Ljubav i borba u doba korone: Anica i Jovan, budući babica i radiolog, pomažu narodu u gradu žarištu

- Jovan je uvek moja podrška, a s obzirom na to da smo oboje u istoj struci, nije bilo potrebe da trošimo vreme - kaže Anica (19)

  • 7
Jovan Gatarić, Anica Mijandžić, Kikinda Foto: Privatna arhiva,

Anica Mijandžić (19) i Jovan Gatarić iz Kikinde, mladi zaljubljeni par, a oboje studenti Više medicinske škole u Zemunu, još jedan su svetao primer humanosti u doba korone.

Njih dvoje su buduća babica i budući radiolog, a odlučili su da ponude svoju pomoć kao volonteri u Zavodu za javno zdravlje u Kikindi, čim je izbila epidemija virusa.

Kako Anica priča za portal Telegraf.rs, sve do vanrednog stanja, bila je u Beogradu, i do tog momenta, i ona i njen dečko Jovan, išli su na fakultet.

Anica i Jovan, Kikinda Foto: Privatna arhiva

- Međutim, kada je stanje počelo da bude ozbiljnije, spakovala sam kofere i vratila se kući da bih bila podrška mojim najmilijima. Nisam bila zabrinuta jer smo se od početka pridržavali svih mera, naravno savetovala sam i moje najbliže kako treba da se ponašamo u okolnostima bilo kakve infekcije, trenutno ovom. Bila sam svesna da ipak mogu nekako da pomognem - započinje Anica.

Ona je, kako kaže, prva osetila potrebu da pomogne.

- Naravno, Jovan je uvek moja podrška, a s obzirom na to da smo oboje u istoj struci, nije bilo potrebe da trošimo vreme. Presudna situacija je bila kada sam shvatila da naše starije kolege imaju puno posla - priča naša sagovornica.

Anica i Jovan, Kikinda Foto: Privatna arhiva

Kada je odlučila da volontira i pridruži se kolegama, kako kaže, njeni najbliži se nisu iznenadili, jer znaju da je uvek spremna da pomogne.

- Ni kod njih nije postojao strah, samo su prokomentarisali da sam sama izabrala svoju struku i ono čime želim da se bavim i da treba, sada kada smo najpotrebniji, iskoristimo i primenimo do sada stečena znanja i veštine - navodi ova studentkinja.

Direktorka ZZJZ ih je upoznala sa osobljem, koje je, ističe Anica, bilo maksimalno solidarno i dobro prema njoj i Jovanu.

- Trudili su se da nam pojasne kako sve funkcioniše. Mi smo nosili sanitarne listove od kuće do kuće onima kojima su bili i prepisani. To su ljudi koji su se vratili iz mesta žarišta korona virusa. Mi smo im lično donosili, kako oni ne bi izlazili iz kuća. Uglavnom bismo započinjali u 8 ili 9 sati ujutru, bili bismo aktivni sve do 16, 17h. Pošto imam vozačku dozvolu, ja sam vozila, a Jovan je izlazio kako bi im ih predao - objašnjava naša sagovornica.

Iznenađenje među kolegama je usledilo i kada su saznali da su Jovan i Anica momak i devojka. Tada su ih, čini se, još više svi zavoleli.

- Iznenadili su se jer su mislili da smo samo kolege, ali kad su shvatili da smo u vezi baš im je bilo drago. Jednom prilikom jedna od profesorka na fakultetu je još davno rekla kako babice i radiolozi vrlo često završe i u braku - šali se Anica.

Video: Snimci iz jednog od najvećih žarišta korona virusa u Srbiji

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    7. april 2020 | 14:54

    Svaka čast za omladinu, ali radiolog je neko ko je završio medicinski fakultet i specijalizaciju iz radiologije. Njih dvoje ne idu na fakultet već na višu medicinsku školu, on se školuje za višeg radiološkog tehničara

  • Ljiljana

    7. april 2020 | 15:21

    Kao da je bitno...Bitno ja da su to divni mladi, humani ljudi,koji su dosli da pomazu ljudima...Pa i da su higijenicari!!!Svaka im cast!!!

  • mm

    7. april 2020 | 16:13

    I ja sam se prijavila kod nas u bolnici da Volontiram posto sam sestra sa licencom al trenutno bez zaposlenja, ali u našoj bolnici cak i ako hoces besplatno da radis treba ti veza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA