≫ 

"Vizionari Srbije" prave posebnu zaštitu od korone, za lekare i pacijente: Već imaju 3 problema

Volonteri rade na sopstvenu inicijitaivu, već snabdeli lokalne ambulante sa bar po dva vizira

  • 3
Zrenjanin, volonter

Foto: Printskrin Youtube/ I love Zrenjanin

Novonastala situacija sa pandemijom virusa Covid-19 nije ostavila nikoga ravnodušnim, a mnoge je motivisala da pomognu na razne načine. Jedni od takvih su i zrenjaninski entuzijasti i zaljubljenici u  3D štampu.  Oni su, čim su uvideli kako mogu da pomognu, formirali Facebook grupu „Vizionari Srbije“. Tim putem oni  upućuju apel svim ljudima koji poseduju 3D štampač da se priključe akciji štampanja nosača vizira, a namenjeni su medicinskim radnicima.

– Na samom početku uspeli smo tako da se organizujemo da lokalne ambulante dobiju bar po dva vizira, a kasnije ćemo dopuniti potrebe dok budemo ravnomerno raspoređivali. Trenutne medicinske ustanove koje imaju vizire su Ambulanta na Mužlji, Ambulanta na Bagljašu, 1. Ambulanta na Lesnini, Hitna pomoć, Ambulanta u Melencima i Banja Rusanda, kao i opšta Bolnica „Đorđe Joanović“ kojoj je trenutno potrebna najveća količina vizira – kaže jedan od članova ove grupe Đorđe Lončarski, prenosi ilovezrenjanin.

Prvi problem sa kojim su se ovi ljudi susreli su providne folije koje predstavljaju sam vizir. Na svu sreću odmah su se javile firme iz Zrenjanina koje se time bave. Deo procesa izrade ovih vizira objašnjava Đorđe Lončarski.

Trenutni problem  je elastična traka koja drži vizir prislonjen uz glavu, za koju se još niko nije javio da je u mogućnosti da donira. Očekuje se donacija filamenta od firmi.

– Molim čitaoce da ako znaju nekog sa teritorije Zrenjanina, a  da ima 3D štampač, da se javi na Facebook grupu „Vizionari Srbije“ i popuni svoje podatke u priloženoj tabeli kako bismo ih kontaktirali – kaže Lončarski.

Članovi grupe takođe su zamolili sve ljude koji mogu da razvoze vizire po ambulantama, imaju providne folije za koričenje A4 formata (ili slično) ili imaju elastiku koja se može upotrebiti za vezivanje vizira da učine isto.

- Nadamo se da ćemo do kraja sledeće nedelje, svakoj zdravstvenoj ustanovi u Zrenjaninu obezbediti dovoljan broj vizira, te ćemo se nakon toga priključiti grupi na republičkom nivou i preko kurirskih službi i volontera za transprot, predati vizire Zdravstvenoj ustanovi kojoj su oni neophodni – dodao je sagovornik.

Broj članova ove grupe za kratko vreme se jako brzo uvećao, a svim firmama koje su pomogle neizmerno su zahvalni. Napominju da sve rade bez ikakve naplate i dodaju - od sopstvenih resursa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Una

    26. mart 2020 | 10:40

    Bravo deco, nama nema propasti kad imamo tako pametnu decu. Neka vas Bog cuva.

  • Frankfurt

    26. mart 2020 | 11:04

    U Nemackoj dosta radnika drogerija i apoteka ima ovakve vizire. Svaka cast ljudi, samo napred.

  • Zrenjaninka

    26. mart 2020 | 10:47

    Bravo!!Svaka cast mojim sugradjanima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA