• 2

U svaku dušu umeo je da unese mir i spokoj: Karići o episkopu valjevskom Milutinu

Tuga za tim plemenitim čovekom utkana je duboko u srcima ne samo vernika SPC - navodi se u saopštenju

 • 2
In memoriam Episkop valjevski Milutin (1949 - 2020), Dragomir J. Karić

Foto: BK

Smrt episkopa valjevskog Milutina, koji je preminuo od posledica korona virusa, potresla je građane Srbije i vernike Srpske pravoslavne crkve koji za njega imaju samo reči hvale. Narodni poslanik Dragomir J. Karić sa članovima porodice Karić, oprostio se od episkopa rečima da je tuga za ovim plemenitim čovekom utkana duboko u srcima ne samo vernika SPC.

- Navršilo se sedam dana da je episkop valjevski Milutin usnuo u Gospodu. Tuga za tim plemenitim čovekom utkana je duboko u srcima ne samo vernika SPC. Službovao je na tri kontinenta počevši od Kanade i SAD, preko Australije i Novog Zelanda, da bi se naposletku skrasio u svojoj Srbiji. Kada je odlučeno da se nakon 200 godina ponovo uspostavi Eparhija valjevska, nije sigurno bilo boljeg od vladike Milutina da je učvrsti i ojača među svojima u rodnom kraju znajući dobro njihov mentalitet i navike - navodi sa u saopštenju.

Episkop Milutin bio je izuzetno poštovan od naroda, uspeo je da ostvari najveći odziv za versku nastavu među svim eparhijama SPC, a njegove propovedi i besede koje je govorio u obnovljenim crkvama i hramovima nadaleko su prepričavane.

- Možda sam jedan od retkih privilegovanih koji je imao prilike da se sastaje sa vladikom Milutinom na sva tri kontinenta na kojima je službovao. Posebno su nezaboravni susreti u Severnoj Americi. Prilikom svih tih razgovora uvek bi me posebno, iznova, ganula njegova velika briga za mojom rodnom Metohijom, za Pećkom patrijaršijom i Dečanima - poručio je Karić.

On se setio i poslednjeg susreta sa episkopom valjevskim, koji se desio septembra prošle godine, kada ga je sa nekoliko svojih kolega posetio.

- Dočekao nas je vedrog lica i otvorenog srca, kao što se dočekuju prijatelji. Svaki naš vladika je pravi srpski domaćin, a vladika Milutin je to umeo da pokaže na njemu jedinstven način. Blagosiljao nas je i ukazao nam neizmernu ljubav i poštovanje. U njegovoj skromnosti oslikavala se njegova veličina. Proveli smo bezmalo tri sata razgovarajući o duhovnim, ali i ovim našim, svakodnevnim ovozemaljskim temama. Pravu divotu i božju blagodet za mene su uvek predstavljale mudre reči episkopa Milutina, i zahvalan sam na vremenu koje sam imao prilike da provedem u njegovoj blizini. Ti trenuci su očaravajući i nezaboravni. I žalim svom dubinom duše svoje što zbog brojnih obaveza naših susreta nije bilo još više. A obojica smo im se neizmerno radovali - rekao je narodni poslanik Karić.

Epskop valjevski, kaže, svoj odnos prema svemu je crpio iz vere u Gospoda i s malo reči umeo je u svaku dušu da unese mir i spokoj. Otelotvorio je najbolje osobine monaštva i uživao duboko i iskreno poštovanje kuda god da je hodio.

- Na mnogaja ljeta po dobru će se pamtiti vladika Srpske pravoslavne crkve Milutin, episkop valjevski. Neka mu Bog podari Carstvo nebesko - oprostila se porodica Karić od njega.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Воја

  6. april 2020 | 13:52

  Има ли некога кога они нису познавали, да се нису дружили, да нису били присни?

  5
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok