≫ 

Umrle još 4 osobe, izlečeno 1.426: Od ponedeljka masovno testiranje 7.000 porodica

*Ukupno zaraženih 9.362 * Ukupno testiranih 96,637 osoba *Prema poslednjim podacima 157 novih slučajeva zaraze

  • 69

Činjenice:

* Danas testirano: 5.086

* Novoobolelih: 157

* Danas preminulo: 4

* Na respiratorima: 57

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 9.362

* Ukupno smrtnih slučajeva: 189

* Ukupno izlečenih: 1.426

* Najviše preminulih imalo je od 60 do 69 godina* Slabljenje virusa očekuje se krajem maja

* Pacijenti se iz bolnice otpuštaju nakon prvog negativnog testa, druga provera tek posle dvonedeljne izolacije

* Počelo lečenje krvnom plazmom

* Ukupno testirano 96,637 osoba

* Policijski čas trajao od četvrtka u 18 časova do subote u 5 časova

* Stariji građani moći će da prošetaju triput nedeljno, do 600 metara od svojih domova

* Deca sa autizmom moći će da izađu da prošetaju kada požele

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Iz časa u čas:

23:18 Od sutra prestaje karantin u Severnoj Mitrovici

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić saopštio je večeras da, na osnovu preporuka medicinske struke i nadležnih organa, od sutra prestaje da važi odluka kojom je ta većinski srpska opština na severu Kosova i Metohije bila stavljena u karantin.

22:22 U srpskim sredinama na KiM jedno novoobolelo lice

U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovan je jedan novi slučaj korona virusa, saopštio je večeras direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić.

Jedno novoobolelo lice registrovano je u Zvečanu, naveo je Ðurić na Instagramu u svom dnevnom izveštaju o korona virusu.

 
 
 
View this post on Instagram
Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији 2. мај 2020. године: ⠀⠀⠀⠀⠀ 1 - Новооболела особа у већински српским срединама. До данас је укупно оболело 105 особа, 67 је излечено, а преминуло је 8. Оболели су из општина Косовска Митровица (42), Звечан (25), Лепосавић (17), Зубин Поток (21). Оболели су смештени у КБЦ Косовска Митровица (9), Студентски центар Косовска Митровица (19), КЦ Крагујевац (2). ⠀⠀⠀⠀⠀ - 1 новооболело лице из Звечана. Седам лица је излечено: 2 из Зубиног Потока, 3 из Косовске Митровице, 1 из Звечана и 1 из Лепосавића. 32 лица из општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић је тестирано (до сад тестирано 1047 лица). У Приштини, Косову Пољу и Липљану у протекла 24 часа није било прегледа у COVID-19 амбуланти. ⠀⠀⠀⠀⠀ - У општинама Гњилане и Звечан набавили смо и дистрибуирали неопходне лекове и храну грађанима. У општини Витина обезбедили смо и поделили лекове. У општини Зубин Поток обезбедили смо пакете помоћи за децу са посебним потребама као и социјално угроженим породицама у селима Лучка Река и Копиловиће. У општинама Исток и Косовска Каменица поделили смо лекове и заштитне маске и рукавице. У Грачаници за 50 социјално угрожених породица и данас смо обезбедили хлеб.A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

21:42 Još jedan let Er Srbije za Kinu po medicinsku opremu

Još jedan avion Er Srbije odleteo je večeras u Kinu po medicinsku opremu, rečeno je Tanjugu u srpskoj aviokompaniji. Reč je o najvećem avionu srpske aviokompanije, A330, koji je poleteo iz Beograda nešto pre 21 sat.

20:03 Počinje nova faza masovnog testiranja u Srbiji, odabrano je 7.000 porodica

Masovno testiranje na uzorku od oko 7.000 domaćinstava počinje u ponedeljak sa ciljem da se utvrdi stepen kolektivnog imuniteta i koliko je osoba razvilo antitela na korona virus, odnosno, koliko se zarazilo, a da nije imalo simptome, kaže imunolog dr Srđa Janković.

18:56 Još dvoje pozitivno u Zlatiborskom okrugu

Od poslednjeg izveštaja do danas testirano je još 112 osoba sa područja Zlatiborskog okruga od kojih je dve pozitivno na novi korona virus (COVID-19) – jedna u Bajinoj Bašti i jedna u Užicu, navodi se u poslednjem “raportu” užičkog Zavoda za javno zdravlje.

Jelena i Teodora, Užice Printskrint: Tanjug.rs

Od početka epidemije do danas testirano je 1335 osoba a ukupno je potvrđeno 139 slučajeva infekcije. Još sedam je otpušteno kući pa ukupan broj oporavljenih je 62. Najviše ih je u Užicu 41, Bajinoj Bašti 27, Arilju 19, Požegi 11, Novoj Varoši 10, Prijepolju 9, Priboju 9, Sjenici 6, Čajetini 3 i Kosjeriću 1 slučaj zaraze korona virusom.

18:30 U Trsteniku zaraženo dete (7)

Aleksandar Ćirić, komandant Štaba za vanredne situacije Opštine Trstenik, kazao je da je danas nažalost potvđen virus korona i kod sedmogodišnjeg deteta, koje se na sreću oseća dobro i ima samo lake simptome.

18:10 Snežana je rođendan proslavila uz suze radosnice: Ćerke su joj priredile iznenađenje za pamćenje

Mama Snežana je juče napunila 60 godina, a od njene tri kćeri, dve su u dalekom svetu: jedna u Norveškoj, druga u Poljskoj. Njihove reči i snimci čestitki njenih unuka su putem talasa lokalnog radija došle u dom porodice Orlić da iznenade mamu i baku Sneki.

Snežana je sedela za stolom i slušala radio Banker, ne očekivajući da će sledeća objava biti o njoj. Jednoj dami koja 1. maja ove godine puni 60. leto.

17:53 U Moravičkom okrugu zabeležen još jedan slučaj

Od 34 analiziranih uzoraka, jedan je pozitivan na korona virus u Moravičkom okrugu i to iz Gornjeg Milanovca.

Sada je na teritoriji tog okruga ukupno zaraženih 138, ukazao je koordinator Radnog tima za praćenje širenja virusa u Čačku Mihailo Luković. U Čačku je ukupno zaraženo 84 osoba, u Gornjem Milanovcu 47, u Lučanima pet i Ivanjici dva.

Na analizu je danas poslato 35 uzoraka.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

17:36 Ovo je 20 pravila koja od sad morate poštovati u gradskom prevozu

Prevoz u Srbiji od ponedeljka se konačno uspostavlja, doduše, stidljivo - najpre međugradski, kao i gradski i prigradski u manjim mestima, da bi beogradski i niški gradski prevoz startovali u petak.

Ono što bi svi putnici trebalo da znaju to je da je red vožnje značajno redukovan, da bez maske i rukavica ne pomišljaju da uopšte krenu na put i, na kraju, da dobro izračunaju da li će stići na krajnje odredište pre policijskog časa.

17:21 Kako izgledaju svadbe u vanrednim okolnostima: Na "ludi kamen" samo uz kumove i matičara

Venčanje u trenutnim okolnostima moguće je obaviti isključivo u službenim prostorijama i uz prisustvo svega pet osoba.

Uz mladence, predviđeni su oni bez kojih se ne može -matičar i kumovi, odnosno svedoci, pa je to verovatno razlog što je od uvođenja vanrednog stanja,interesovanje za odlazak ko0d matičara opalo.

Video: Na “ludi kamen“ u vanrednim okolnostima-samo kumovi i matičar

17:12 Izlečena 148 korisnika ustanova socijalne zaštite

U ustanovama socijalne zaštite potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 549 korisnika i 117 zaposlenih. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 148, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 70.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite kod kojih postoji ovakva opasnost ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Video: Milošević o ukidanju policijskog časa

16:48 Pet novih slučajeva korone u Pomoravlju

U Pomoravskom okrugu, koji čini šest lokalnih samouprava, sa današnjim danom na korona virus je pozitivna 601 osoba, pet više od poslednjeg izveštaja. Opština Ćuprija sa 239, jedan više od prošlog izveštaja, jeste i dalje sa najviše obolelih u tom regionu.

Paraćin ima 157 pozitivnih, Jagodina 130, Despotovac 29 i Rekovac 20, dok Svilajnac nema novih zaraženih.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

16:29 Nema više kovid-bolnice "Banja Koviljača"

Poslednji izlečeni kovid-pacijent otpušten je juče iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Banja Koviljača", u istoimenom turističkom mestu, čime je ona prestala da funkcioniše kao privremena kovid-bolnica, saopšteno je iz ove renomirane ustanove.

Ovde je lečena 71 osoba i sve su posle testiranja koje je pokazalo da su negativni na kovid-19 i otišle svojim kućama. Prvi čovek ustanove dr Aleksandar Jokić, v.d direktora, čestitao je svima koji su radili u kovid delu bolnice, svima koji su bili logistika i moralna podrška, a posebno se zahvalio donatorima koji su "pomogli u teškim trenucima za našu zemlju i za našu ustanovu".

On očekuje dolazak ruskih stručnjaka za dezinfekciju i da će ustanova uskoro ponovo početi sa uobičajenim radom.

16:00 Došlo je do promene u redosledu gradova sa najviše obolelih: Jedan grad je nadmašio i Ćupriju

Prema najnovijim podacima, koji su objavljeni na sajtu Ministarstva zdravlja, došlo je do promene u redosledu gradova koji imaju najviše obolelih.

Na trećem mestu, odmah iza Beograda i Niša, više nije Ćuprija.

15:35 Ljubiši su od korone umrli roditelji, a sestra bila u komi: Sad kad se probudila, on strahuje za nju

Ljubiša Rakić iz Paraćina, koji je u samo nekoliko dana ostao bez majke i oca, koji su preminuli od korona virusa, dok mu je sestra pala u komu, takođe zbog kovida, oglasio se na društvenim mrežama pošto se ona probudila.

- Napokon se sestra probudila od jutros i nadam se da će za 2, eventualno tri nedelje biti kod kuće, živa i zdrava. Samo što je neće sačekati lep prizor. Kada bude izašla iz jednog haosa, dolazi u drugi. I kada bude saznala da je ostala bez oca i majke. Nemam reči.

15:00 Nov presek stanja u vezi sa korona virusom Srbiji

Na redovnoj konferenciji, saopšten je nov presek stanja u vezi sa korona virusom u Srbiji.

Od poslednjeg izveštaja do danas u 15 časova korona virusom zaraženo je još 157 osoba, pa je do sada zaraženo ukupno 9.362.

Preminula su još 4 pacijenta.

Ovo je prvi vikend posle 8. aprila, kada ne važi celodnevni policijski čas. Zabrana kretanja počinje danas u 18 časova i traje do 5 sati ujutro u nedelju.

Video: Još četiri osobe umrle od korona virusa

14:18 Novi slučajevi kovida-19 u opštini Negotin 

Kovid-19 potvrđen je kod još dvoje Negotinaca čime se broj zaraženih popeo na 67.

Iz Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru stigle su analize svih testova uzorkovanih do 30. aprila i svi su, sem ova dva slučaja, negativni. Reč je o lokalnoj transmisiji budući da su u toj porodici već zabeleženi pozitivni nalazi.

Ovo dvoje mladih Negotinaca hospitalizovano je u Nišu.

U opštini Negotin najveći broj obolelih zabeležen je u Domu za stare „Radost“, ukupno 53, od kojih 38 korisnika, 13 zaposlenih i dva vojnika. U Nišu je preminulo troje korisnika ovog doma, a u samom domu još dvoje, svi pozitivni na korona virus.

Kovid-19 zabeležen je i kod 14 pacijenata iz Negotina, Smedovca, Prahova i Srbova.  Najmlađi oboleo u opštini Negotin ima 19, a najstariji 94 godine.

13:30 Kako izgledaju izletišta u Srbiji 2. maja

Poluprazna izletišta, sa tek ponekim parom na kiši i uz poneki upaljeni roštilj - današnja su slika. Kiša je očigledno prilično doprinela tome da parkovi danas ne budu puni, pa će ovo zaista biti redak Prvi maj koji nije proslavljen na uobičajeni način.

13:15 U utorak prvih 30.000 dinara za beogradske umetnike, slede isplate i za april i maj

Beogradskim umetnicima koji su u ustanovama kulture radili po ugovorima o delu biće isplaćeno za tri meseca, mart, april i maj, po 30.000 dinara kao pomoć, a prva isplata na račun 309 umetnika stići će najkasnije u utorak, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

13:00 Stefanović pozvao građane da poštuju policijski čas

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović pozvao je danas sve građane da poštuju policijski čas, koji je uveden kako bi se sačuvali životi ljudi.

- Važno je da ostavimo po strani političke i sve druge razlike i da svi poštuju mere Vlade Srbije. Policijski čas nije uveden da bi se neko sprečio da šeta, već isključivo da bi se sačuvalo zdravlje ljudi. Policija će nastaviti da obavlja svoj posao, kao i do sada. Policijski službenici će intervenisati, bez obzira na sve maliciozne komentare, dokumentovaće svaki slučaj i o tome obaveštavati nadležna tužilaštva i sudove, koji će odlučivati o daljem postupanju - rekao je ministar Stefanović.

12:18 Izlečeni Gornjomilanovčani mogu da daju krvnu plazmu: Opština obezbeđuje prevoz

U opštini Gornji Milanovac do sada je od korona virusa izlečeno 20 osoba i oni su potencijalni davaoci krvne plazme, koja pomaže u lečenju kod ovog virusa. Opštinsko sedište treba da obezbedi prevoz i posebne dozvole za kretanje takvih osoba, jer je krv plazma uzeta u Beogradu.

- Spisak potencijalnih davalaca obezbediće šef Sektora za vanredne situacije u Čačku, koji će takvu poruku odmah proslediti komandantu opštinskog štaba za vanredne situacije, tako da je takva osoba neophodna da pronađemo jer krvna plazma uzima samo u Beogradu. Mi ćemo, naravno, slediti ova uputstva i pružiti sve što je potrebno - rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević.

Grad Gornji Milanovac Foto: Wikimedia/BrankaVV

Dodao je da je darivanje krvne plazme dobrovoljno i da će svi koji su do sada zaceljeni, koji imaju mogućnost davanja krvne plazme i koji žele da pomognu u budućem lečenju pacijenata sa Kovidom 19 imati adekvatan prevoz do Beograda i do njega. Upitan da li je ova vrsta terapije započela na teritoriji Srbije, Kovačević je odgovorio da za sada nema takve informacije.

12:08 U Šapcu registrovana 2 nova slučaja infekcije na korona virus

U poslednja 24 sata registrovana su dva nova slučaja infekcije na virus korona u Šapcu. Veterinarski specijalistički institut obradio je tokom jučerašnjeg dana 86 testova na Kovid 19 sa područja Mačvanskog okruga među kojima su otkriveni novozaraženi iz Šapca.

U ostalim opštinama okruga nema inficiranih. Testiranje se nastavlja i tokom vikenda.

11:30 Dačić: Ako izbace vakcinu za koronu u septembru, garantujem da je to smišljeno mnogo ranije

Ako je cilj svega da se svi vakcinišu i da se prodaju vakcine, onda je normalno da imate ovakve teorije zavere, rekao je ministar Dačić.

- Ova pandemija je još daleko od velikih pandemija. Od svinjskog gripa je umrlo od 170 do 500 hiljada ljudi. Neću da kažem da su preterane mere, ali se pitam zašto je to tako. Da li nam sledi još gori scenario. Ako neko izbaci vakcinu u septembru, ja mogu da vam garantujem da je to smišljeno mnogo ranije. Nemoguće da je to za tako kratko vreme - zaključio je on.

11:25 Stabilno u Moravičkom okrugu: Od 34 testa, samo 1 pozitivan u Gornjem Milanovcu

Od 34 uzorka poslata na analizu stigao je jedan pozitivan i to iz Gornjeg Milanovca, tako da je ukupan broj potvrđenih slučajeva na korona virus iz Čačka 84, Gornjeg Milanovca 47, Lučana pet i Ivanjice dva, odnosno 138 na teritoriji Moravičkog okruga.

- U Opštoj bolnici Čačak su bila dva prijema. Juče su otpuštena tri pacijenta, jedan kao izlečen i dva koja su sve vreme bila negativna na COVID-19. U kragujevački Klinički centar su upućena dva pacijenta tako da je u bolnici 16 pacijenata - rekao je dr Mihailo Luković.

Republički fond zdravstvenog osiguranja dao je podatak da su na spisku izlečenih još po jedna osoba iz Čačka i Gornjeg Milanovca. Do sada je prema toj evidenciji izlečeno 29 osoba, 13 iz Čačka i 16 iz Gornjeg Milanovca.

10:48 Kako bi izgledao "srpski scenario" da nije bilo oštrih mera?

- Umesto zabrane kretanja i oštrih mera, hiljade mrtvih bi probudilo svest. Ono čega treba da se plašimo je da tih 5 do 10 odsto ljudi koji ne prihvataju autoritet ne počnu da utiču na druge pričom da ovo ništa nije bilo, da ignorišući to utiču na ostale. To se nadam da će disciplinovana većina znati da odbije - objasnio je epidemiolog Predrag Kon.

- Objašnjenje za njih bi se moglo dati sa gerontološkim centrima. Taj deo vezan za gerontološke centre je najteži. Polovina umrlih je iz gerontoloških cenatara. Ako većina misli da su to otpisani ljudi ja sam duboko uvređen takvim razmišljanjem - zaključio je epidemiolog.

10:45 Dačić: Ukidanje vanrednog stanja kada struka to kaže

Očekuje se da Skupština Srbije ukine vanredno stanje, ali to se neće desiti pre nego što struka kaže kada je za to vreme, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za TV Prvu.

Dačić je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi to moglo da se dogodi krajem sledeće nedelje.

10:36 Da li se desio prvi sukob politike i struke oko policijskog časa za 1. maj?

10:06 Korona u Zlatiborskom okrugu: Sedam pacijenata otpušteno kući

Prema podacima iz užičkog Zavoda za Javno zdravlje od poslednjeg izveštaja do danas testirano je još 112 osoba sa područja Zlatiborskog okruga od kojih su dve pozitivne na Kovid 19, jedna u Bajinoj Bašti i jedna u Užicu.

Od početka epidemije do danas testirano je 1.335 osoba, a ukupno je potvrđeno 139 slučajeva infekcije novim virusom korona.

Još sedam pacijenata je otpušteno kući, pa ukupan broj oporavljenih je 62 lica.

09:00 Preminula doktorka koja se borila sa koronom

Korona virus odneo je još jedan život lekara, poznate niške doktorke Snežane Veljković.

Otišla je još jedna lekarka kojom čitav Niš može da se ponosi - ona nije dala veliki doprinos samo medicini (napisala je veliki broj naučnih radova iz oblasti sudske medicine) već i istoriji. Prošle godine priredila je knjigu "Kazivanja lekara o Velikom ratu" Branislava Dimitrijevića.

08:10 Nova pravila i za poslodavce i radnike. Počinju da rade kafići, restorani, više trgovinskih radnji

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku kaže za RTS da počinjemo sa novim pravilima i da sve mora biti usklađeno s propisanim merama zaštite.

Na terenu će biti dve inspekcije i inspekcija rada i sanitarna inspekcija koje počinju u punom kapacitetu od 11. maja.

07:40 Kosovo: Novih sedam slučajeva korone, ukupno 813

Na teritoriji KiM registrovano je sedam novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj obolelih od početka pandemije porastao na 813, saopšteno je sinoć iz instituta za javno zdravlje u Prištini. Prema podacima instituta, pozitivni slučajevi su slučajevi kontakata - šest slučajeva iz opštine Prizren i jedan slučaj iz opštine Suva Reka.

Navodi se da je izlečeno 27 pacijenata, čime je ukupan broj izlečenih od početka pandemije 298, prenelo je Kosovo onlajn. Do sada su na Kosovu zabeležena 22 smrtna slučaja od posledica COVID-19.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

07:09 Komunalna milicija upozoravaće građane na distancu

Ivan Divac iz beogradske Komunalne milicije kaže za RTS da se juče poštovao policijski čas, a da danas očekuju da će građani izaći u prirodu. Komunalna milicija će obići sve parkove i, pošto je ukinuta zabrana korišćenja zelenih površina, upozoravaće građane na mere socijalne distance i da nose maske i rukavice ako je više ljudi.

I dalje važi zabrana okupljanja više od dvoje ljudi, osim ako su članovi istog domaćinstva, rekao je Divac.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

07:00 Policijski čas od 18 sati

U Srbiji je jutros u 5.00 istekao policijski čas koji je bio na snazi od četvrtka u 18 časova.

Danas i sutra zabrana kretanja počinje u 18 časova i traje do pet časova ujutru narednog dana.

Video: Dr Janković skreće pažnju: Bez kontakata, pogubno bi bilo da smo odmah gradili kolektivni imunitet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    2. maj 2020 | 15:34

    Konferencija za stampu? Pocela pre ukljucenja, niko nije razumeo doktorku. Cega su se uplasili, pa nije bilo novinara da postave pitanja. Sem ove jedne? Sve je danas nesto naopakao, kako to? Malo je nekoga sramota nesnalazenja?

  • Ae

    2. maj 2020 | 15:31

    Samo da obavestim narod da cene rastu i sve poskupljuje!!

  • Hm

    2. maj 2020 | 15:48

    Ova neustavna komunalna policija mislite?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA