≫ 

Sledeći vikend poslednji pod policijskim časom, skok zaraženih u Jagodini

* U našoj zemlji je do sad potvrđeno 8.042 slučajeva virusa Covid -19 * Više od 1.000 je izlečeno * Policijski čas prestaje sutra ujutru u 5 * Od 27. aprila počinju sa radom frizerski saloni i teretane * Od sledeće nedelje penzioneri će imati sat vremena za šetnju

  • 66

Činjenice:

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 8.042

* Broj preminulih u Srbiji: 156

* Preminulo je 12 lekara

* Najviše preminulih imalo je od 60 do 69 godina

* Slabljenje virusa očekuje se krajem maja

* Pacijenti se iz bolnice otpuštaju nakon prvog negativnog testa, druga provera tek posle dvonedeljne izolacije

* Počelo lečenje krvnom plazmom

* Testirano 64.303 osoba

* Policijski čas počinje od 18 sati

* Stariji građani moći će da prošetaju triput nedeljno, do 600 metara od svojih domova

* Deca sa autizmom moći će da izađu da prošetaju kada požele

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Iz časa u čas:

00:15 - Korona odnela prvu žrtvu u Ljigu: Preminula žena (74), u izolaciji 44 osobe

Korona virus odneo je prvu žrtvu u opštini Ljig. Žena stara 74 godine preminula je od posledica korona virusa u Kliničkom centru Srbije, gde je bila smeštena sa teškom kliničkom slikom.

23:45 - Nova 32 slučaja korone, ukupno 763, umro muškarac

Na teritoriji KiM registrovana su 32 nova slučaja korona virusa, čime je ukupan broj obolelih od početka pandemije dostigao 763, a jedna osoba je preminula, saopštio je večeras nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.

Pozitivni slučajevi su slučajevi kontakta, a najviše zaraženih danas je registrovano sa područja opštine Peć (23), slede Kačanik (4), Dečane (2) i po jedan slučaj iz opština Prizren, Suva Reka i Štimlje.

Iz instituta navode da je danas izlečen jedan pacijent, pa je ukupan broj izlečenih 166, prenelo je Kosovo onlajn.

Do sada je na KiM od posledica korona virusa preminula 21 osoba, a poslednja žrtva danas je bio 44. godišnji muškarac iz Gnjilana, koji je imao i druge prateće bolesti.

20:38 - Dr Kon: Pred nama je još samo jedan policijski čas vikendom

Epidemiolog Predrag Kon rekao je večeras da će zabrana kretanja tokom vikenda biti samo još za vreme prvomajskih praznika.

Mislim da više pred sobom nemamo nijedno ograničenje od 24 sata, mislim da je to gotovo sa sledećim vikendom - kazao je dr Kon gostujući na TV Pink.

20:14 - Studenti Univerziteta u Beogradu brojnim akcijama pomogli tokom epidemije

Studenti Univerziteta u Beogradu učestvovali su u brojnim akcijama tokom epidemije korona virusa u Srbiji pokazujući društvenu odgovornost, humanost i solidarnost, saopštio je danas Studentski parlament.

Studenti Mašinskog fakulteta izradili su više od 10.000 vizira putem livenja plastike i podelili ih medicinskim radnicima u više od 52 zdravstvene ustanove. Viziri su donirani i zdravstvenim ustanovama KBC Severna Mitrovica i KBC Gračanica.

Studenti Medicinskog fakulteta pružili su pomoć volontiranjem u KBC Zvezdara, KBC Zemun, Kliničkom centru Srbije, Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", VMC Karaburma, Institutu Torlak, na Sajmu.

Hiljade studenata svih fakulteta uključili su se u akcije volontiranja od prvog dana i pomogli onima koji nisu smeli da izađu iz svojih domova.

19:20 - Tužilaštvo ispituje kako je korona od Negotina napravila žarište: Grad i sutra zatvoren

Da li je i na koji način došlo do propusta u domu za stara lica u Negotinu ispituje tužilaštvo, rekao je na redovnoj konferenciji za štampu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Čim rezultati istrage budu poznati, biće saopšteni javnosti, a protiv odgovornih će se preduzeti odgovarajuće mere.

NEGOTIN Foto: Wikipedia/Gafce

19:00 -  Stigli rezultati ponovljenog testiranja u Negotinu, zaraženo 48 osoba 

U Negotinu su uzeti uzorci ukupno 60 osoba. Od pristiglih 57, 48 je pozitivno i devet negativno na koronavirus. Rezultati još tri uzorka se čekaju. Među 48 zaraženih su i korisnici doma za stara lica "Radost", zaposleni u tom domu kao i pripadnici Vojske Srbije.

Podsetimo, testiranje u Negotinu je ponovljeno zbog sumnje da je uzorkovani materalijal bio kontaminiran pri prvom testiranju.

- Uočili smo, otkada se ovo pojavilo juče ujutru, niz propusta, što mi, što resorno ministarstvo i republički Krizni štab. Preduzeli smo mere, na osnovu svih dosadašnjih podataka, ka licima koja su odgovorna za pojavu i ulaz virusa u starački dom 'Radost' - kaže predsednik opštine Vladimir Vučković za RTS.

18:32 U Novom Pazaru novih četvoro zaraženih, ukupno 81

Zavod za javno zdravlje je potvrdio da su na današnji dan za teritoriju Novog Pazara od nova 64 ispitana uzoraka pozitivna četiri pacijenta na korona virus.

Na današnji dan ukupno je potvrđeno prisustvo korona virusa kod 81 osobe u Novom Pazaru, saopšteno je iz Zavoda. Iz privremene Covid bolnice, u kućnu izolaciju otpušteno je ukupno 18 pacijenata. Trenutno se u privremenoj Covid bolnici nalazi 45 pacijenata.

18:02 - Još dva aviona Er Srbije odnela pomoć Italiji

Još dva aviona Er Srbije odnela su danas medicinsku pomoć Italiji i oko 17.00 časova se vratili u Beograd, rečeno je Tanjugu u Er Srbiji.

Avioni Er Srbije u Rimu Foto: Tanjug/Zoran Stanić

17:44 - Iznenada skočio broj zaraženih u Jagodini: Ćuprija prvi put bez novih obolelih od korone

U Pomoravskom okrugu, sa današnjim danom, registrovano je devet novih osoba pozitivnih na korona virus, a Ćuprija prvi put nema novoobolelih.

16:10 - Kon: Ne treba da otvaramo vrtiće pre 1. juna

Iz sveta stižu kontradiktorni podaci - neki izjavljuju da je prokuženost virusa velika, da smo imuni, a neki da je to malo. Mi ćemo raditi prvo orijentaciono istraživanje, a onda veliko preko leta, tek tada ćemo znati kakva je situacija u zemlji sa koronom, rekao je dr Kon na današnjoj konferenciji za novinare.

- U budućnosti će biti neophodno da se poštuju preporuke, dovoljno smo naučili koliko je ovo ozbiljna bolest. Mi danas imamo oko 6 odsto pozitivnih, s druge strane imamo podatke da na mestima gde je visoka temperatura imamo prenošenje virusa, na južnoj hemisferi. Imamo jasno upozorenje SZO da je ovo samo početak, imamo niz stvari koje moramo da prihvatimo i da se adaptiramo - dodao je on.

Govoreći o preporukama struke kada je nošenje maski u pitanju, dr Kon je rekao da bi njihova primena bila neophodna, kao i u zatvorenom prostoru, ali da ostaje da se vidi hoće li to biti propisano kao pravilo ili će ostati na nivou preporuke.

15:49 - Nove mere Vlade koje se od sutra menjaju

15:40 - Popunjeni bolnički kapaciteti za decu i majke zaražene koronom

Srbiji je do sada lečeno 88 dece, a kapaciteti za decu i majke su popunjeni, a trebalo bi vrlo brzo da se razmišlja da se otvore na drugim mestima, prvenstveno se misli na Niš, rekao je dr Predrag Kon na današnjoj konferenciji za medije.

Pola dece je sa teritorije Beograda, a pola iz unutrašnjosti.

- Deca su dobro, radi se o tome da su pozitivna, a majke su takođe bolesne, pa je tu smeštaj za decu s majkama koje nemaju gde da se zbrinjavaju. Srećna okolnost je ta što deca imaju lakše simptome. Trećina kapaciteta KBC Dragiša Mišović jesu deca s majkama - objasnio je dr Kon.

15:36 - U poslednja 24 sata od korone umrle 3 osobe muškog i 2 ženskog pola

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata od korona virusa u Srbiji su umrle 2 osobe muškog pola i 2 ženskog pola. Od petoro preminulih, dvoje je iz gerontoloških centara, što je potvrdio i dr Kon.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Procenat smrtnosti iznosi 1,94 odsto.

15:27 - Sutra se u stanje mirovanja stavlja i druga privremena bolnica u Nišu

U zavisnosti od testiranja koje će tamo večeras biti obavljeno, privremena bolnica "Dom učenika" u Nišu, sutra bi trebalo da bude stavljena u stanje mirovanja, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

15:00 - Nov presek stanja zaraženih korona virusom u Srbiji

Na redovnoj konfereciji za medije saopšteni su najnoviji podaci kada je u pitanju korona virus u Srbiji.

- U Srbiji je od korone umrlo još 5 osoba od poslednjeg izveštaja, na respiratorima se trenutno nalazi njih 85 - saopštio je dr Predrag Kon.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Među zdravstvenim radnicima do današnjeg dana zaraženih je 545, potvrdio je dr Kon.

14:50 - Slike sa ulica Pančeva tokom policijskog časa

Grad Pančevo je donedavno važio za grad koji je u neslavnom vrhu u Srbiji - tu se gotovo najviše kršila mera zabrane kretanja, dok se nije pojavio jedan Kikinđanin, koji je čak 16 puta prekršio policijski čas.

Zato smo u vreme policijskog časa prošetali ulicama grada, koji je na samo 20 minuta od Beograda, da proverimo da li su se Pančevci "opametili".

14:29 - Prokupačka bolnica dobila novu trijažnu ambulantu

Opšta bolnica "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju dobila je kontejner koji će koristiti kao trijažnu ambulantu za prijem pacijenata, a donacija je Evropske unije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, navodi se na sajtu grada.

Kontejner je opremljen potrebnim sredstvima za trijažu pacijenata, a njegove dimenzije su 6×2,4 metra.

Ta ambulanta će u narednim danima početi sa radom, jer je pre toga potrebno obaviti pripreme za njen rad, a stručnjaci koji će raditi u njoj kažu da će se pacijenti iz nje, po potrebi, upućivati na dalje lečenje.

14:10 - Sve pijace počinju sa radom u utorak, 28. aprila

Sve pijace počinju sa radom od utorka, 28. aprila. Pijace će raditi svakog dana u periodu od 07 do 15 časova, osim ponedeljka i u danima kada je na snazi zabrana kretanja.

13:39 - Ukupan broj zaraženih u Ljigu 11, jedna osoba preminula

Štab za vanredne situacije opštine Ljig saopštio je da je prva žrtva virusa ženska osoba S.S. preminula u 74 godini u Kliničkom centru Srbije gde je bila hospitalizovana. Ukupan broj zaraženih na području ljiške opštine je 11 od kojih je jedna osoba preminula. S.S. je imala i druge pridružene bolesti.

U protekla 24 časa na teritoriji Ljiga nema novoobolelih od COVID-19.

Prema poslednjim podacima 44 lica se nalaze u samoizolaciji.Na osnovu preporuka Vlade RS, Štab je doneo Zaključak kojim je dozvoljen rad frizerskim i kozmetičkim salonima , fitnes centrima i teretanama, uz obavezno korišćenje zaštitne opreme, vodeći računa o socijalnoj distanci i broju ljudi unutar objekta.

13:23 - Opada broj zaraženih, u pančevačkoj kovid bolnici 101 pacijent

Višednevni trend kontinuiranog opadanja ukupnog broja zaraženih Covid 19 infekcijom u AP Vojvodini se nastavlja, pa je u Kliničkom centru Vojvodine (KCV), u Novom Sadu, u ovom trenutku hospitalizovan 81, a u Opštoj bolnici u Pančevu 101 pacijent oboleo od te infekcije.

Od toga, u KCV se na mehaničkoj ventilaciji  nalazi sedam, a u pančevačkoj  bolnici jedan pacijent, saopštava Vlada APV-a.

Istovremeno, u privremenoj izolacionoj bolnici u hali 1 „Novosadskog sajma“, u kojoj se leče oboleli sa lakšom kliničkom slikom Covid 19 infekcije, u ovom trenutku je smešteno 60, a u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Junaković“ u Apatinu 47 pacijenata.

Pancevo, policijski cas Foto: telegraf.rs

Uprkos stalnom smanjivanju ukupnog broja obolelih,  za konačnu pobedu nad epidemijom virusa Covid 19 od presudnog značaja je da građani nastave da se ponašaju maksimalno odgovorno i da primenjuju sve mere predostrožnosti, uključujući  strogo poštovanje socijalne distance, nošenje zaštitnih maski i rukavica i upotrebu dezinfekcionih sredstava.

13:02 Veliko srce Vladimira Štimca: Kupio 5 respiratora i hiljadu testova u Kini i poklonio ih Srbiji

Centar Crvene zvezde je o svom trošku kupio pet respiratora i 1.000 testovana kovid-19, ustupio ih zdravstvenim centrima u Srbiji!

12:50 Nema novoobolelih u Kraljevu

Epidemiološka situacija na teritoriji grada Kraljeva je neizmenjena u odnosu na prethodni dan. Juče poslata 32 uzorka su negativna, tako da je na teritoriji grada Kraljeva i dalje registrovano ukupno 29 zaraženih lica. Danas se na testiranje u Veterinarski specijalistički institut šalje 33 uzorka iz Kraljeva, a rezultati se očekuju sutra.

Opšta bolnica Studenica, Kraljevo Foto: RINA

11:45 Među migrantima u Srbiji nema zaraženih

Za više od 8.000 migranata, koliko ih boravi u 20 prihvatnih i centara za azil u Srbiji, režim zabrane kretanja važi 24 časa, a zahvaljujući blagovremenom preduzimanju mera zaštite, među migrantima nema zaraženih od korona virusa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Dečaci Krnjača Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

11:42 U srpskim sredinama jedna novooboleli i tri izlečena od korone

U srpskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata potvrđen je jedan nov slučaj zaraze korona virusom, u istom periodu za tri pacijenta je utvrđeno da su izlečeni, dok je jedna osoba preminula od posledica bolesti.  Ukupan broj obolelih u srpskim sredinama sada je 89, od početka epidemije preminulo je šest pacijenata, dok je 39 osoba izlečeno, navodi Kosovo onlajn.

11:39  Kon: "Očekujemo dalji pad procenta pozitivnih na koronu"

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je procenat pozitivnih na korona virus u odnosu na broj testiranih iz dana u dan sve niži i da je sada oko sedam odsto. Tokom narednih nedelja očekujemo dalji pad procenta pozitivnih, istakao je on.

Test, testiranje, koronavirus Foto: Tanjug/AP

11:28  U Despotovcu zaražena beba korona virusom, u selima masovno oboljevaju

U opštini Despotovac korona virusom je zaraženo 28 osoba, među njima i jednomesečna beba, a u nekoliko sela zaraza je u uzlaznoj putanji, stoji u izveštaju Opštinskog staba za vanredne situacije.

11:10 - U Čačku 4 novoobolele osobe, među njima troje dece

Kod još četiri osobe iz Čačka i još toliko iz Gornjeg Milanovca potvrđeno je prisustvo koronavirusa.

Kako saznaje Morava info, među novozaraženima u Čačku je i troje dece, uzrasta tri, četiri i pet godina. Svi su iz jedne porodice, a zarazu im je, po svemu sudeći, preneo otac ,koji se već nalazi u čačanskoj bolnici. Majka i baka dve devojčice i dečaka nisu inficirane.

Četvrti pozitivan test pripada muškarcu S. L. koji je u subotu preminuo od posledica ove bolesti.

Čačak, bolnica Foto: RINA

U toku jučerašnjeg dana bilo je obrađeno 20 uzoraka iz Čačka, 12 iz Gornjeg Milanovca, pet iz Ivanjice i tri iz Lučana, ukupno 40.

Ukupan broj obolelih na teritoriji moravičkog okruga sada se popeo na 125. U Čačku je registrovano 79 obolelih, u Gornjem Milanovcu 41, Lučanima tri i Ivanjici dva.

10:37 - Ovako će od sutra izgledati odlazak u salone lepote

Zanatlije su povukle nogu i njihovim radom prošle nedelje, počelo je odmrzavanje srpske ekonomije. Građevinska industrija je pozvana da krene punim kapacitetom, a za sutra je najavljen početak rada frizera, fitnes centara i pojedinih ugostitelja.

Početak rada frizerskih salona, salona lepote i teretana biće pod određenim uslovima koji su u skladu sa propisanim merama zaštite.

10:22 - Novo popuštanje mera u Srbiji

Teretane, fitnes centri i frizerski saloni biće otvoreni od sutra, vrlo brzo će ponovo moći da rade vrtići, dok će u naredna dva dana verovatno biti doneta odluka o otvaranju parkova, pa će šetači ponovo moći da ih posete, kaže dr Branimir Nestorović, član kriznog štaba.

Kako kaže, ova mera, naročito ona koja se odnosi na teretane i fitnes centre, izazvala je veliku polemiku u kriznom štabu.

- Postavlja se pitanje ko će da kontroliše da će vlasnik teretane posle svakog vežbača da dezinfikuje prostor, da će da postoje tuševi i dezinfikaciona sredstva, dva metra između vežbača... Inspekcija rada će morati da bude malo aktivnija - kazao je dr Nestorović za TV Prva.

10:13 - Situacija u Valjevu i okolini stabilizovana

Predsednik Stručno-operativnog tima grada Valjeva za borbu protiv koronavirusa Zoran Živković izjavio je jutros da je situacija u tom gradu stabilizovana, da se pandemijska kriva zaravnjuje i da se shodno tome može očekivati popuštanje mera koje su do sad bile na snazi.

- Prema podacima valjevskog Zavoda za javno zdravlje, pozitivnih je 171 u Valjevu, a u Kolubarskom okrugu 247. Ukupno preminulih u gradu na Kolubari je 19, dok je u čitavom Kolubarskom okrugu taj broj 24. Situacija se može okarakterisati stabilnom - naveo Živković u uključenju za RTS.

09:28 - Jedini srpski grad u kojem od sutra nema popuštanja mera

U Negotionu se od sutra neće primenjivati mere otvaranja frizerskih salona, teretana i ostalih objekata jer je neophodno da prvo bude utvrđena epidemiološka situacija.

Grad se ponosio svojom borbom sa korona virusom, a onda je sve eksplodiralo!  Čak 40 ljudi iz Negotina je 22. aprila naglo testirano, od toga je 30 pozitivnih, od čega je 27 korisnika staračkog privatnog doma Radost, dvoje zaposlenih i jedan vojnik, dvoje je negativno na prisustvo virusa korona, a za ostalih 8 testiranih se čekaju rezultati.

09:00 - U još dva privatna doma za stara lica pojavio se korona virus iako su bili u karantinu!

Korisnici 20 domova u Beogradu su testirani, a korona virus otkriven je u još dva privatna doma za stara lica.

08:45 - Situacija u Valjevu i okolini stabilizovana

Predsednik Stručno-operativnog tima grada Valjeva za borbu protiv korona virusa Zoran Živković izjavio je jutros da je situacija u tom gradu stabilizovana, da se pandemijska kriva zaravnjuje i da se shodno tome može očekivati popuštanje mera koje su do sad bile na snazi.

- Prema podacima valjevskog Zavoda za javno zdravlje, pozitivnih je 171 u Valjevu, a u Kolubarskom okrugu 247. Ukupno preminulih u gradu na Kolubari je 19, dok je u čitavom Kolubarskom okrugu taj broj 24. Situacija se može okarakterisati stabilnom - naveo Živković u uključenju za RTS.

08:10 - U Valjevu sutra počinje da radi "Krušik"

07:20 - Kosovo: Novih 28 obolelih, jedna osoba preminula

Jedna pacijentkinja je preminula tokom dana na Klinici za infektivne bolesti u Prištini, i ona je 20. žrtva korona virusa na Kosovu.

Ukupan broj obolelih od početka pandemije na KiM je 721. Tri pacijenta su juče izlečena, pa je ukupan broj oporavljenih na Kosovu od početka pandemije 165.

07:10 - 155 smrtnih slučajeva u Srbiji

Broj potvrđenih slučajeva u zemlji je 7.779, broj preminulih u Srbiji: 151. Preminulo je 12 lekara. Najviše preminulih imalo je od 60 do 69 godina

Do sada je testirano ukupno 59.938 osoba.

07:05 - Šef ruskog lekarskog tima u Beogradu: Ako hoćemo da oborimo koronu, jasno je šta moramo uraditi

Epidemiolog pukovnik Rustam Aminjev koji predvodi ekipu ruskih lekara govori za RTS o kovidu 19, merama Vlade Srbije, budućnosti... Kaže da ćemo uskoro pobediti virus ako se budemo pridržavali propisanih mera.

07:00 - Ljig je novo potencijalno žarište korona virusa, dok se istovremeno situacija u Ćupriji smiruje

Video: Doktorka Kisić-Tepavčević oštro postavila pitanje novinarima, niko nije odgovorio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    26. april 2020 | 15:21

    Ja vas molim vise nema gde molim vas molim vas ostanite kod kuće poštujete sve mere ili nas neće biti

  • Rema

    26. april 2020 | 16:09

    Ovo sto se sad prica nema veze sa zivotom i svim ostalim.Nigde nema logike sa nekim stvarima sto se radi.Sad nas fakticki pustaju da se zarazimo

  • Dare

    26. april 2020 | 15:31

    Slabo se kontrlisu sela, pogotovu prigradska naselja. Ljudi pored svojih dvorista za vreme polic. casa izlaze na ulicu sa decom, prave guzvu, nista se ne postuje,.. Pa se onda neko pita zasto je u susednim zemljama bolja situacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA