj otvor je sa mađarske strane do sada već zatrpan. Migranti iz Subotice do granične ograde obično stižu peške.

Granica sa Mađarskom Printskrin: Youtube/ Pannon RTV

Jedan mladić, koji tvrdi da je iz Avganistana je rekao da želi legalno da pređe u Mađarsku. Međutim, on nema pasoš. On je dodao je da nisu čuli za tunele, pošto su tek stigli iz severne Makedonije. Takođe ne zna ni kako da pređe granicu. Na železničkoj stanici ljudi iz osiguranja vode računa da se migranti ne ukrcaju na teretne vozove koji idu prema Mađarskoj.

Jedan drugi muškarac iz Avganistana je rekao da prvi put pokušava da pređe mađarsku granicu i da mu se to čini nemogućim. On je dodao da nema ni pasoš, ni ličnu kartu, a svoj identitet može dokazati samo registracijskom karticom koju su izdale srpske vlasti.

Ilegalni imigranti koji se kriju u grmlju oko železničke stanice, na autobusku stanicu ulaze kroz ogradu koja odvaja stanicu od železničke pruge. Jedna manja grupa mladića iz Avganistana je sa važećom putnom kartom u rukama čekala da se ukrca na autobus za Beograd.

Granica sa Mađarskom Printskrin: Youtube/ Pannon RTV

- Zašto u Beograd?

- Zato što nema mesta za mene u prihvatnom centru.

- Kako želiš da pređeš mađarsku granicu?

- Tri puta sam pokušao da pređem mađarsku granicu, ali policija me je uhapsila i vratila u Srbiju.

Niko od migranata sa kojima su novinari razgovarali ne želi trajno da ostane u Srbiji. Njihovo odredište je Evropska unija.

Video: Migranti preskaču ogradu između Srbije i Mađarske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludilo

    23. februar 2020 | 14:35

    Ako ih u našoj zemlji registrujete, ovde će ih uvek vraćati, po sporazumu o readmisiji, jer ovde su prvi put registrovani. Odgovorni za to neće više biti na vlasti, baškariće se bogato u Paragvaju, a nama će tu problem ostati.

  • Aca BJ

    23. februar 2020 | 12:27

    Pa to celi građevinski radovi. Šta naši rade osim što ništa ne rade?

  • Pancevac

    23. februar 2020 | 12:57

    I sad da covek kaze nesto protiv ovih kriminalaca koji ilegalno prelaze granice ispao bi ksenofob. Granica se ne cuva policijom i ogradom, vec vojskom i puskom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA