≫ 

Kako je epidemija buknula u Vlasotincu: "Glavni razlozi su pripremanje Vaskrsa i nepoštovanje mera"

Vlasotince je jedno od trenutnih žarišta korona virusa u Srbiji sa 76 zaraženih

  • 7
Vlasotince Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolic

Epidemija korona virusa je prethodnih nekoliko dana buknula u Vlasotincu, gde prema poslednjim informacijama ima 76 zaraženih, što nije zanemarljiv broj u odnosu na 30.000 stanovnika koliko broji ova opština.

Razloga za to što je ova opština postala žarište prethodnih dana ima više.

Kako za Telegraf. rs objašnjavaju iz opštine Vlasotince, teško je dati pravi odgovor na pitanje šta je dovelo do ove situacije.

- Jedan od razloga je taj što testiramo veliki broj onih koji su sumnjivi na korona virus, dok je u ostalim opštinama manje testiranih. Normalno je i da ćete imati veći broj pozitivnih, ukoliko i više testirate. Drugi razlog je taj što u Vlasotincu imamo nekoliko privrednih društava koji rade sve vreme od izbijanja epidemije. To su uglavnom firme koje imaju oko 200 radnika. Jedno vreme su smanjili proizvodnju na minimum, mi smo predlagali da idu na potpunu obustavu, ali nismo mogli da ih zatvorimo - objašnjava načelnik Štaba za vanredne situacije Opštine Vlasotince Ivan Stanković.

Kako dodaje, kao treći razlog zbog kog je Vlasotince postalo žarište može se uzeti i to što određeni broj ljudi nije poštovao mere koje je prepisala Vlada Srbije, kao što su držanje distance i zabrana okupljanja.

Priprema za Vaskrs doprinela širenju virusa

Prema rečima v. d. direktora Zavoda za javno zdravlje Aleksandre Nikolić, među uzrocima novonastale situacije je i pripremanje Vaskrsa. Kako je istakla za portal Jugpress, nagli skok usledio je posle toga.

Nikolićeva je navela da su glavni uzrok bili privatni kontakti i direktno nepoštovanje mera.

- Posle registrovanja prvih obolelih koji se desio oko 12. aprila ZZJZ i Krizni štab opštine Vlasotince sproveli su hitne mere, obratili smo se Kriznom štabu u Nišu, gde se dezinfekcija izvršila od strane instituta Niš. Takođe smo i mi učestvovali u tome, pojačali testiranje, što se vidi po broju testiranih lica u ambulanti kako bi našli svaki izvor infekcije i stavili ga pod zdravstveni nadzor i samoizolaciju, a takođe smo i aktivno nalazili sve kontakte i stavili ih u samoizolaciju i pojačali nadzor od strane organa koji to vrše - objasnila je ona.

Međutim, kako je navela, i pored svih tih mera, broj zaraženih u opštini Vlasotince je skočio.

- Grafički prikaz pokazuje da smo neposredno pred i oko Vaskrsa imali veće kontakte i rezultat je povećanje broja obolelih. Apelujemo na građane da poštuju mere samoizolacije kako bi se spustio ovaj pik - rekla je Nikolić.

Ipak, prema rečima našeg sagovornika, priprema za Vaskrs imala je možda 20 odsto udela u širenju epidemije korona virusa u Vlasotincu.

- Vaskrs je bio pre više od nedelju dana, nije moguće da naglo poraste broj zaraženih posle toga. Epidemija u Vlasotincu traje od 7. aprila, kada je u našoj opštini registrovan prvi slučaj - navodi Stanković.

Predsednik opštine na lečenju u Leskovcu

Zaraženi su i predsednik opštine Vlasotince i jedan član Opštinskog veća.

- Predsednik opštine je u Leskovcu na bolničkom lečenju, pre nekoliko dana mu je rađen test koji je bio negativan, sutra ili prekosutra će mu biti urađen i drugi test. Nadamo se da će i on uskoro otići kući gde će provesti u izolaciji 14 dana - navodi Stanković.

Prema nezvaničnim informacijama, jedna žena iz Vlasotinca nalazi se na respiratoru u Nišu.

Odlaganje blažih mera za 10 dana

Podsetimo, zbog pojave većeg broja zaraženih, opština Vlasotince obratila se Vladi Srbije sa predlogom da se u ovoj opštini još ne uvode relaksirajuće mere.

- Molba je da se te blaže mere odlože na još 10 dana jer računamo da će se za to vreme situacija smiriti. Juče su počeli da rade i kozmetički saloni, frizeri, teretane, fitnes centri. Ukoliko večeras dobijemo odobrenje Vlade, već sutra ćemo zatvoriti sve te lokale na još 10 dana - objašnjavaju iz opštine Vlasotince.

Kako dodaju, od 17. marta vrše dezinfekciju svih javnih površina, kao i ulaza u stambene objekte, a preduzete su i sve mere kako bi se sprečilo širenje epidemije korona virusa.

Podsetimo, Vlasotince je dugo odolevalo virusu Covid-19. Prvi slučaj u ovoj opštini registrovan je 7. aprila.

Video: Vlasotince postaje novo žarište korona virusa, broj zaraženih se udvostručio za tri dana

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ћоми

    28. april 2020 | 15:42

    И у другим градовима је био Васкрс, па епидемија није букнула.Слаб им је то адут.

  • Ana

    28. april 2020 | 15:31

    Svi pljuvali Beograd kako setamo i kako su zbog Beograda zatvoreni i oni tokom vikenda. I onda na kraju ispadne da je najbolje stanje u Bg, a da jug Srbije zapravo pravi probleme.

  • Kurirac

    28. april 2020 | 16:04

    Znate kako je buknula epidemija?Jebo miš kokoš pa se dalo na zlo. A Vučić zakasnio da se uključi u to. Ali sada je Vučić tu i neće više jebati miš kokoš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA