≫ 

Šta misle stručnjaci o kaznama za nenošenje maski i novim merama? Jedan podatak ih je opet podelio

Skočio broj obolelih, gotovo polovina u Vranju; epidemiolozi napominju da je virus manje opasan, te da je šestoro sa težom kliničkom slikom

Branimir, Branislav Nestorovic, Zoran Radovanovic Printskrin: TV Happy, Tanjug/Dragan Kujundžić

Prethodnih dana u medijima pojavila se informacija o uvođenju kazni za nenošenje maski. Navodno kažnjavanje, koje bi fizičko lice moglo koštati od 20.ooo do 150.000 dinara, uslovljeno je, kako se pisalo, porastom broja zaraženih. Uvođenje kažnjavanja prema navodima moglo je da počne još danas, 18. maja, 12 dana od ukidanja vanrednog stanja, a u međuvremenu se desio i porast broja zaraženih. Prema poslednjim podacima, zabeleženo je 89 novih slučajeva zaraze korona virusom, od čega 30 u Vranju.

Prema jučerašnjim podacima, bilo je još dramatičnije. U zemlji je registrovano 114 pozitivnih na korona virus, a od ukupnog broja zaraženih, čak 53 osobe bile su iz Vranja, čime je taj grad na jugu Srbije postao žarište epidemije. Tim povodom smo, sabirajući dva i dva, tražili podatke o tome da li je kažnjavanje pojedinaca već počelo.

Kako nam je rekao prof. dr Branimir Nestorović, ujedno član Kriznog štaba koji je zemlju vodio kroz borbu sa Kovidom-19, reč je o spekulaciji.

Mi nismo o tome diskutovali u Kriznom štabu, mi i nemamo obavezu nošenja maski. To je za ljude koji rade u uslužnim delatnostima, kasirke, kelnere... Tako je bilo od početka kada su otvoreni kafići i restorani, njima je rečeno da moraju da nose maske i rukavice.

Mi smo nekoliko puta diskutovali na Kriznom štabu da li da se uvede obaveza nošenja maski za sve i zaključak je bio - ne. Ko hoće nosi, ali oni koji rade u zatvorenom prostoru, oni moraju -  rekao je Nestorović u razgovoru za Telegraf.rs dodajući da je sa niskom aktivnošću virusa i informisanje o epidemiji oslabilo, te da nema urgentnih informacija.

Začuđen je i time koliko je informacija o kažnjavanju građana "razrađena".

- Čak su date i cifre, ali ja ne znam ništa o tome - kazao je, navodeći mogućnost da je pogrešno shvaćena opomena namenjena onima koji su po prirodi svoga posla u obavezi da koriste zaštitnu opremu, a da je uočeno kako to ne čine.

Branislav Branimir Nestorović Pulmolog Branimir Nestorović / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Takođe, rekao je da bi povod za pooštravanje mera bio eventualno skok zaraženih preko pet odsto.

- Nije ovo povećanje broja. Ovo su dva kooperanta "Simpa" u Vranju. Taj skok nije skok. Izgleda kao skok, ali i dalje je 1,5 odsto zaraženih. Trebalo bi da pređe 5 odsto da se nešto preduzme. Ovo su fluktuacije. Uvek tako bude: nekad više, nekad manje - rekao je na primeru jučerašnjih podataka.

Opomenuo je da ne može epidemiološka situacija odmah da se stabilizuje, navodeći primere Italije, Španije, Nemačke. Kazao je da i da je infektivnost u Nemačkoj rasla, ali da se tim povodom ništa nije preduzimalo, jer su skokovi i padovi očekivani. Kazao je i da je virus značajno manje opasan, te da u Vranju ima samo šestoro pacijenata sa težom kliničkom slikom, da su ostali uglavnom asimptomatski, te da je to podatak koji je važniji od broja obolelih.

Ipak, epidemiolog, takođe profesor i doktor medicine, Zoran Radovanović ima nešto drugačije mišljenje. Ni on ne misli da je skok broja zaraženih u Vranju dramatičan podatak, ipak misli da broj ukupno zaraženih u Srbiji stagnira, te da je trebalo da počne da opada.

Ove cifre na jugu ne moraju ništa da znače. Više brine što je sedam, osam dana broj zaraženih ostao skoro isti, između 50 i 90 zaraženih. Varirao je u granicama, nije opao - kazao nam je Radovanović.

Nestorović nije saglasan sa tom ocenom.

Ja ne mislim da taj broj stagnira, već pada. U Beogradu je bio uvek 50 odsto Srbije, sad je 25. Veliki gradovi su praktično problematični, u manjima se epidemija ugasila. To je sad kraj. Bilo je 60 dana intenzivno - 6. mart - 6. maj - i posle toga tri nedelje niske aktivnosti, sporadične. Tako to ide. Tako je bilo svuda, tako će i ovde biti - kazao je dodajući da su prošlonedeljni podaci pokazali da broj zaraženih mali.

Kazao je i da se većina privremenih bolnica zatvara, a da se kovid bolnice vraćaju u uobičajeno funkcionisanje.

- Prošle nedelje je bilo da se jedan, dva pacijenta prime, a da se otpusti njih 20, 30 - kazao je.

Vranje Korona virus Vranje / Foto: Telegraf

Ipak, situacija u Vranju povlači zatezanje mera, ali lokalno.

- Verovatno će malo zatvoriti kafiće, obići će te pogone da vide treba li da se dezinfikuju, traže se kontakti... Ono standardno - rekao je dodajući da je epidemijski talas stigao do Vranja i da se tu gasi: - Virus je krenuo od Vojvodine, prošao je kroz celu Srbiju i sad se završava na jugu. To tako ide, kao talas. Vojvodina već odavno nema nikakvih slučajeva. Sad je talas došao do Vranja i to je kraj.

Kazna za nenošenje maski i u bašti kafića?

Povodom najava sa početka da će se novčano kažnjavati građani koji ne nose masku u javnom prevozu i zatvorenim prostorima, pa i u baštama restorana kada je zajedno više od dvoje ljudi, a sve pozivajući se na član 77  Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Radovanović koji ne isključuje mogućnost uvođenja kažnjavanja, komentariše i jednu nelogičnost.

Doktor dr Zoran Radovanović epidemiolog Zoran Radovanović / Printskrin: TV Happy

Ako sedite u kafiću i pijete kafu, ne možete kroz masku. Ako je stalno navlačite i svlačite, onda je još gore. Maska gubi svoj smisao. Pitanje je da li će se ići tim putem - ocenjuje dodajući da treba ispitati rizike korišćenja međugradskog saobraćaja:  -  Postoji opasnost da se iz tih žarišta na jugu dođe dovde i još severnije do Subotice. Tu je trebalo biti oprezniji.

Ipak, napominje da proces proizvodnje treba da krene, te da zaposlenima treba obezbediti zaštitu, bezbedne uslove na radu i bezbedan prevoz do radnog mesta.

Epidemiolog Tiodorović takođe protiv kažnjavanja

Prof. dr Branislav Tiodorović, takođe član stručnog Kriznog štaba, u današnjem televizijskom gostovanju rekao je da je protiv kažnjavanja za nenošenje maski.

MERE UBLAŽAVANJE TIODOROVIĆ BRANISLAV TIODOROVIĆ Branislav Tiodorović / Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Ne mislim da ljude treba kažnjavati za nenošenje maske - izjavio je i dodao da svako treba da zna da držanjem rastojanja čuva svoje, ali i zdravlje onih oko sebe, te da građane treba savetovati šta je najbolje za njih.

Video: Brnabić: Povećava se broj zaraženih u Vranju, ali je situacija pod kontrolom

(B. Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    18. maj 2020 | 19:50

    Boze zdravlja nosicemo maske od jeseni do sledeceg leta

  • alal vera alal vera

    18. maj 2020 | 19:45

    kako je decij doktor postao ekspert za sva moguca pitanja.koji se vise ne obavlja svoj posao.iz dana u dan samo se svrcka po tv stanicama

  • Rastko

    18. maj 2020 | 19:35

    Blago onima koji i bez korone sami sebe osudili da belog dana ne vide.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA