≫ 

DZ u Vlasotincu znao da je vaspitačica obolela, ali nisu rekli: Nije normalno da zovemo u to vreme

* U Domu zdravlja navode da su rezultate dobili u nedelju uveče, oko 23.30 sati, ali da je bilo kasno da zovu i obaveste vrtić, pa su to učinili sutradan u 7 * Vrtić radi od 5.30 sati * Zaražena je radila prijem dece

  • 28
Vrtić Dečja radost, predskolska ustanova Milka Dimanić Vlasotince Foto-kolaž: Predskolska-mdimanic.edu.rs, Pixabay, Tanjug/AP

U Domu zdravlja u Vlasotincu koji, navodno, nije na vreme dostavio rezultate testova na korona virus zaposlenih Predškolskoj upravi "Milka Dimanić" u toj opštini, pa je zaražena trijažna sestra bila u kontaktu sa decom koju je primala u vrtić, kažu za Telegraf.rs da su oni rezultate dobili u nedelju kasno uveče, a da je u ponedeljak, u 7 sati, lično direktorka ove zdravstvene ustanove, obavestila pozitivnu radnicu.

U Domu zdravlja navode da su rezultate dobili u nedelju uveče, oko 23.30 sati, ali da je bilo kasno da zovu i obaveste vrtić, pa su to učinili odmah sutradan.

- Rezultati testiranih iz vrtića stigli su oko 23.30 u nevedlju uveče. Mi smo to videli, otvaraju mejl kod kuće i glavna sestra i direktorka, ali nije normalno da zovemo nekoga u to vreme. Sutradan ujutro smo bili na poslu pre 7 sati, i već u 7 je direktorka lično pozvala zaraženu radnicu, rekla joj ishod testa, i da se odmah vrati kući. Zaposlena radnica u vrtiću joj je rekla "samo što sam stigla", i vratila se kući  - kažu u Domu zdravlja u Vlasotincu za naš portal.

Navode da je testiranje zaposlenih u vrtiću bilo na dobrovoljnoj bazi, ali da direktorka Predškolske uprave, ipak, tražila da se pre povratka na posao istestiraju svi zaposleni. Svi brisevi su poslati u Laboratoriju u Batajnici. 

- Nama je vrtić dostavio spisak svih zaposlenih, i obeležio ljude koji treba da počnu u ponedeljak ili utorak. Odmah smo ih sve pozvali. Cele ove nedelje ćemo testirati one koji počinju da rade iduće sedmice. Niko u vrtiću neće doći da radi, a da nije testiran. To što je uradio vrtić, apsolutno je za pozdravljanje, u smislu da su tražili da se svi istestiraju pre nego što se vrate na posao. I, sve je odrađeno na vreme. Za jedan dan stižu rezultati. I, uvek stižu u nedelju popodne, sad su iz nekog razloga stigli kasnije, verovatno je bila gužva. Što se nas tiče, mi smo sve uradili maksimalno brzo i profesionalno. Od toga definitivno brže nismo mogli - navode u Domu zdravlja i dodaju da ne znaju kome je u interesu da objavljuje drugačije, uz sugetsiju da sada svi treba da budemo složni.

Koronavirus, korona virus, testiranje Foto: Tanjug/AP

Na pitanje kako je moguće da je zaposlena radnica u 7 sati kazala da je tek stigla na posao, kada je direktorka Predškolske uprave Snežana Filipović izjavila da je ona neko vreme u skafanderu i sa vizirom primala decu, navode da je, onda, moguće da vrtić radi od 6 sati. 

- Jedino ako vrtić nije krenuo od 6 sati da radi, a radnica je sigurno bila zaštićena. Imaju svu opremu. Inače, ženi su za manje od dva, tri sata urađene sve pretrage. Ona je apsolutno dobro, bez simptoma je, i stavili smo je u izolaciju - kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Istine radi, na sajtu PU "Milka Dimanić", navodi se da svi objekti rade od 5.30 do 16.3o sati.  

Korona virus je u ovoj ustanovi, da podsetimo, otkriven u ponedeljak. Zaposleni su testirani krajem prošle nedelje, ali su rezultati javljeni u ponedeljak, kad je zaražena već bila na poslu. Ispostavilo se da je zaražena sestra na preventivi, koja je radila trijažu dece, dok su u ponedeljak dolazila u vrtić.

Telegraf.rs je pokušao da stupi u kontakt sa direktorkom Snežanom Filipović, i ustanovimo kada im je javljeno za pozitivnu radnicu, međutim, u vrtiću nam je rečeno da pozovemo sutra, jer je ona otišla u Beograd.

Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

Ona je za portal Jugmedia.rs rekla da je zaražena radnica dok je primala decu nosila vizir, masku i rukavice, i samim tim potvrdila da je obavljala svoj posao. 

- Sestra nije imala nikakve simptome. Dok je primala decu nosila je vizir, masku i rukavice. Uostalom, ja sam sa tom ženom provela 15 dana dok smo pripremale vrtiće za rad, a moj rezultat je negativan - kaže Filipovićeva.

Povodom ove priče obratili smo se i Ministarstvu prosvete, sa pitanjima o trenutku kada su stigli rezultati, da li će, moćda, biti zatvoren vrtić, i čiji je propust po sredi. međutim, rečeno na je da je za ovaj slučaj nadležna jedinica lokalne samouprave.

Pitanja smo tako prosedili Školskoj upravi u Leskovcu, ali do zaključenja ovog teksta, nismo dobili odgovore. Pozvali smo i načelnicu uprave, ali je njen broj nedostupan. 

Odgovore nismo dobili ni od Ministarstva zdravlja.

Video: Stav struke je da se vrtići ne otvaraju do 1. juna, ali to nije moguće

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    13. maj 2020 | 14:02

    Pa nisu Djoša i Tika Špic slučajno iz Vlasotince.

  • zeljko

    13. maj 2020 | 15:29

    tako vam funkcionise jug nase zemlje,zivim pa znam,sto juznije to tuznije,ziva istina...

  • Jeka

    13. maj 2020 | 14:12

    Po meni vi niste normalni,za tako sta se zove bez obzira koliko je sati,sacuvaj nas Boze ovake struke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA