Doktor Kon: Ne sme da nam se dogodi Italija, epidemija nije nemoguća

Ako nam epidemija dođe na proleće, imaće mnogo blaži potencijal nego da je došla tokom zime

  • 51
dr Predrag Kon, vakcina protiv gripa Foto: Milena Đorđević

Epidemiolog Predrag Kon kaže da smo spremno dočekali korona virus, samim tim što smo ga otkrili, ali da od čitavog društva zavisi kako ćemo proći. On je podsetio da imamo priliku da vidimo šta se desilo u Italiji, i istakao da da to ne sme da nam se dogodi.

On je svim svim zdravstvenim radnicima gostujući na RTS rekao da je neophodno da se upoznaju sa algoritmima i procedurama i da nema više vremena za to.

- Od čitavog društva, solidarnosti, zavisiće kako ćemo proći. Imamo priliku da vidimo šta se desilo u Italiji – to ne sme da nam se dogodi -naglašava Kon.

Ukazao je da imamo kapacitete, posebno preventivne i epidemiološke, da reagujemo pravovremeno sa pravovremenim merama i one će doći na dnevni red. Govoreći o novim merama Vlade, kaže da su vrlo značajne što se tiče stranaca, ali da imamo i naše ljude koji se vraćaju iz inostranstva.

- Očekujemo ih u vreme Uskrsa, do tada ima još dosta vremena da se jako dobro organizujemo u smislu nadzora i praćenja situacije i da pokušamo da što više prolongiramo eventualno pojavu neke epidemije. Ako se i dogodi, da ona dođe već na proleće sa mnogo blažim potencijalom nego da je došla tokom zime - navodi Kon.

Naglasio je da samo proglašenje epidemije ne znači ništa osim što se lociraju neka dodatna sredstva i proglašavaju neke posebne mere.

- Utvrđuju se sada kriterijumi kada bi se u pojedinim okruzima ili gradovima prijavljivala epidemija. Ja lično imam svoje mišljenje o tome, i u toku dana ili u toku narednih sati ćemo odlučiti po tom pitanju. Ta mera  podrazumeva određene mere socijalnog distanciranja i da to svaki put treba da bude adekvatno situaciji - objasnio je Kon.

Zdravstvena kontrola aerodroma Nikola Tesla Foto: Marko Jovanović

Na pitanje da li nam najavljene visoke temperature idu naruku u borbi protiv koronavirusa, Kon kaže da povećanje temperature jeste dobro u smislu otvaranja prozora i razmene vazduha u prostorijama.

- To i te kako ima značaja prirodno, a videćemo da li će i koliko uticati na tok ove bolesti -  zaključio je Kon.

U Republici Srbiji je do sada registrovano ukupno 12 slučajeva koronavirusa.

VIDEO: Predrag Kon: Zdravstveni sistem u Srbiji je speman za korona virus

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    11. mart 2020 | 13:09

    Slusajte, Srbija mala zemlja i kada su druge ekonomije ugrozene i nasa pati. Korona je velika pretnja ali po funkcionisanje ekonomije, nije naivna ali postoje i gore posasti. Naravno mnogi koriste situaciju i napadaju Vučića.

  • Milica

    11. mart 2020 | 12:26

    Mora svaki pojedinac preuzeti odgovornost za svoje ponašannje u ovoj teškoj situaciji.

  • Bane

    11. mart 2020 | 12:37

    Svima je nama jasno da korona virus nije mogao da zaobidje ni Srbiju, jer vec duze vreme celo okruzenje je prijavilo zarazene. ali najbitnije je da nema panike, jer neke druge drzave, poput Italije su u mnogo tezoj situaciji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA