• 0

Posle izjava da dvoje dece u Srbiji ima simptome Kavasaki sindroma, oglasio se i dr Srđa Janković

- Njihova klinička slika liči na takozvani Kavasakijev sindrom, baš kao što je to opisano u svetu, a to je vaskulitis ili zapaljenje krvnih sudova - naveo je dr Predrag Minić

  • 0
Majka, dete, bolnica, krevet

Foto: Shutterstock

Dvoje dece u Srbiji dobilo je takozvani toksični šok sindrom tokom infekcije korona virusom, novi sindrom koji je uočen u Americi i Evropi pre tri-četiri nedelje, a na koji je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio lekare širom planete, piše Kurir.

Ovi novi simptomi liče na takozvani Kavasakijev sindrom, koji karakterišu visoka temperatura, osip po koži, uvećanje limfnih čvorova na vratu, crvenilo očiju, proliv, povraćanje, upala zidova krvnih sudova. Ove simptome razvilo je 230 mališana u Evropi, od kojih je dvoje umrlo.

Amerika je prijavila slične slučajeve, dok u Srbiji naši stručnjaci uspešno završavaju lečenje dvoje malih pacijenata u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić".

Kavasaki sindrom

Foto: Shutterstock

- Do sada su se u Srbiji pojavila dva slučaja i oba su kod nas na Institutu. Njihova klinička slika liči na takozvani Kavasakijev sindrom, baš kao što je to opisano u svetu, a to je vaskulitis ili zapaljenje krvnih sudova. Ipak, u pitanju je netipični vaskulitis, po tipu Kavasakija, jer se kod dece uglavnom javlja do pete godine. Ovo dvoje pacijenata su stariji, od osam i devet godina. Takođe, kod njih nije u punoj meri ispoljen taj sindrom, nisu imali sve kriterijume za njega. Jedno od dvoje dece dobilo je infekciju miokarda ili srednjeg sloja zida srca, dok je drugo imalo takozvanu dilataciju ili širenje koronarnih ili srčanih arterija - rekao je za Kurir dr Predrag Minić, načelnik pulmologije.

Kako je istakao dr Minić, deca su sada dobro.

Dr Minić je naveo da je kod jednog deteta test na koronu bio pozitivan, a kod drugog negativan.

- Ali, oba su pacijenta imala u krvi pozitivna antitela, što znači da su bili inficirani kovidom - kazao je dr Minić.

Janković: Nije utvrđeno da neko dete ima Kavasakijev sindrom

Imunolog sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković kaže da u Srbiji do sada nije utvrđeno da je neko dete imalo korona virus i "Kavasakijev sindrom".

Upitan za pojavu "Kavasakijevog sindroma" kod oko 200 dece u Evropi, a koji se dovodi u vezu sa oboljenjem Kovid-19, Janković je rekao da ta uzročno-posledična veza nije sa sigurnošću utvrđena.

- Široka lepeza virusa može da bude okidač za tu reakciju, to je gotovo uvek neki virus. Da li može i SARS-Cov-2 da bude okidač, nema čvrstih dokaza. U Srbiji nismo imali nijedan slučaj da je bilo povezano, ni vremenski, da neko dete ima Kovid-19 i Kavasakijev sindrom - rekao je Janković.

VIRUS SCENARIJI JANKOVIC SRĐA JANKOVIĆ

Dr Srđa Janković, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

On je istakao da srpski pedijatri znaju za taj sindrom i da su imali takve pacijente, ali nevezano za Kovid-19.

Janković je objasnio da je posredi veoma redak sindrom, koji prati snažna zapaljenska reakcija, koja se ispoljava kod deteta koje ima određenu genetsku predispoziciju.

- U svakom slučaju je veoma redak sindrom. Simptomi su visoka temperatura i drugi slični kod zapaljenskih reakcija i ako se ne leči, postoji opasnost da dođe do oštećenja srca. To naravno može da se spreči terapijom - istakao je Janković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima