≫ 

Novi apel Vlade Srbije: 5 najvažnijih uputstava u borbi protiv korona virusa

Ukoliko imate 65 i više godina, strogo vodite računa da što manje izlazite iz kuće, poručuju iz Vlade Srbije

  • 19
Francuska izbori glasanje korona Foto: Tanjug/AP

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere u cilju suzbijanja širenja korona virusa, o kojima će javnost biti obaveštena posebnim saopštenjem.

Molba za starije građane da ne izlaze iz kuća

- Kako bismo se u novonastalim okolnostima svi ponašali odgovorno, prema sebi samima i našim najbližima, Vlada Republike Srbije koristi i ovu priliku da zamoli najstarije sugrađane, koji su najugroženija grupa stanovništva, da u najvećoj mogućoj meri povedu računa o sebi i svom zdravlju - naveli su.

Obavezno i često pranje ruku

Navedeno je i da su često pranje ruku, a naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa.

- Ukoliko imate 65 i više godina, strogo vodite računa da što manje izlazite iz kuće. Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta. Prilikom kijanja i kašljanja pokrijte usta maramicom ili laktom i obavezno operite ruke nakon toga - savetuju iz Vlade.

Stavite masku ili garderobu preko nosa i usta

Kako dodaju, ukoliko je neophodno da napuštate vašu sobu ili po specijalnoj potrebi dom, potrebno je da koristite zaštitnu masku ili stavite deo garderobe preko nosa i usta. Plaćanje računa, kupovina namirnica i slične situacije, predstavljaju radnje za koje se strogo savetuje da umesto vas obavi mlađa osoba iz vašeg okruženja.

Ne idite u dom zdravlja ili bonicu, zovite ovaj broj

- Od krucijalnog značaja je da, ukoliko osetite neke simptome ili druge zdravstvene tegobe, ne idete u dom zdravlja ili bolnicu već da pozovete neki od brojeva telefona, specijalno oformljenih za ove potrebe. Pored već poznatih brojeva (064/894-52-35 i 011/268-45-66 ) Ministarstvo zdravlja uvelo je 20 novih telefonskih brojeva koje možete pronaći na sajtu www.covid-19.rs - apeluju.

Bez panike i tenzije

Takođe, savetuju građane da budu aktivni i održavaju svakodnevnu rutinu koliko im to izolovani ulovi dozvoljavaju.

- Još jednom vas molimo da pratite sve savete i budete u komunikaciji sa vašim najbližima. Novonastale okolnosti zahtevaju maksimalnu ozbiljnost ali je jednako bitno ostati miran i staložen, bez panike i tenzije koja u ovom trenutku samo može da vam naškodi. Vlada Republike Srbije je u potpunosti posvećena borbi protiv širenja virusa COVID-19, iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu u doneti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravlja - poručuju iz Vlade Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bilja

    15. mart 2020 | 17:19

    Kako da dezinfikujemo ruke i kucu kada N E M A dezinfekcionih sredstava da se kupi u Novom Sadu

  • Građanin

    15. mart 2020 | 17:05

    A šta sa nama koji radimo u fabrikama sa preko dve hiljade radnika? Kako da se mi zaštitimo od korone?

  • J...

    15. mart 2020 | 17:09

    Zna li neko da mi kaze sta da radim sa snajom koja zivi u stanu sa svojim detetom od 7 g.bila je u nemackoj od 24.02 do 7.03pre 2 dana je zabolelo grlo danas kaslje i nece da pozove ni jedan od brojeva jer nema temperaturu.n8je se izolovala v3c ob8sla celu familiju a mene niko nije terao da se pozdravljam s njom kad doputovala.ima 27 godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA