Samo je prof. Radovanović verovao da korona ima pandemijski potencijal: "Tamo je ostavio pustoš"

- Odmah sam rekao da je 10 puta smrtonosniji od svinjskog gripa. Ispostavlja se da je tako. Bilo je jasno jer se već bio preneo u Italiju a po obimu i pustoši koju je ostavio na Dalekom istoku jasno je bilo da je stvar ozbiljna - kaže prof. dr Radovanović za Telegraf

  • 23
Zoran Radovanovic, Predrag Kon Printskrin: TV Happy, Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Jedan od retkih stručnjaka u Srbiji, koji su čim se korona virus pojavio, verovao da on može imati pandemijski potencijal je profesor epidemiologije Zoran Radovanović, a to je u subotu na konferenciji za medije javno rekao i epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv COVID.

Doktor Kon je odgovarajući na pitanje kakav bi bio srpski scenario da nisu preduzete mere rekao da bi posledice delovanja korona virusa bile eksplozivne. Pričajući o tome, on je kazao da je Radovanović pojedinac koji je verovao da COVID ima pandemijski potencijal.

- Bez preduzetih mera, smanjenje kontakata, distance bilo bi eksplozivno nema sumnje. To znači da bi se sve završilo sa 6 nedelja sa ogromnim brojem zaraženih i onih koji traže bolničko lečenje, i ogromnog broja koji moraju na respirator. Tada bi to imali sve odjednom. U takvim situacijama nijedan zdravstveni sistem na svetu nije pokazao sposobnost adaptacije. Svi su bili mnogo više napadnuti samom infekcijom. Za kratko vreme su obolevali i zdravstveni radnici. Kolaps zdravstvenog sistema sa visokim brojem inficiarnih sigurno dovodi u jednom trenutnku do preminulih. To je nešto što smo nažalost videli u Italiji, i Španiji i, uslovno rečeno, imali sreće da vidimo da sa ovim virusom nema šale iako je većina nas koji se bavi ovim poslom razmišljalo da ovaj virus neće izazvati pandemiju - rekao je dr Kon i dodao:

- S te strane nas je virus, na neki način, iznenadio jer je pokazao mnogo veći potencijal. Bilo je pojedinaca koji su razmišljali da on može da ima pandemijski potencijal, a tu pre svega mislim na profesora Radovanovića, jer je on to upozoravao i to treba reći.

Radovanović kaže za Telegraf.rs da mu je bilo jasno kakav potencijal ima korona virus čim je video kakvu je pustoš ostavio na Dalekom istoku. 

- Odmah sam rekao da je 10 puta smrtonosniji od svinjskog gripa. Ispostavlja se da je tako. Bilo je jasno jer se već bio preneo u Italiju a po obimu i pustoši koju je ostavio na Dalekom istoku jasno je bilo da je stvar ozbiljna - kaže prof. dr Radovanović.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

On kaže da mi i dalje nemamo predstavu koliko je bolest raširena:

- Na Islandu su vršili ispitivanja a i na onom brodu Dijamantska princeza, takođe, polovina pozitivnih je bila bez ikakvih simptoma. Treba i to uzeti u obzir. Sa druge strane, od onih koji imaju simptome, četiri petine samo ponekad kašljucnu i imaju blago povišenu temperaturu. Ovo što se vidi je samo vrh ledenog brega. U Kini i Italiji je mnogo više zaraženih a sigurno je i kod nas je mnogo više onih koji su došli u kontakt sa virusom u odnosu na zvanične podatke. 

U Srbiji je korona virus odneo 99 života. Virus je potvrđen kod 4.873 osoba.

Video: Evo u koje vreme će moći da izlaze stariji od 65 godina

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Car

    15. april 2020 | 20:47

    Podrška za dr Kona i ceo stručni tim!

  • E sad

    15. april 2020 | 20:34

    Eto vam stručnjaka u kriznim štabovima, a jedini koji je prepoznao opasnost, njega nigde. Logično, neda čovek na sebe...

  • Roki

    15. april 2020 | 21:52

    Ovako govore samo veliki ljudi, koji nemaju sujetu i koji poštuju svoj posao i kolege, ne obazirući se na politiku i političare bilo iz koje stranke da su. Svaka čast za dr Kona, sreća je da imamo takvog čoveka na čelu stručnog tima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA