• 3

Čačanski Ilija Čvorović: Pravi balkanski špijun ima 94, govori četiri jezika, ljude čita kao knjigu

Kaže, 9 razreda osnovne škole nekada su bili kao fakultet

  • 3
Branko Todorović, špijun

Branko Todorović / FOTO: RINA

Odavno je prošlo vreme balkanskih špijuna, ali u selu Prislonica i dalje živi čačanski Ilija Čvorović. Кao dvadesetogodišnjak, Branko Todorović, 1946. godine regrutovan je u kontraobaveštajnu službu OZNA , ali i dan danas živo se seća posla koji je obavljao. Sa svoje 94 godine tečno govori četiri jezika: nemački, italijanski, rumunski i bugarski, a u njegovim ušima već sedam decenija odzvanja pesma koju su pevali Nemci „Rajno moja, Majno moja.. sve je naše, sve je naše“.

- Ja sam tad imao devet razreda, to vam je kao da sad imate fakultet, dobro sam znao jezike, učio sam ih uz narod, a ne u školama. Visoki pripadnici OZNE čim su me videli, rekli su da sam čovek koji njima treba. Dodatnu školu za tog „balkanksog špijuna“ završio sam u Beogradu, kod crkve Svetog Marka bila nam je učionica, i predvali su nam vrsni profesori i psiholozi - priča za RINU ovaj vitalni starac.

Branko Todorović, špijun

Branko Todorović / FOTO: RINA

Кaže da je njegov posao bio da uđe u ljudsku psihu, ljude je pratio, ali sa njima nije razgovarao. Na osnovu samo njihovih gestova i pokreta Branko je mogao sve da zaključi.

- To bi se moglo nazvati policijski psiholog. Svako ima svoj specifičan način kretanja, kriminalci, bogataši, siromasi. Znalo se tada samo po gestovima ko je prostitutka, a ko familijarna žena. Nije bilo potrebe sa tim ljudima da se priča, već se samo pratilo njihovo kretanje, sa kim se sastaju i kuda idu. Dalje je služba radila svoje. U jednom trenutku bio sam poslat da špijuniram čak i Tita - priseća se Branko.

U službi OZNA zadržao se nekoliko godina, jer kako kaže, posle je shvatio da to nije posao za njega. Stan u centru Beograda menjao je za seosko imanje u blizini Gornjeg Milanovca, na kojem mu danas živi kćerka, a on se vratio u svoje selo.

Branko Todorović, špijun

Vratio se u svoje selo / FOTO: RINA

- Plate su bile izuzetno velike, plaćali su nas vrhunski. Ali, posle se taj posao kosio sa mojim uverenjima i nisam više mogao da ga obavljam - rekao je ovaj špijun iz Drugog svetskog rata, ne želeći da ulazi u detalje.

Sposobnosti da ljude čita kao otvorenu knjigu upotrebio je i u svom privatnom životu, pa je sa mnogo pažnje birao svoje prijatelje.

Branko Todorović, špijun

"Špijunski duh“ ga nije napustio / FOTO: RINA

Iako u desetoj deceniji „špijunski duh“ ga nije napustio, pa je čak i sada, na pragu stote izuzetno radoznao i spretan.

Video: Snimak kontakta srpskog obaveštajca sa ruskim špijunom

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • snooker

    na 4 jezika zna da kaze dobro jutro 😂

  • Chance

    Covek ima 94god a u penziji 64god 😂

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima