Vranjanci otvorili kafić "Corona", pa stavili ubrzo katanac na vrata: Bio je atrakcija nekoliko dana

- Sinula je ideja da bude ime koje se tih dana najčešće pominjalo u svetu. Tako smo kafiću dali ime “Corona”, ali ni slutili nismo da će epidemija poprimiti ovakve razmere - priča vlasnik

  • 6
Kafe Korona, Vranje Foto: S. Tasić

U Vranju je početkom nedelje otvoren kafić, čiji naziv nikog ne ostavlja ravnodušnim. Novootvoreni objekat, iako je odlično krenuo sa radom, veoma brzo je morao da stavi katanac na vrata, zbog vanrednog stanja izazvanog korona virusom u Srbiji i zabrane okupljanja, koja je jedna od mera za sprečavanje širenja epidemije.

Miroslav Trajković, jedan od vlasnika, priča kako je došlo do svega.

- Još početkom jeseni počeli smo da pripremamo sve, da kažem, kretali smo u biznis. I dok smo sredili sve papire, enterijer, nabavili potrebnu opremu i nameštaj, vreme otvaranja se poklopilo sa širenjem korona virusa u Evropi i Srbiji.

Sa drugom Markom Trajkovićem smo bili u dilemi, oko imena. Prijatelj Dušan Đorđević je priskočio u pomoć oko imena. Sinula mu je ideja da bude ime koje se tih dana najčešće pominjalo u svetu. Tako smo kafiću dali ime “Corona”, ali ni slutili nismo da će epidemija poprimiti ovakve razmere - priča Trajković.

Gosti su uglavnom bili oduševljeni imenom kafića, a fotografije sa otvaranja preplavile su društvene mreže.

Ali kafić je veoma brzo prestao sa radom zbog mera koje su naložene u okviru vanrednog stanja.

- Jedva čekamo da sve ovo prođe, pa da nastavimo sa radom. Nakon otvaranja, kafić je bio pun, moguće zbog imena, a moguće i zbog same usluge koju je nudio - dodaje Trajković.

Inače, pomenuti kafić postao je jedna od atrakcija prolaznika u ovom delu grada. Jedni su ga zagledali samo, drugi su se fotografisali pored njega.

Za to vreme ostali Vranjanci su delom poštovali propisane mere, a bilo je i onih koji su delovali kao da se ne obaziru na novonastalu situaciju.

Mnogi su u redovima čekali ispred pošte, drugi ispred banaka ili supermarketa.

Lepo vreme izmamilo je na ulice mnoge, ali veliki broj njih je otišao u obližnja sela ili vikendice, sklanjajući se iz grada. Život u gradu i okolnim selima funkcionisao je koliko-toliko normalno.

Ono što je bilo primetno je strah, koliko od korona virusa, toliko i od ekonomskih posledica, koje će se sva je prilika veoma brzo osetiti.

- Posao je opao za 99 odsto, ne znam kako ćemo dalje. Od čega ćemo živeti, kako ćemo plaćati poreze, sve je stalo - kaže jedan od ovdašnjih taksista.

Zaposleni u buticima i ostalim radnjama, kažu da danima nisu ništa prodali.

- Nemam ništa na računu, ali ni dinara, ako nas ne ubije korona, ubiće nas sve ovo što nosi i što će ostaviti za sobom - dodaje jedna od prodavačica.

Iako smanjenih kapaciteta, sve službe su funkcionisale u gradu, tako da većih problema nije bilo.

U radnjama su vidiljivi poprilično prazni rafovi na kojima je bila prehrambena roba, tako da čitavi prizori podsećaju na scene iz perioda devedesetih godina i sankcija.

Prvi slučaj korona virusa u Vranju je potvrđen u sredu, a u subotu ujutru još tri nova.

Video: Kako protiv korone: Važno je da se strogo pridržavate ovih pravila, posebno ako ste u izolaciji

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uros

    23. mart 2020 | 23:14

    Seljacka posla...

  • CG

    23. mart 2020 | 22:18

    Pazite se da ne završite na robiji ipak je ovo primitivna sredina

  • TTelep

    23. mart 2020 | 22:23

    Preživeće, ne brinem ja za to. Sigurno se sad neće latiti radničkih rukavica i lopate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA