Analiza Gojkovića za Telegraf.rs: Od nas zavisi da li će nas drugi krug zaraze vratiti na početak

Smrtnost u Vojvodini na 100.000 stanovnika manja 20 puta nego u Švajcarskoj, a 69 u odnosu na Belgiju

  • 54
SRBIJA KORONA BILANS ZORAN GOJKOVIĆ, BRANISLAV TIODOROVIĆ Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

U Kliničkom centru Vojvodine od vikenda nije zabeležena nijedna smrt od korona virusa, a pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković kaže za Telegraf.rs da procenat smrtnosti u Vojvodini trenutno iznosi 0,85 odsto na 100.000 stanovnika, što je u poređenju sa Švajcarskom 20 puta manje, a sa Belgijom 69 puta manje.

Trenutnu epidemiološku situaciju u Vojvodini ocenjuje kao zadovoljavajuću, a ističe da nam se drugi krug zaraze može vratiti i vratiti nas na početak, ukoliko ne budemo poštovali preporuke struke. 

- S obzirom na to da beležimo konstantan pad broja obolelih i isto tako konstantno povećanje broja izlečenih, epidemiološka situacija u Vojvodini se može smatrati zadovoljavajućom. Do današnjeg dana u Vojvodini je inficirano korona virusom 574 građanina. Ukupno je iz najveće zdravstvene ustanove u Vojvodini do sada otpušten 131 pacijent, a nažalost 17 njih je u Kliničkom centru Vojvodine izgubilo bitku sa novootkrivenim virusom - navodi prof. dr Gojković za Telegraf.rs.

Trenutno stanje u Novom Sadu i gradovima Vojvodine

Predsednik Aleksandar Vučić je pre dva dana rekao da je u Novom Sadu najbolja epidemiološka situacija i da se u njemu žarište korone gotovo pa ugasilo. Upravo u tom gradu u Vojvodini, prema Gojkovićevim rečima, najviše i ima inficiranih:

- S obzirom na broj stanovnika, Novi Sad je grad koji ima najviše osoba koje su inficirane virusom, ali i ostali veći gradovi Vojvodine beleže procentualno sličan udeo ukupnog broja obolelih cele Srbije.

Trenutno, prema njegovim rečima, u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu boravi 117 obolelih, a na pitanje zašto Spens nije bio pogodan za tu namenu kaže da postoje strogo određeni stručni i zdravstveni aspekti i propisi koji su odredili da sajam bude privremena bolnica.

Klinički centar Vojvodine, KORONA VIRUS VOJVODINA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Najvažniji je kapacitet, ali i pristup, veliki broj mogućih ulaza i izlaza iz objekta, kao i površina objekta koje je neophodna za nesmetano obavljanje svih dnevnih aktivnosti, kako obolelih, tako i onih koji im pomažu.

Procenat smrtnosti u Srbiji od korona virusa trenutno iznosi 1.91 odsto. Na pitanje koliko ona iznosi u Vojvodini, prvo napominje da su se od početka rukovodili samo sa jednim ciljem, da smrtnost bude što manja u odnosu na ukupan broj stanovnika.

- Gledajući danas taj podatak Vojvodina ima smrtnost od 0,85% na 100.000 stanovnika. Poredeći ovakve podatke sa najrazvijenijim zemljama na današnji dan, velika Švajcarska ima 16,7 umrlih na 100.000 stanovnika, što je 20 puta više, a nažalost Belgija 59 umrlih na isti broj stanovnika, što je 69 puta više - kaže on.

Šta i kako dalje?

Pokrajinski sekretar kaže da pre svega od nas samih zavisi kakva će nam biti bliža i dalja budućnost u pogledu epidemije. Napominje da svako odstupanje od preporuka struke može da dovede do formiranja drugog kruga zaraze.

- Zavisiće prevashodno od toga kako naši građani i u kojoj meri budu poštovali sve preporuke nadležnih stručnih zdravstvenih institucija, a koje se pre svega ogledaju, koliko god je moguće većeg socijalnog distanciranja, kao i povećanog opreza, uz konstantno održavanje lične  i higijene prostora u kojem boravimo. Svako odstupanje, nažalost, može da dovede do formiranja drugog kruga zaraze koji bi u ovom trenutku bio izrazito nepoželjan jer bi rezultirao ponovnim uvođenjem tvrđih mera i vraćanje na početak - upozorava pokrajinski sekretar i dodaje da popuštanje i ublažavanje postojećih mera zavisiće od toka epidemije koji je u direktnoj uzročnoj posledici sa našim shvatanjima, ličnim i kolektivnim ponašanjem.

Testiranje na korona virus Foto: Shutterstock

Gojković kaže da je poseta i iskustvo kineskih kolega od ogromne pomoći s obzirom na to da su se oni prvi sukobili i izborili sa ovom pošasti.

- Pomno smo upijali sve savete, i pokušali da ih primenimo u našem zdravstvenom sistemu, i očigledno je da rezultati nisu izostali. Naša skromna iskustva vezana za lečenje, tok i prognozu obolelih i mi nesebično pružamo drugima jer smo mišljenja da se i iz našeg primera nešto može naučiti - kaže on.

O opremi u KC Vojvodina

Na pitanje kome je u interesu da objavi da u KC Vojvodina nema oprema i sve što je neophodno u borbi protiv COVID-a 19, i da li je baš bilo neophodno hapsiti novinarku, autorku ovog teksta, odgovara:

Ne želeći da me izazove bilo kakav vid ostrašćenosti, bila ona lična ili politički motivisana, mogu samo reći: „Hiljadu puta izgovorena laž, ne može da postane istina“.

O odnosu sa Beogradom, odnosno sa ministrom zdravlja

- Od početka mog mandata 2016. godine sa ministrom zdravlja gospodinom Lončarom postoji uzajaman odnos, pun poverenja i poštovanja, uz maksimalnu podršku i razumevanje koje se kod odgovornih ljudi još više ispoljilo u teškom periodu, u kojem smo se našli. Ministarstvo zdravlja i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo su uz podršku najvažnijih državnih organa uspeli u kratkom periodu da zdravstvo i zdravstveni sistem, koji je dugo bio u zapećku, bude u fokusu aktuelne politike, što u vidu ogromnog broja infrastrukturnih projekata, nabavke medicinske opreme i najvrednijeg - investicije u ljude. To nam se svima danas višestruko vraća - kaže Gojković.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Tačan broj obolelih i pacijenata na respiratorima po bolnicama širom Srbije

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    23. april 2020 | 20:38

    Nestorovicu ti si jedini normalan covek u celoj ovoj situaciji, spasi nas od Kona i ostalih ispranih mozgova!!!

  • Hahahah

    23. april 2020 | 20:22

    Preteraste ga,istina se zna!

  • Aman,zaman

    23. april 2020 | 21:03

    Manipulisu sa nama ko sa pokusnim kunicima..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA