• 5

Tutin pao zbog neodgovornih ljudi: Izbegavali testiranje, bežali iz izolacije. Sad su i deca bolesna

U poslednjih 7 dana otkriveno je 15 lica koja su inficirana koronom, od čega je čak njih desetoro iz samo tri porodice

  • 5
Tutin, maska, korona virus

Foto-montaža: Wikimedia/Julian Nyča, Pixabay

Izbegavanje testiranja, bežanje od izolacije i zakasnelo javljanje izabranom lekaru za vreme epidemije korona virusa samo su neki od obrazaca ponašanja stanovnika Tutina koji su doveli do porasta broja inficiranih u ovoj opštini, kaže za Telegraf.rs dr Sefadil Spahić iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar.

U Tutinu je, kako ističe dr Spahić, epidemiološka situacija nestabilna, ali pod kontrolom. Prema poslednjim podacima, trenutno su u ovoj opštini zaražene 23 osobe.

Kako naš sagovornik ističe, u poslednjih 7 dana otkriveno je 15 lica koja su inficirana koronom, od čega je čak njih desetoro iz samo tri porodice.

Navike i običaji doprineli širenju zaraze

Virus je u opticaju, a uslovi stanovanja, navike i običaji dali su veliki doprinos nastaloj situaciji.

- Bliski kontakti na malom prostoru više članova domaćinstva, zakasnelo javljanje izabranom lekaru, slabija zdravstvena prosvećenost i izbegavanje testiranja, bežanje od izolacije  uz nenošenje zaštitne maske i rukavica su faktori koji su prepoznati kao otežavajući - ukazao je dr Spahić.

Kako dodaje, Krizni štab je preduzeo sve neophodne mere da pomogne u cilju prevazilaženja novonastale situacije.

Zaraženo troje dece

Naš sagovornik iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar ukazuje i na to da je neophodno zaštititi i lica iz Doma za ometene u razvoju, 223 korisnika i 93 zaposlena kao i lica iz Centra za azil kojih je oko 20o.

- Većina zaraženih je dobrog opšteg zdravstvenog stanja i nalazi se u kovid bolnici u Novom Pazaru nema obolelih na respiratoru. Što se tiče polne distribucuje muškaraca je 10,  a žena 13. Zaraženo je troje dece uzrasta do 15 godina. Oni su bez simptoma bolesti - kaže dr Spahić.

On navodi i da je prvi otkriveni slučaj u Tutinu osoba koja je bila u kontaktu sa obolelim licem iz Novog Pazara.

Taj slučaj registrovan je u Tutinu 25. aprila.

"Svejedno je da li se zarazite na početku ili na kraju"

O novih 23 pozitivnih u Tutinu dr Kon je rekao da su to tzv. džepovi i da treba biti oprezan i izaći iz ove situacije što pre.

- Ako virus uđe u kolektiv brzo se širi, pa utiče na sam skor i brojeve. Sasvim je svejedno da li neko dobije virus na kraju ili početku. Poslednji slučajevi su uglavnom blagi, isto tako imali smo gerontološki centar koji uvek treba da nas opominje, to se desilo kada je počelo gasenje pa smo videli kakvu razornu moć ima virus kada uđe u osetljiv kolektiv - objasnio je dr Kon gostujući na Pinku.

SRBIJA KORONA BILANS SRĐA JANKOVIĆ, PREDRAG KON

Predrag Kon, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Podsetimo, Tutin je bio jedna od poslednjih opština u koju je korona virus ušao i koja je dugo odolevala epidemiji.

Video: Kon objasnio zašto su sada manja mesta žarišta: Tamo se pojavljuju džepovi

(D. Simić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hary

    Steta a bas je bilo lijepo da i 1 grad iz Sandzaka bude bez obolelih, no sta da se radi ni prvi ni poslednji.Mislim da je nas Sandzak prosao bolje od mnogih regiona u Srbiji, koliko znam u celom Sandzaku nema 200 obolelih.Budimo i na to ponosni , jer treba biti ponosan na to .

  • Krlja

    U bg niko se ne trudi ni bar distancu da drzi...

  • To je ...

    ... Tutin ? Pa to je uvreda za selo ...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima