• 2

"Au, pa glava je već napolju" Radnice prihvatnog centra u Krnjači porodile Somalijku u kancelariji

"Beba je izletela koleginici u ruke, a ja sam donela peškire i bila na vezi sa hitnom pomoći"

  • 2
Jovana i Dajena

Jovana i Dajena u kancelariji gde su i porodile ženu, Foto: Privatna arhiva

Jovana i Dajena tek su preuzimale svoju smenu u kancelariji Prihvatnog centra za migrante u Krnjači. Odhjednom, zakucala im je Somalijka Nima Mahmadu (28) i rekla - "Mislim da je krenulo".

Bila je u devetom mesecu trudnoće, a termin za porođaj bio joj je danas. No, beba je poranila, i izgleda da joj se baš žurilo. Porođaj se desio juče, i to u istoj ovoj kancelariji, gotovo u narednih nekoliko minuta, mnogo pre nego što se Hitna pomoć pojavila.

"Aaaa, izašla joj je glavica" rekla je Dajena Ristić kada je odlučila da samo pogleda u kakvo je stanju žena kojoj je vodejak pukao. I to je bio šok koji nije više davao prostora za bilo kakvu odluku. Dajena, koja nikada nije držala bebu u ruci, postala je babica.

- I sada se naježim kada pričam o tome. Ta slika mi je non stop pred očima. Beba je izletela koleginici u ruke, a ja sam donela peškire i bila na vezi sa hitnom pomoći. Kazali su nam da presečemo pupčanu vrpcu, jer su mislili da smo lekari, a ne obični radnici. Kada smo im objasniilistvari, reklisu da ipak sačekamo i brzo su došli, presekli vrpscu, a majku i tek rođenu devojčicu odvezli u Narodni Front - priča nam Jovana Konjević.

Šok ih je sve trgao - Nima je bila prvorotka, a niko od njih nije imao nikakvo iskustvo sa bebama.

Ipak, sve je bilo tako lako...

- Zatresla je bebicu, a ona je zaplakala. Otvorila je krupne crne oči i nasmejala se, napravila neku grimasu u Dajeninim rukama. Njveće delo je učinila majka priroda! - priča nam Jovana.

Mama i beba su dobro, a sada je red i da se ispoštuju običaji. Otac devojčice, koji je sve vreme stajao ispred kancelarijei trljao ruke da sve prođe kako treb, objasnio je da onaj ko prvi uhvati bebu, mora i da je daruje.

Dajena sprema poklončić, a mama će, kada se vrati, u svojoj sobi imati i kutak za bebicu.

Video: Trudnica se porodila ispred lifta naočigled prolaznika

(M. B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima