• 1

Žene žrtve nasilja zvale SOS liniju 1.012 puta od početka godine, a tokom vanrednog stanja 350 puta

SOS linija radi 24 sata svih 365 dana u godini

  • 1
nasilje nad zenama

foto: pixabay.com

Povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, ministar za rad Zoran Ðorđević posetio je danas prostorije Nacionalnog SOS telefona za žene sa iskustvom nasilja.

Ðorđević je apelovao da građani ne okreću glavu pred nemilim scenama i da svi oni koji svedoče nasilju treba to da prijave nadležnim institucijama ili da pozovu 0800222003 kako bi dobili pomoć.

- Nasilje je globalni i društveni problem, u Srbiji i dalje imamo pokazatelje koji nam govore da određeni broj naših građanki trpi nasilje. Kao društvo moramo da radimo na tome da nasilje iskorenimo, da buduće generacije vaspitavamo tako da nasilje nije način za rešavanje problema i ono ne sme da se toleriše - rekao je Ðorđević.

Ministar je istakao da Nacionalna SOS linija za žene sa iskustvom nasilja postoji od 28. decembra 2018. godine, ali i da postoje još dve linije - za roditelje i decu.

Podsetio je da Nacionalna SOS linija radi 24 sata svih 365 dana u godini.

Prilikom poziva procenjuju se kapaciteti, snage i rizici za osobu koja zove, uspostavlja se sistem podrške, koji traje sve dok je žrtvi nasilja potrebna, odnosno osobe koje pozivaju dobijaju punu podršku države, do zatvaranja postupka i izlaska iz krizne situacije u kojoj se žrtva nalazi.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja

Zoran Đorđević / Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- SOS broj je i preventiva, jer svako ko počini nasilje, mora da zna da izlazimo na teren istog trenutka kada primimo poziv i da se čitav postupak procesuira. I tokom vanrednog stanja bilo je poziva, oko 350 na broju za žene sa iskustvom nasilja, dečiji telefon beleži 120, a broj za roditelje 91 poziv - rekao je Ðorđević.

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić rekao je da na Nacionalnom SOS telefonu za žene sa iskustvom nasilja, od 1. januara do 18. maja ove godine zabeleženo ukupno 1.012 poziva.

- Zakon o sprečavanju nasilja dao je dobre rezultate, pred toga Srbija ima obaveze koje je usvojila i konvencijama koje smo potpisali, a jedna od glavnih jeste i agenda UN 2030, čiji su ciljevi da niko ne sme biti zaboravljen i izostavljen. Ipak smatram da kao društvo, bez obzira na zakonske okvire, treba da se borimo protiv nasilja - rekao je Milačić.

Dosledne namere Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u vezi sa rešavanjem problema nasilja u porodici prepoznaju se i kroz rad Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnost, kao i praktičnim delovanjem na ostvarivanju suštinske zaštite žrtava nasilja u porodici, odnosno definisanju nasilja kao neprihvatljivog modela ponašanja, navode iz tog resora.

Video: Društvo opravdava nasilnike, dok sve više žena strada u porodičnom nasilju

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mile

    stalno forsiraju nasilje u porodici upravo da sto vise razbiju porodice narode pamet u glavu ako prihvatite igru bice toga mnogo mngfo vise

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima