≫ 

Brnabić: Sve mere prevencije i opreza ostaju na snazi, sada je najvažnija lična odgovornost

Dodaje da krizni štab nastavlja da radi, a mere će se menjati iz nedelje u nedelju

  • 3
Ana Brnabić Foto: Printscreen/Tv Prva

Nakon ukidanja vanrednog stanja najvažnija je lična odgovornost, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić i dodaje da će ovo biti "naša nova normalnost dok se ne pronađe vakcina" 

-Dakle da nosimo u zatvorenom prostoru zaštitne maske i da vodimo računa o ličnoj higijeni. Vlada Srbije će se truditi da poboljša komunikaciju sa građanima, kako bismo pojašnjavali kako će se život promeniti - rekla je za TV Prva Brnabić

Sve mere prevencije ostaju na snazi iako nema zabrane kretanja, podsetila je, ali je zato najvažnija lična odgovornost.

- Kritikovani smo tokom vanrednog stanja da građani umeju da vode računa sami o sebi... Dakle, važno je da nema masovnog okupljanja, da nosite zaštitnu opremu i da kontakte svedemo na minimum. Krizni štab nastavlja da radi, ove mere će se menjati iz nedelje u nedelju iz meseca u mesec, u zavisnosti od epidemiološke situacije - rekla je Brnabić.

Ona je rekla da nije cilj kažnjavanje građana, ali da će ako bude većeg okrupljanja koje je zabranjeno reagovati Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Što se tiče lokalnih samouprava, tu je Komunalna policija. Intencija nije da se ljudi kažnjavaju, da im se pišu prekršajne i krivične prijave, već da svi mi imamo ličnu odgovornost u vreme kada nemamo toliko restriktivne mere. Apel i moj i struke jeste da imamo ličnu odgovornost - podvukla je.

Upitana o promeni odluke po kojoj sada svi građani mogu da koriste javni gradski prevoz, a ne samo zaposleni kao što je prvobitno rečeno, ona je rekla da je odluka usledila nakon dva apela.

GSP autobus Ostavićemo ljudima na ličnu odgovornost da oni koji ne moraju i dalje ne koriste gradski prevoz - rekla je premijerka - Foto: ATA Images

- Predsednik Vučić me je jutros zamolio da ako možemo i sa lokalnim samoupravama i Kriznim štabom razmotrimo da ne postoje faze po kojima građani mogu da koriste gradski prevoz. Nešto kasnije tokom dana sam dobila dopis poverenice za zaštitu ravnopravnosti da ovo razmotrimo, jer je kancelarija poverenika dobila žalbe građana da moraju da koriste gradski prevoz ako, recimo, nisu zaposleni a moraju da odu na razgovor za posao. Ja sam na tom Kriznom štabu izrazila donekle rezervu oko toga kako mi to možemo da primenimo, tako da ćemo mi to preinačiti u preporuku i ostaviti ljudima na ličnu odgovornost da oni koji ne moraju i dalje ne koriste gradski prevoz, a ako vide da je gužva da sačekaju drugi autobus. To je još jedna stvar gde će nam biti potrebno kontinuirano razumevanje i komunikacija sa građanima - rekla je premijerka.

Nastavljaju da rade oba Krizna štaba, podvukla je.

- Medicinski će se nešto ređe sastajati jer smo imali sastanke svaki dan. Nastaviće da radi Krizni štab i tokom leta da bismo bili spremni ukoliko bude bilo drugog talasa na jesen. Dakle, nastavljamo sa proširenim testiranjem, nastavljamo da gledamo kakvi su nam brojevi i kakva je situacija na terenu i u skladu sa tim da relaksiramo mere. Očekujemo da krajem meseca ili početkom juna imamo prve naše testove na antitela koje će proizvoditi Institut za primenu nuklearne energije sa Institutom za molekularnu genetiku. Radimo na formiranju genetičke biobanke. Dakle, postoji ceo niz aktivnosti na kojima mi nastavljamo da radimo. Što se tiče drugog Kriznog štaba, koji vodi predsednik Vučić, on će takođe nastaviti da radi kako bi pratio primenu privrednih mera, pratio da li je potrebna još neka sektorska dodatna podrška - rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla i da se Vlada vraća svojim aktivnostima.

- Već u ponedeljak ćemo imati sednicu saveta za BDP, tako da se nadamo da ćemo neke od tih aktivnosti preuzeti i mi. Tako da nadamo se da sve polako dolazi u tu novu normalnost i da je zdravlje nacije u najvećoj meri sačuvano i da ćemo uskoro moći da kažemo da je to to za sada - zaključila je premijerka.

Video: Evo zašto je važno da nosite rukavice u prevozu, iako one imaju više psihološku ulogu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nale

    7. maj 2020 | 19:08

    Lična odgovornost? To je kod većine naroda u Srbiji misaona imenica.

  • Aca

    7. maj 2020 | 20:04

    Ako ovako svaki dan bude kao danas eto nama opet Vanrednog stanja!!Svuda popustqju sa merama ali postuju propise i nose se maske kod nas niko!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA