≫ 

Vulin o stanju vojnika zaraženih korona virusom: Dvojica su u teškom stanju

Ministar odbrane govorio i o prijemu prvih pacijemata u VMC "Karaburma", o podizanju borbene gotovosti Vojske Srbije, pomerenim vojnim vežbama...

  • 6
VOJNA BOLNICA VULIN VMC KARABURMA Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Duška Stefanović

Ministar odbrane Aleksandar Vulin jutros je u gostovanju na RTS-u, nekoliko sati uoči otvaranja nove bolnice u Vojnomedicinskom centru "Karaburma", namenjene lečenju obolelih od virusa COVID-19, govorio o obolelim pripadnicima Vojske Srbije, o stanju u Vojsci Srbije, njenim obavezama i doprinosu u borbi sa epidemijom korona virusa.

Kako se nada, prvi pacijenti u VMC "Karaburma", biće primljeni već danas.

- Dnevno vodimo brigu o svakom našem pripadniku. Dvojica su u teškom stanju, ostali su uglavnom otpušteni na kućno lečenje - govorio je i o zaraženima korona virusom u redovima vojske.

Takođe, istakao je da je sve što je bilo u nadležnosti Vojske Srbije dato je na raspolaganje građanima.

- VMA je otvorena za civile, kao i bolnice u Nišu i Novom Sadu - rekao je ministar odbrane dodajući da nisu raspoloživi samo objekti, već pre svega ljudi.

Naveo je i da je Vojska Srbije u danima za nama aktivna u obezbeđivanju granica, migrantskih centara, zdravstvenih ustanova.

- Obezbeđujemo granice sa predstavnicima MUP-a, migranske centre sa MUP-om i Komesarijatom... Vojska Srbije je jednostavno tu. Nema nijedne oblasti života gde Vojska Srbije da nije dala svoj maksimum. Samo zamislite da je nema - naveo je posebno ističući motivisanost pripadnika vojske.

Kazao je da na granicama nije bilo većih problema, sem što je "prvi udar, kada se stotine hiljada građana vraćalo u zemlju" bio organizaciono zahtevan. Ipak, situacija u migrantskim centrima nije jednako dobra.

- Više od 8.000 ljudi se nalazi u njima, dva puta smo imali pokušaj masovnog bekstva, vojska je pucala u vazduh - rekao je o dešavanjima u migranstkim centrima u Krnjači i Adaševcima kod Šida.

Kazao je i da okolnosti u vezi sa epidemijom ne pomeraju uvežbavanje pripadnika vojske.

- Vojska je u stanju da čuva zemlju, svoje nebo... Vrhovni komandant, predsednik Vučić, insistira da vojska bude uvek u stanju da obavlja svoje ustavne obaveze - kazao je dodajući da se posebno vodi računa o zaštitnoj opremi pripadnika Vojske, te da su im obezbeđene maske i rukavice.

Naveo je ipak da je trebalo da se dosad održi nekoliko vojnih vežbi, ali da su zbog pandemije odložene.

- Svet se promenio. Trebalo je da imamo nekoliko vojnih vežbi i sa zemljama istoka i zapada. Sve je to pomereno za septembar ili oktobar. Dobili smo značajan broj lekara i pomoći iz Kine. Nismo sami. Tu je Ruska federacija, Turska je dala pomoć, EU... - navodio je ko se sve našao Srbiji u ovim vremenima.

Ipak, potvrdio je navode da je u proteklim danima stigla oprema koja je bila očekivana, te da to znači da je podignuta borbena gotovost Vojske Srbije.

- Opremanje vojske nije nešto što se dešava danas za sutra. To je kontinuiran proces koji mora da ide uz podršku državu. M ise opremamo i na istoku i na zapadu, mi smo vojno neutralni. Od opreme je stiglo sve što je trebalo - kazao je Vulin.

Video: Vulin: Svi koji budu dolazili u nišku vojnu bolnicu dobiće najbolju moguću zdravstvenu uslugu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    23. april 2020 | 08:23

    Kakav ministar vojni, takva i vojska...

  • Teodor

    23. april 2020 | 18:47

    Gledam Vulina al ne mogu da dokucim na osnovu uniforme koju nosi, koji ima cin. Rekao bih da je kapetan, nesto kao kapetan Dragan. Samozvani kapetan. Voli covek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA