≫ 

Đaci u Srbiji uče da je NATO miroljubiva organizacija, evo šta tačno piše u udžbeniku

Šarčević tražio smenu odgovornih

Geografija, NATO Detalj sa časa Geografije za šestake, emitovan 8. aprila Printskrin: RTS3

Na času geografije za šesti razred, emitovanom preko RTS-a, 8. aprila, predavač je NATO prikazao kao "vojnu zajednicu čiji je cilj rešavanje sporova između zaraćenih strana".

Ovakav način predstavljanja organizacije koja je Srbiju 78 dana bombardovala naišla je na revolt velikog broja roditelja, ali i šire javnosti.

- Stručni saradnici, recenzenti koji rade na sadržaju udžbenika moraju da obrate pažnju na svaku rečenicu koja može da izazove polemike koje nisu u skladu sa politikom koju vodi Srbija kao i narušavanju teritorijalnog integriteta.

- Očekujem i odgovornost svih institucija kao što je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja čija je nadležnost praćenje nastave i rad sa savetnicima - izjavio je ministar Mladen Šarčević u saopštenju koje je prosleđeno medijima.

Ovo ministarstvo je navelo i da kontinuirano radi na unapređenju i proveri sadržaja udžbenika kako bi se iznosila tačnost podataka i to će biti zadatak i u narednom periodu.

Šta piše u udžbeniku

Telegraf.rs je došao u posed stranica i pasusa iz udžbenika za učenike šestog razreda čiji su autori Snežana Vujadinović, Rajko Golić i Dejan Šabić, a izdavač Logos.

Udžbenik iz Geografije za 6.razred Deo teksta posvećen NATO paktu Foto: Čitalac Telegrafa

U njemu između ostalog, u lekciji pod nazivom Integracioni procesi piše:

"Najznačajniji vojni savez na svetu je NATO pakt (Severnoatlantski pakt) osnovan je 1949. godine na početku hladnog rata. Posle završetka hladnog rata, u sastav NATO pakta ušle su mnoge države balkanskog poluostrva, srednje i istočne Evrope. Sedište organizacije je u Briselu".

I to je sve.

Podsećamo, tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. stradalo oko 2.500 civila, a povređeno je oko 6.000 nedužnih ljudi, a kod nas se uči da je Severnoatlantski savez organizacija čiji je cilj da pomiri zaraćene strane.

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andreja

    17. april 2020 | 10:41

    Pitao bih G-dina SU 1 ciju su to decu i cime hranili 99-te,da je to samo moja prica bilo bi dobro,nazalost to je prica svih ovih ljudi koji nisu kao vi pobegli na zapad vec su delili sudbinu svog naroda Treba da vas je sramota g-dine jer ne cujete plac iz grobova pobijene srpske dece

  • Milan Bg

    17. april 2020 | 10:58

    Klasicno ispiranje mozgova sprskoj deci od strane EU-NVO anti srpske grupacije koja se nazalost uvukla u sve pore srpskog drustva jos od 2000. godine.

  • Zoran

    17. april 2020 | 10:29

    Ovo je STRASNO sta docekasmo?! Nemojmo sada da pricamo da se podkralo slucajno? Ako nemate obraza stidite se, zbog neduznog deteta Milice Rakic i ostale dece, zbog svih zrtava, zbog svih heroja koji su umesto Vas gospodo branili svoju i vasu Srbiju. ZAPAMTITE ti mirotvorci su bombardovali i razarali nasu najdrazu i najlepsu otadzbinu! Posledice osecamo i danas, pa zar mirotvorci gadjaju bombama sa osiromasenim uranijumom, ciji je cilj da nas potpuno uniste. SRAM VAS BILO,POGANI IZRODI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA