≫ 

U Srbiji od 18 sati ima dvoje novoobolelih: Ukupno 57 zaraženih korona virusom

Za sada su dva pacijenta na respiratorima

  • 54

U Republici Srbiji je do 18 časova 16. marta 2020. godine registrovano ukupno 57 potvrđenih slučajeva COVID 19Do 18 časova 16. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 316 osoba koje su ispunjavala kriterijume definicije slučaja, naveo je Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo na večerašnjoj konferenciji za novinare.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 16. marta 2020. godine testirani su uzorci 15 osoba od kojih su 2 pozitivna i 13 negativnih na novi korona virus.

Sve o korona virusu možete pratiti na našem blogu uživo.

Za sada su dve osobe na respiratorima. Četvoro pacijenata su u KC Vojvodina obolela od korona virusa. Nulti pacijent iz Bačke Topole se dobro oseća. Drugi pacijent je iz Novog Sada i on je bolje, oporavlja se. Pacijent iz Opšte bolnice Kikinda je na mehaničkoj ventilaciji, on se oprati 24 sata. Od prijema je stanje nepromenjeno. Četvrti pacijent je posle dva dana hospitalizacije postavljen na mehaničku ventilaciju.

Dovoljna količina testova

Srbija ima na četiri mesta mogućnost za testiranje, na Institutu Torlak i Zavodima za javno zdravlje Niš, Kragujevac i Novi Sad, svi su opremljeni dovoljnom količinom testova. U Torlaku se trenutno rade sva moguća testiranja vezana za korona virus. Nemamo problema sa nedostatkom opreme ni testova, u toku je nabavka nove količine testova, rekao je Gojković.

Ne gledamo samo ukupan broj testiranih, rekao je Gojković. Ključ svega je suzbijanje lanca infekcije odnosno brzina prenosa virusa među populacijom.

Gojković je rekao da će u narednom periodu biti angažovane sve raspoložive snage, da se javlja veliki broj studenata, lekara iz privatnog sektora, čak i medicinara u penziji, volontera koji žele da pripomognu.

Testirana 316 osoba

U Srbiji još nema nijednog smrtnog slučaja od korona virusa, izjavio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o vanrednom stanju on je rekao odluka nije lako doneta.

- Doneli smo tu odluku ne lako, pošto se takva odluka donosi u izuzetnim i posebno kriznim situacijama - kazao je Vučić.

On je rekao da je jučerašnji dan najgori za Evropu, verovatno od Drugog svetskog rata i da je u Italiji umrlo 368 ljudi, u Španiji gotovo 200, a u drugim se dramatično povećava broj umrlih.

Video: Prof. dr Zoran Gojković: U ovom trenutku su samo dva pacijenta na respiratoru

Video: Prof. dr Edita Stokić: Zdravstveno stanje nultog pacijenta se popravlja

Video: Darija Kisić-Tepavčević: U Srbiji se koristi test koji je dobijen od SZO i koji je visoko senzitivan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomatinjo

    16. mart 2020 | 20:20

    Ide se pohrešnim putrm. Naime, treba se fokusirati na inficirane i sve one sa kojima su bili u kontaktu. Njih izolovati i kontrolisati. U protivnom biće teško zaustaviti virus. Primer: Bilo šta da se kupi kasirka mora uzeti taj proizvod u ruku, okrenuti ga zbog bar koda isl. Prethodno je možda tim rukama uzela pare od nekoga ko je inficiran. Znači svaki kupljeni proivod može ovako biti sumnjiv.

  • Uzas

    16. mart 2020 | 18:26

    Ljudi ne vredi nista vanredno stanje ukoliko smo svi po kaficima, trznim centrima, megamarketima (samo ako je obavezno) jer niko ovde ne prica o posledicama virusa. Ok lako ga je preziveti ali koje su posledice? Mislite o tome penzioneri +65 kojih je danas vise nego ikad napolju..

  • Син Драган

    16. mart 2020 | 18:47

    Нека полиција, здраствени радници и инспекција прате оне који су већ оболели куда су се кретали и лица из њихова окружења. Породицу, колеге, пријатеље и комшије. Њих ставите под контролу и карантин. Иако то није лако али 57 инфицираниих није велика бројка да би поменуто била немогућа мисија.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA