Petoro baka i deka iz Gerontološkog centra Niš preminulo od korone: "Bojimo se da će ih biti još"

Korona virus je ušao u čak sedam ustanova koje brinu o starima, mladima i ljudima sa invaliditetom na jugu i jugoistoku zemlje

  • 10
Starački dom, demencija, starija osoba, žena Foto: Shutterstock

Iz Gerontološkog centra u Nišu 168 osoba je na lečenju u Kliničkom centru, a petoro ljudi iz tog centra je preminulo od posledica virusa korona, izjavio je danas epidemiolog Branislav Tiodorović.

- Mi se bojimo da će biti još umrlih. To su teška oboljenja i njima samo korona infekcija dovodi do još težeg stanja - kazao je Tiodorović na konferenciji za medije u Nišu podsećajući da je virus korona ušao u čak sedam ustanova koje brinu o starima, mladima i ljudima sa invaliditetom na jugu i jugoistoku zemlje.

Gerontološki centar u Aleksincu 

Dodaje da je jedna od opasnosti i Gerontološki centar u Aleksincu, odakle je 12 pacijenata na lečenju u novoj kovid bolnici u Sokobanji.

- Zavod za rehabilitaciju plućnih oboljenja je pretvoren u kovid bolnicu i to je dobro urađeno. Međutim, tamo nam dolaze sad i rudari iz Soko rudnika koji su pozitivni, iako je to laka klinička slika, mi ih smeštamo da budu pod kontrolom. Tako da se to realizuje na jedan sasvim organizovan način. Obezbedili smo da Sokobanja ima i infektologa, da ima potrebne lekare za ovu stvar - naveo je.

Prema njegovim rečima, pozitivnih na virus korona ima i u Domu "Duško Radović" u Nišu i to njih sedmoro. Međutim, kako navodi, to su deca i mladi ljudi, koji nemaju ni lake simtome bolesti.

Ipak, dvoje radnika te ustanove je na bolničkom lečenju.

Kada su u pitanju preminuli u KC Niš, Tiodorović kaže da je preminulo sa potvrđenom dijagnozom virusa korona 27, od čega šest žena i 21 muškarac.

- Ali, to nije konačna cifra - kaže Tiodorović.

Još petoro preminulo

U Srbiji je u protekla 24 časa zabeleženo još 5 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa. Preminule su 4 osobe muškog i jedna osoba ženskog pola.

Ukupan broj smrtnih slučajeva sada je 139, a stopa smrtnosti je 1,91 odsto. Do današnjeg dana zaraženo je ukupno 7.276 ljudi, a broj testiranih u poslednja 24 časa je 2.688. Broj potvrđenih slučajeva je 162, a ukupan broj hospotalizovanih pacijenata je 3.477.

Do danas je od Covida-19 izlečeno 1.063 osobe.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

Video: Tačan broj obolelih i pacijenata na respiratorima po bolnicama širom Srbije

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    23. april 2020 | 18:12

    Svaki pojedinac koji se makar rečim pa i delom "iživljava" nad nejakim, nemoćnim iznemoglim starim sugrađanima je ozbiljan "pacijet" i država bi trebala da se snjima pozabavi jer njima nema mesta u društvu a time bi ujedno zaštitila stariju populaciju koja više ne može sama da se zaštiti !

  • Strasno

    23. april 2020 | 16:49

    Ajmo dozivotna za odgovorne.

  • Boža zemunac

    23. april 2020 | 17:00

    I to od korone. Nemate vi pojma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA