Najmuzikalnije srpsko groblje: Nebeski orkestar svira u selu gde se deci u kolevke stavljaju violine

- Ako sviraju na negde na nebu zajedno, onda je to prelepa muzika - kaže meštanin ovog sela

  • 1
Selo Piroman, groblje

Foto: Rina.rs

Najmuzikalnije groblje u Srbiji definitivno se nalazi u selu Piroman kod Obrenovca jer tu počivaju brojni muzičari po kojima je ovo mesto nadaleko poznato, a mermerne ploče i ucrtan poneki instrumet svedoče o nesvakidašnjem nebeskom orkestru.

- Violinisti, harmonikaši, gitaristi... svi oni koji su potekli iz Piromana ovde su sahranjeni. Bili su to veliki muzičari koji su ceo svoj životni vek uveseljavali narod i budili najlepše emocije. Ako sviraju na negde na nebu zajedno, onda je to prelepa muzika - kaže Momčilo Ristivojević, meštanin ovog sela.

Selo Piroman, groblje

Foto: Rina.rs

Iz Piromana je poteklo nekoliko najvećih srpskih violinista, neki su već na onom svetu, ali su iza sebe ostavili potomke.

Selo Piroman, groblje

Foto: Rina.rs

- U ovom našem kraju dete kako se rodi, u kolevku mu se stavi violina. Sa njom odrasta i uči prve taktove od malena. Zato nije ni čudo što i danas imamo toliko dobrih violinista i za naše selo će se tek čuti - kaže Momčilo.

Koliko je ovo kvalitetno poreklo bitno, govori i činjenica da se svim dobrim violinistima uz ime i prezime dodaje i nadimak – Piromanac. Jedan od najvećih svakako je i Boban Vasić koji je muzička legenda ovog kraja, a sada njegovu čast i ugled brani unuk istog imena.

- Za mene je deda bio veliki gospodin, takvog ga pamtim. A onda i veliki muzičar od kog se nisam odvajao i na njegovom krilu učio sam prve taktove na violini - kaže trinaestogodišnji Boban koji uspešno ide dedovim stopama.

Selo Piroman, groblje

Boban Vasić / Foto: Rina.rs

Na Saboru violinista Srbije u Pranjanima prošle godine osvojio je Zlatnu violinu, prvu nagradu i oduševio stručnjake iz muzičkog sveta.

(Telegraf.rs/ RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA