"Svi treba da se ponašamo kao da smo potencijalni nosioci. Na dobrom smo putu da pobedimo virus"

Veliki smo optimisti, znamo da sada imamo detaljnu strategiju najefikasnijeg puta kako se boriti sa virusom - rekla je dr Darija Kisić-Tepavčević

  • 10
VLADA SRBIJE KZN Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Krećemo u aktivan napad kada je u pitanju borba sa korona virusom. Prethodni podaci govore da dobro radimo posao, s obzirom na to da je prošlo 19 dana od pojave virusa i da se broj potencijalnih rezervoara povećava. Da dobro radimo posao pokazuje trenutni broj zaraženih koji bi na dnevnom nivou bio višestruko veći, da nismo preduzeli sve mere - rekla je dr Darija Kisić-Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u razgovoru na TV Prva.

Kako je objasnila, sledeća strategija je usmerena na masovnije testiranje, pre svega na osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženima, bez obzira na to što nemaju simptome, kao i testiranje zdravstvenih radnika koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv virusa COVID19.

- Suština naše borbe su izolacija i socijalno distanciranje. Nema smisla da se svako od nas testira svako jutro ukoliko će i dalje da se kreće jer njegov status može da se promeni u toku dan. Svi treba da se ponašamo kao da smo potencijalni nosioci. Mi ćemo tragati za nosiocima infekcije kako bismo njih izolovali dok ne prođe njihovo vreme za širenje zaraze - istakla je ona.

Na pitanje ko će sve biti testiran, Kisić-Tepavčević kaže:

- Testirani će biti svi za koje se proceni da imaju indikacije za to. Napominjem, i dosadašnja borba se zasnivala na intenzivnom traganju za svim kontaktima obolele osobe i do sada su oni bili u kućnoj izolaciji. Ove mere su bile zasnovane na ličnoj odgovornosti pojedinaca ali je bilo onih koji nisu bili savesni i nisu ostajali u kući. Takve osobe će ubuduće biti smeštene u posebne prostorije dok ne prestane njihova zaraznost - objasnila je doktorka.

Nema čarobnog štapića

- Čitav svet nije shvatio ozbiljnost virusa. Svi su mislili "to se neće nama desiti". Nije se shvatilo koliko je bitna ta samoizolacija, da je to ključna uloga svih nas. Ne postoji vakcina protiv ovog virusa, nema čarobnog štapića. Ljudi su postali odgovorniji, shvatili su ozbiljnije svoju ulogu. Ako se i dalje budemo ponašali odgovorno i savesno, na dobrom smo putu da pobedimo ovaj virus u skorijem vremenskom periodu - navela je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Ona je istakla da imamo strategiju i stručnjake iz Kine sa njihovim velikim iskustvom, što nama "ide na ruku".

- Jesmo veliki optimisti, znamo da sada imamo detaljnu strategiju najefikasnijeg puta kako se boriti sa ovim virusom, učimo na iskustvima najboljih, ali to, napominjem, zavisi isključivo od nas. Od pojedinaca - poručila je dr Kisić Tepavčević.

Video: Kisić-Tepavčević: Socijalno distanciranje je najvažnije, naš organizam omogućava uslove za opstanak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA