Najmanji spomenik jednog od najvećih srpskih naučnika: Na Pupinovom grobu nema ni krsta, ni sveća

Kosti velikog naučnika Mihajla Pupina koje sada počivaju u Njujorku, mogle bi da krenu put Srbije, na inicijitavu Srba koji žive u tom gradu

  • 12
Mihajlo Pupin, spomenik, Njujork

Spomenik Mihajlu Pupinu u Njujorku, Foto: RINA.rs

Veliki svetski i srpski naučnik Mihajlo Pupin koji je svojim naučnim otkrićima i patentima zadužio današnju civilizaciju mogao bi uskoro krenuti put Srbije a tu inicijativu pokrenuli su Srbi iz Njujorka. Pupinove kosti počivaju u groblju Bronksa pod simboličnim kamenim obeležjem. Usamljeni grob niko ne obilazi godinama a i kameno obeležje se vremenom nakrenulo.

Radmila Milentijević kaže da je to veoma izvesno i moguće i da su za sada u pitanju samo papirološke procedure.

- Od tako velikog čoveka ostao je samo ovaj mali spomenik. Ono što je najbolnije jeste što je Pupinov grob bez krsta, a svi znamo koliki je on bio Srbin i koliko novca je ulagao u manastire, bio je izuzetno pobožan i zato je jako tužno što na njegovoj večnoj kući nema nijedno pravoslavno obeležje. Njegova kćerka svojevremeno je izjavila da je Pupin umro sa željom da se njegovi ostaci prenesu u Srbiju koju je toliko voleo i koja mu je nedostajala, međutim ona je umrla i ta zadnja želja velikog naučnika nije ispunjena - priča Radmila.

Mihajlo Pupin, spomenik, Njujork

Profesorka Radmila Milentijević, Foto: RINA.rs

Kako kaže, o tome postoji i pisani trag u beleškama Nikolaja Velimirovića do kojeg je došla.

- Mislim da je došao trenutak da se kosti čoveka koji je svetu podario otkrića kao jedan telegraf, telefoniju vrati u Srbiju u kojoj je rođen, koju je voleo i sanjao do kraja svog veka. Postoji apsolutna podrška države, ja sam o tome već razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačić, a nedavno i patrijarhom Irinejem, koji daje blagoslov - izjavila je za RINU, profesorka Radmila Milentijević koja je pokrenula inicijativu da se Pupinovi ostaci prenesu u Srbiju.

Za sada jedini problem predstavljaju potomci koji treba da potpišu saglasnost kaže Milentijević.

Mihajlo Pupin, spomenik, Njujork

Groblje u Njujorku gde je sahranjen Pupin, Foto: RINA.rs

- Pupin nema direktnih potomaka jer njegova kćerka nije imala dece. Međutim, imao je tri sestre, a mi smo pronašli potomke samo jedne, to je njen čukun unuk, o kome za sada imamo podatke. Imamo saznanja da su potomci druge sestre negde u Kragujevcu gde je ona bila udata, potomci su radili u Zastavi oružje. Tragamo za ostalima, a te saglasnosti su potrebne američkim vlastima zbog same procedure. Sa upravom groblja sam razgovarala i tu neće biti nikakvih problema - naglasila je Radmila.

U potragu za večnom kućom Mihaila Pupina uputio se i Gvozden Nikolić iz Čačka, autor emisije "Nećete verovati" , koji se i sam uverio da na velikom njujorškom groblju svetskom, a našem naučniku odavno niko nije ni sveću zapalio.

Mihajlo Pupin, spomenik, Njujork

Spomenik Mihajlu Pupinu, Foto: RINA.rs

- Bio sam šokiran kad sam ispod kestena video jednu usamljenu betonsku klupu i kameno obeležje veoma skromnih dimenzija. Kad kažem skromnih, mislim da veći spomenik ima neki seljak iz Murtenice, nego čovek čiji su pronalasci promenili svet, naučnik na čijim delima počiva današnja civilizacija . Zanemeo sam kada mi je čuvar groblja kazao da tu retko ko svraća, i da većina ne zna čiji je to grob - kazao je Nikolić.

Od dečaka čobanina do svetskog naučnika

 

Mihajlo Pupin je tokom svog naučnog i ekspermentalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, preteča interneta što je sastavni deo skoro svake kuće i čoveka na planeti.

Mihajlo Pupin

Mihajlo Pupin, Foto: Wikipedia/ N. A.

Svakako jedan od najznačajnijih pronalazaka kome je Pupin doprineo su zraci i snimanje rendgenom koji je spasao na milione života i dan danas je nezamenljiv u savremenoj medicini i dijagnostici.

Dobitnik je mnogih naučnih nagrada, bio je član Američke akadamije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta, a istoričari kažu da nije želeo da ode na onaj svet dok se nije pomirio sa još jednim našim velikanom, Nikolom Teslom.

Rođen je u selu Idvor kod Kovačice, uz pomoć crkvene opštine otišao je u Prag na studije, a posle prve godine odlučio je da svoju sreću okuša u dalekoj Americi. Da bi kupio brodsku kartu tada kao mladić, Pupin je prodao svoje knjige i odelo, a onda je na zapadu od dečaka čobanina postao profesor.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dadiBiH

    2. april 2020 | 23:26

    Zasto bi imao krst, sta to dokazuje... Bio je veliki covek koji je zaduzio svet. Cemu taj sarkazam treba da bude krst, i slicno. I covek je sahranjen kao i svi ljudi na zapadu, cemu ta prica ima kamencic na kojem pise pupin i nista vise... To sto je samo u Srbiji moderno podizati mauzoleje na groblju kako bi ti se komsiluk divio i komsiji crkla krava kako imas cool i mocan spomenik (ipak si ti umro a ne komsiji krava tako da ne vidim svrhu...) to u normalnom svetu nije tako. To je veliki covek i nemoj te ga dirati, kosti neka pocivaju tu gdje jesu.

  • Dusan

    2. april 2020 | 23:10

    Bio je Srbin i mason. Verovatno zbog toga nema krsta. Na zalost velike vecine njegovog pravoslavnog naroda.

  • Jovan Ktć

    3. april 2020 | 00:07

    Krst je glavno obeležje hrišćanstva, i bilo bi normalno da se nalazi na spomeniku velikom naučniku i religioznom čoveku. Njegova želja je bila da počiva u Srbiji. Zaslužuje, svakako da mu se ispuni poslednja želja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA