≫ 

Video-konferencija o iskustvu Kine sa korona virusom u Palati Srbija

Prikazane su prezentacije o procedurama i instrukcijama za sprovođenje svih poslova iz oblasti zdravstvene zaštite

  • 0

U organizaciji Vlade Kine danas je u Palati Srbija održana međunarodna video konferencija između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope o suzbijanju COVID-19 virusa, uz učešće najeminentnijih stručnjaka iz Kine, u cilju prenošenja saveta, znanja i iskustva kako kontrolisati sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti.

Kako je saopštila Vlada Srbije, prikazane su prezentacije o procedurama i instrukcijama za sprovođenje svih poslova iz oblasti zdravstvene zaštite, kao i o načinu sprovođenja protokola i značaja preduzimanja svih aktivnosti u cilju iskorenjivanja virusa.

Korona virus, koronavirus, Kina koronavirus, Kina Foto: Tanjug/AP

Takođe, kineski učesnici predstavili su proces širenja i razvoja opasnog virusa, počev od pojave prvog slučaja.

Prikazana je i starosna i rodna statistika stanovništva koje virus zahvata.

U detaljnim prezentacijama, bilo je reči o uobičajenim simptomima koji mogu ukazivati na zaraženost KOVID-19, a to su povišena temperatura, suvi kašalj i malaksalost.

Kineski učesnici su poslali poruku svima da je celokupna društvena zajednica dužna da učestvuje odgovorno u ranoj detekciji, prijavi simptoma, a ukoliko bude potrebe i u daljoj izolaciji.

U prenošenju iskustava, u ime Vlade Srbije, učesnici konferencije bili su predstavnici Kabineta predsednice vlade, Generalnog sekretarijata, ministarstava zdravlja, za inovacije i tehnološki razvoj, državne uprave i lokalne samouprave, finansija, spoljnih poslova, za evropske integracije, rudarstva i energetike, odbrane, unutrašnjih poslova, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, omladine i sporta, kulture i informisanja, trgovine, turizma i telekomunikacija, privrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine, pravde.

KORONA KINA KONFERENCIJA Foto: Tanjug/Rade Prelić

Učenici konferenciji bili su predatvnici i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, zatim Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Republičkog sekretarijata za javne politike, Instituta za javno zdravlje "Vojvodine", Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Konferenciju je otvorio generalni direktor Sektora za evropska pitanja, kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Lutong.

Spremni da nesebično podele svoja znanja, učesnici konferencije sa kineske strane bili su i šef Kineskog epidemiološkog centra za kontrolu bolesti i prevenciju Vu Cuniu, direktor sektora za infektivne bolesti Prve bolnice Pekinškog univerziteta Vang Ðikuang, direktrka Susedskog komiteta Ksibjanmen Dongli, Pan Rufeng, šef Inspektorata Ningbo, Čeng Janming, kao i predstavnici Kineske komisije za zdravlje, Civilnog vazduhoplovstva, Instituta za medicinska istraživanja, Vazduhoplovnog medicinskog centra i Vazduhoplovne administracije NR Kine.

Na samom kraju konferencije učesnici iz zemalja Centralne i Istočne Evrope imali su priliku da postave pitanja kineskim kolegama.

Farmaceutske kompanije rade na pronalaženju vakcine protiv virusa, podsećajući da će proći najmanje godinu dana dok ne bude vakcina spremna.

Podsećanja radi, preporuka Svetske zdravstvene organizacije za sprečavanje širenja infekcije su: redovno pranje ruku, prekrivanje usta i nosa prilikom kijanja i kašljanja, izbegavanje bliskog kontakta sa osobama koje pokazuju simptome.

Video: Maske su pale: Kina dobila bitku protiv korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA