≫ 

Kako izgleda porođaj u doba korone: "Na ulazu nam mere temperaturu, svi moramo da nosimo maske"

U porodilištima se strogo vodi računa o higijeni, a u njima ovih dana nije bilo gužve

  • 3
trudnica Foto: Pixabay.com

U Srbiji se danas pojavio prvi slučaj trudnice zaražene korona virusom. Ona će, kako je za portal Telegraf.rs rekao direktor GAK Narodni front Željko Miković, biti najverovatnije porođena u ovoj zdravstvenoj ustanovi - sutra. Pored "Narodnog fronta", i GAK Višegradska zbrinjavaće trudnice za koje se sumnja ili kojima je potvrđeno da su zaražene virusom COVID19.

Kako je danas naveo direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović, korona virus nema teži tok kod trudnica u odnosu na ostalu populaciju.

- Mogu da se zaraze i da šire dalje virus. Ukoliko se zaraze, moraju da budu smeštene u posebne delove zdravstvenih ustanova. Posebno izolovane da ne bi širile virus dalje, a personal mora da bude adekvatno zaštićen - objasnio je dr Stevanović.

GAK Narodni front Printskrin: Youtube/Vodič za roditelje

Maske i na porođaju

Prema rečima porodilje B. P. (32) iz Beograda, koja se u sredu porodila u GAK Narodni front, u ovom porodilištu nije bilo velike gužve, a glavna razlika u odnosu na period pre pojave korona virusa je stroža kontrola trudnica pred porođaj.

- Na samom ulazu su oprezni prema svima, maske i dezinfekcija su obavezne. Pitaju porodilje da li su bile u inostranstvu i ostalo što inače pitaju. Takođe, i merenje temperature trudnice je obavezno - objašnjava naša sagovornica.

Ona dodaje da osoblje nosi maske i rukavice, te da se posebno vodi računa o higijeni.

- Maske se nose svuda, čak i na samom porođaju. Lekar i drugo medicinsko osoblje i tad, tokom porođaja, opominju porodilje ukoliko im maska spadne - navodi mlada mama.

Odvojene prostorije i porodilišta za zaražene koronom

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Aleksandar Stefanović naveo ja za TV Prva da su prethodnih dana imali nekoliko sumnjivih slučajeva i objasnio kakav se protokol tada primenjuje.

- Tokom prethodnih dana, imali smo nekoliko slučajeva koji se karakterišu kao mogući, sa simptomima korona virusa. Klinika je oformila svoj protokol postupanja u takvim situacijama. Ona trudnica koja dođe na naša vrata odmah bude ispitana, proverava se da li ima simptome. Ako su pozitivni, za takve trudnice imamo poseban ulaz, dve izolacione ambulante u kojima vršimo dijagnostiku, imamo svu zaštitinu opremu, i radimo trijažu: proveravamo da li je trudnica samo za kontrolni pregled - navodi Stefanović.

dr Aleksandar Stefanović Printskrin: Youtube/Novo jutro, Pink.rs

Kako je rekao, Klinika ima i opremljene izolacione ambulante, ali i posebnu operacionu izolovanu salu gde bi se radili slučajevi onih trudnica koje su zaražene korona virusom, kao i izolaciono porodilište.

Video: Kisić-Tepavčević: Dve bebe koje su pozitivne na korona virus dolaze iz porodica sa zaraženima

- Nemamo mnogo iskustva, ali ono što smo čitali iz studija jeste da nije dokazana transmisija virusa sa majke na plod. One bebe koje su se zarazile, zarazile su se direktnim kontaktom sa majkom. Imali smo tri potencijalna slučaja zaraze trudnica, i tada smo svu novorođenu decu izolovani, ona su bila u neonatološkim boksevima, sve mere smo preduzeli ali na svu sreću su sva tri slučaja negativna - rekao je dr Stefanović.

- Ima dovoljno mesta, klinika radi nesmanjenim intenzitetom. Svi zakazani pregledi se odvijaju, dabl testovi, konzilijumi, ekspertski i drugi ultrazvuci. Trudnice treba da ostanu u kući, kao i drugi građani. Ukoliko oseti neke simptome, treba da pozove izabranog lekara sa kojim će se posavetovati - poručio je direktor GAK Višegradska.

Video: Milošević: Trudnice nisu u riziku za teže forme bolesti

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    27. mart 2020 | 10:56

    Pa.maske se nose i na normalnim porodjajima, nema veze sa virusom

  • neko tamo

    27. mart 2020 | 11:05

    A ti si se poradjao pa znas. Maske nose doktori a ne i pacijentkinje. Ne zelim ni da zamislim koliko je strasno poradjati se sa maskom kada ti treba da udahnes sto vise kiseonika....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA