Jelena Đoković otvorila trinaestu Školicu života u selu Ljukovo

Fondacija Novak Đoković otvorila je danas trinaestu „Školicu života“ u mestu Ljukovo nadomak Inđije, i time obezbedila oko 60 novih mesta za mališane iz ove okoline uzrasta od tri do šest godina

  • 3
NDF Skolica zivota Ljukovo Foto: Jelena Ivanović

Školica je otvorena u saradnji sa opštinom Inđija, a u rekonstrukciju i opremanje objekta u osnovnoj školi „Petar Kočić“ predškolske ustanove „Boško Buha“, uloženo je 10,2 miliona dinara.

Otvaranje Školice života obuhvata adaptaciju dela osnovne škole koja je nekada bila dom jednog učitelja iz Ljukova, zatim njegovo opremanje svim neophodnim nameštajem, didaktičkim sredstvima i potrošnim materijalom, kao i izgradnju igrališta kako bi deca mogla da uživaju u svakodnevnom boravku.

NDF Skolica zivota Ljukovo Foto: Jelena Ivanović

Jelena Đoković, globalna direktorka Fondacije Novak Đoković, danas je svečano otvorila novu Školicu života, a drugare u vrtiću je obradovala novim igračkama.

- Otvaranje trinaeste Školice života za nas ima određenu simboliku. Ove godine obeležavamo trinaest godina rada i sa ponosom sumiramo sve što je naša Fondacija uradila kako bi mališanima obezbedili lepše detinjstvo, uslove da uče i da se raduju. Uverena sam da smo velikom broju njih omogućili i bolju budućnost. Od 96 dece koje živi u Ljukovu, samo jedna četvrtina ima pristup predškolskom obrazovanju. Zato novu Školicu života otvorimo baš u ovom mestu. Koristim ovu priliku da se zahvalimo predstavnicima opštine i predškolske ustanove što su nam pružili maksimalnu podršku i omogućili da izgradimo jedan novi kutak i ulepšamo detinjstvo velikom broju mališana - rekla je Jelena Đoković, i dodala da se pružanjem prilike deci da idu u vrtić u mestu gde žive, podstiču i mladi roditelji da ostanu da žive na selu.

- Zaista sam srećan što danas imamo priliku da našoj deci predamo na korišćenje prostor koji zadovoljava sve najsavremenije i najstrože uslove za boravak mališana predškolskog uzrasta. Ovim pokazujemo odgovornost prema našoj budućnosti, prema deci koja će jednog dana voditi ovaj grad i državu. I zato smo mi danas ovde i zato je naš zadatak da damo sve od sebe da im omogućimo ono što zaslužuju, a zaslužuju samo najbolje. Zahvalio bih se Fondaciji Novak Đoković koja je prepoznala značaj ovog objekta u Ljukovu i sa kojom smo ostvarili odličnu saradnju. Kako je Novak najbolji teniser sveta tako je i opština Inđija najbolja opština u Srbiji, tako da je naša saradnja potpuno logičan proces i nadam se da ćemo zajednički ostvariti veliki broj projekata u interesu pre svega naše dece. - izjavio je Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija.

NDF Skolica zivota Ljukovo Foto: Jelena Ivanović

Direktorka PU " Boško Buha " Jelena Kresoja zahvalila se Fondaciji Novak Đoković na mogućnosti da se deci koja do sada nisu uključena u institucionalno vaspitanje i obrazovanje, omogući da rastu i razvijaju se u inspirativnom okruženju i uče od svojih vršnjaka.

- Na našu radost Fondacija je propoznala potrebe ovog mesta, koje iz godine u godinu ima veći broj dece, preuredila i opremila prostor i učinila ga dostupnim za svako dete u selu. Ovim projektom obuhvatili smo 20oro dece uzrasta od 3 do 5,5 godina i još 25oro dece koji pohađaju pripremni predškolski program. Izuzetno smo  zahvalni Fondaciji na pruženoj prilici da budemo deo ovog projekta, jer smatramo da i deca u maloj sredini, kao što je naša, zaslužuju da odrastaju u istim uslovima kao i njihovi vršnjaci u Inđiji i drugim mestima naše opštine - dodala je  Jelena Kresoja.

NDF Skolica zivota Ljukovo Foto: Jelena Ivanović

Deo donacije je uložen u monitoring i stručno usavršavanje i obuku vaspitača i stručnih saradnika PU „Boško Buha“, koje sprovodi CIP – Centar za interaktivnu pedagogiju. Na taj način svim budućim generacijama iz ove okoline, pored podsticajnog okruženja za učenje, Fondacija pruža i najkvalitetniji predškolski program.

- S obzirom na to da su prvih pet godina ključne za razvoj, a propuštene prilike se ne mogu nadoknaditi, CIP-Centar za interaktivnu pedagogiju kroz projekat “Školice života – zajedno za detinjstvo”, podržava nastojanje Fondacije da kvalitetni programi budu dostupni što većem broju dece u ranom detinjstvu. Stručna podrška CIP Centra usmerena je na  kreiranje politika za decu i porodice na lokalnom nivou, unapređivanje vaspitno obrazovne prakse predškolskih ustanova i osnaživanje kompetencija vaspitača. Uspostavljanje kvalitetnih četvoročasovnih programa otvara mogućnost da se deca uzrasta 3 do 5,5 godina u selu Ljukovu druže, igraju, rastu i uče zajedno sa svojim vršnjacima - rekla je Olga Lakićević, koordinatorka projekta, CIP-Centar za interaktivnu pedagogiju.

NDF Skolica zivota Ljukovo Foto: Jelena Ivanović

Rekonstrukcija i opremanje objekta u selu Ljukovo omogućeno je zahvaljujući podršci naše poznate dizajnerke Roksande Ilinčić, Rotary Club-u International Amsterdam i Henkel Srbija brend Ceresit, kao i sredstvima prikupljenim tokom kampanje „Sezona darivanja“ 2018.godine, i doprinosu opštine Inđija.

Fondacija Novak Đoković od 2013. godine sprovodi projekat „Školice života – zajedno za detinjstvo“, a pored Školice u Ljukovu, do sada su otvoreni i objekti u Ljigu, Raškoj, Kniću, Kraljevu, Merošini, Vladičinom Hanu, Šidu, Lučanima, Pećincima, Vladimircima, Odžacima i Mačvanskom Prnjavoru.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzonii

    27. februar 2020 | 14:42

    A koliko je skoliica otvorio Federer ili Nadal? Bravooo Djokovici !

  • Aleksandar

    27. februar 2020 | 15:19

    Lepo od g-đe Đoković, samo još lepše bi bilo kada bi došla na Kosovo i Metohiju to jest u Gračanicu da otvori i kod nas neku školici jer smo stvarno u deficitu sa školicama za decu. Tako g-đo Đoković razmislite malo o ovoj ideji, jer i Kosovo i Metohija su deo Srbije. Pozdrav, Aleksandar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA