≫ 

Lekari "Dragiše Mišović" pod skafanderima spasli život nerođene bebe

Zaposleni spasavaju život nerođene bebe, uradili joj transfuziju kroz pupčanik

  • 30
Bolnica Dragiša Mišović

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na Klinici za ginekologiju KBC " Dr Dragiša Mišović", koja je Kovid bolnica juče je urađena intervencija kod trudnice koja je zaražena korona virusom kako bi se spasio plod, odnosno nerođena beba. 

Kako je za RTS ispričala Slađana Mihajlović, načelnica Ginekologije, reč je o novoj intervenciji koja je urađena kod trudnice koja je u 31. nedelji.

- Reč je o intervenciji intrauterina transfuziji ploda. Kod mame kojh ima drugačiju krvnu grupu prolaze antitela kroz posteljicu i izazivaju hemolitičku bolest bebe, i ako bebi, koja je u stomaku, ne damo transfuziju može da dođe do uginuća ploda. Da bismo spasili takvu trudnoću,  uradili smo transfuziju kroz stomak, iglom kroz prednji trbušni zid u pupčanik izvadi se bebina krv, ona se pregleda, i vidi koliko tačno obrađene krvi treba da se ubaci kroz istu tu iglu u pupčanik. Beba tako dobija transfuziju - objasnila je ona.

Prema njenim rečima i trudnica i plod su dobro:

- Pratimo je iz sata u sat i nadamo se da će izdržati naredne dve nedelje, pa da dođe do porođaja.

Ona je rekla da u ovoj bolnici ima dosta pozitivnih trudnica, ali da, na sreću, nemaju teške simptome.

Trenutno na odeljenju ima dosta pozitivnih trudnica. To su trudnice koje imaju pozitivan test, nemaju teške simptome. Imali smo jednu trudnicu koja je imala teške simptome. Na sreću trudnice i bebe su ovoj epidemiji pošteđene ali moramo da budemo u predostrožnosti i da ih pratimo. Na neonatologiji je 6 beba, i sve su dobro - kazala je ona.

Inače, u KBC "Dr Dragiša Mišović" je ukupno 306 pacijenata, od kojih je 46 na respiratoru. U dečijoj bolnici ove ustanove trenutno je 41 dete, 26 majki, 7 trudnica od kojih je pozitivno.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Direktor GAK Višegradska o povećanom broju rađanja beba i korona virusu kod njih i trudnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA