≫ 

Stigli rezultati za dečaka iz Vlasotinca za kog se sumnja da ima korona virus

U Srbiji je u petak otkriven prvi pozitivni slučaj na korona virus, testirano do sada ukupno 94 osobe

  • 4
korona virus, koronavirus, corona Foto: Tanjug/AP

Tinejdžer (16) iz Vlasotinca, koji je pre nekoliko dana doputovao iz Italije, i koji je izolovan u leskovačkoj bolnici nema korona virus, saznaje Telegraf.rs.

On je, da podsetimo, u petak transportovan uz sve neophodne mere bezbednosti u leskovačku Opštu bolnicu jer se sumnja da je oboleo od korona virusa. Odmah je smešten u izolaciju na Infektivnom odeljenju.

Kako je prošlog petka za medije izjavio direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević, on je boravio  u inostranstvu i imao je simptome koji ukazuju na mogućnost da je zaražen korona virusom.

- Inače, mladić se oseća dobro. Tačno je da ima temperaturu i kašlje. Odrađen mu je snimak pluća i on pokazuje zadovoljavajuće rezultate rekao je u petak Dimitrijević.

Na sreću, analize beogradskog Instituta "Torlak" pokazale su da on nema COVID 19.

U Srbiji je u petak potvrđen prvi slučaj obolevanja od korona virusa kod preduzetnika I. Đ. (43) iz Bačke Topole. Pretpostavlja se da se on zarazio dok je bio kod sestre u Mađarskoj.

I. Đ. je prvo bio smešten u bonicu u Subotici, ali je u subotu zbog variranja telesne temperature prebačen u Klinički centar u Novom Sadu i sada je njegovo stanje stabilno.

Do sada je na korona virus u Srbiji testirano ukupno 94 osoba. 

virus Korona koronavirus Foto: Tanjug/AP

Zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zaraženih područja: 

Svi koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na nju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od ove bolesti dužni su da se drže sledećih uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut":

u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

Za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut”  - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na ovom LINKU Ministarstva zdravlja.

VIDEO: Obraćanje Zlatibora Lončara povodom pojave korona virusa u Srbiji

(Lj. R.  -  lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    9. mart 2020 | 09:55

    Ma karantin obavezan od 14 dana za dolazak osoba iz zemalja u kojima ima vise od 500 zarazenih, novcane kazne za nepostovanje istih i gotovo. Sad kad krene i katolicki i nas Uskrs i odmori i nasi nagrnu kuci svasta ce biti. I ajd zabrani im kontakt sa familijom.

  • ja

    9. mart 2020 | 10:34

    Korona virus kao i drugi virus...Od gripa umire vise ljudi nego od korona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA