Stav struke o olakšavanju mera: "Nismo doživeli da smo bili popustljivi sa prvim popuštanjem"

Sada je došlo vreme da poslušamo kritičare oštrih mera, kaže Kon

  • 6

Da li je bilo mimoilaženja struke i vlasti kada je u pitanju početak olakšavaja mera? "Nimalo nismo doživeli da smo bili nešto popustljivi sa prvim popuštanjem", jednostavno je odgovorio doktor Predrag Kon na na ovo pitanje postavljeno na redovnoj konferenciji zdravstvenog kriznog štaba.

Kako kaže, pomeranje policijskog časa za svega jedan sat minimalno je popuštanje, koje će nekome da znači, otvaraju se samo zanatske radnje koje su nam potrebne i gde uz primenu zaštitnih mera ne bi trebalo da bude nikakvih problema, a penzionerima će dobro doći mogućnost izlaska iz kuće tri dana u nedelji.

Ovo je samo korak ka daljem popuštanju mera, koje je neminovno, jer i preterano zadržavanje mera može imati loš efekat na društvo. Život mora da se nastavi, naglašava Kon, a pitanja građana će se tek otvarati, jer taj život teći će uz svu neophodnu zaštitu.

Kako otkriva Kon, mnogi u njegovom okruženju su mu se obratili sa molbom da se mere još ne popuštaju. Međutim...

Penzioneri Foto: Shutterstock

- To postupno popuštanje mera smo mi odmah prhvatili. Što se struke tiče, mi ne vidimo da je bilo šta mnogo dato, prve nedelje su počele da rade neke radnje, to je početak, to je tek sam start. O tome pričamo 2-3 nedelje da treba krenuti sa popuštanjem mera prema starijima i mislim da je ovo dato racionalno da se da se tri puta nedeljno i započinjanje onoga što je neophodno da radi, to su preduzetnici, zanatske i male trgovinske radnje. Ali nigde tu još nema okupljanaja i zadržavanja. Oni, ako primenjuju mere - dezinfekcija ruku, stavljanje maske na ulazu unutra, nema nijednog razloga da to ne počnu da rade - kazao je Kon.

U narednom periodu realno je očekivati da nastavimo da se vraćamo u uobičajene tokove života, ali sa zaštitom. Druga stvar će biti kada počne da radi prevoz, kaže Kon.

- Zadržavanje mera podrazumava ne samo ekonomsko slabljenje, već i ozbiljno slabljenje čitavog društva koje može dovesti do odustajanja od lečenja nekih ljudi od straha da se ne inficiraju, samo bilo kakvo odustajanje od života neminovno dovodi do pada određenog elana životne radosti, kako god to nazvali, nečega što vodi napred, mi moramo pokrenuti život - kazao je Kon.

Prazni autobusi, vanredno stanje, Beograd, Srbija Foto: Tanjug/Tanja Valič

Sada je, dodaje, došlo vreme da poslušamo kritičare oštrih mera.

- Da smo ih slušali u samom startu, onda bi se probudili svi i osvestili se kad bismo imali oko stotinu mrtvih za jako kratko vreme. Policijski čas je naglo osvestio ljude da se ovde radi o nečemu gde je važno slušati mere - rekao je Kon.

Ministar Lončar: Moraćemo da živimo sa korona virusom

- Moraćemo da živimo sa korona virusom i da uradimo sve što je do nas, jer jednostavno mi još nismo našli nijedan prmer jedne zemlje koja živi ili se vratila u period kada nije bilo korona virusa. Najbolje je da shvatimo da je korona virus tu pored nas i da moramo da uradimo sve da omogućimo maksimalne mere predostrožnosti i svega onoga što struka kaže - rekao je Lončar.

Mere podrazumevaju nošenje maske, posebno u zatvorenom prostoru, da kontakti budu bezbedni na jedan i po do dva metra, redovna higijena i pranje ruku...

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    21. april 2020 | 16:50

    Struki naredjeno da oslabadjaju mere zbog ekonomije znamo koo...

  • Dzoni

    21. april 2020 | 19:02

    Nista ne verujemo ovima koji su mesec i nesto dana zatvorili narod u zatvor i pricali lazi na tv ekranima...

  • DARKO 100%

    21. april 2020 | 17:14

    Kako ce momci prilaziti sada devojkama,😉kad mora da postoji socijalna distanca,ili ce daa se mandarisu samo mislima😃

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA