≫ 

Krizni štab o spekulacijama da se uvodi obavezno nošenje maski na otvorenom: To nije u planu!

Prethodnih dana javnost je nagađala da li će biti kažnjavanja onih koji ne nose zaštitnu opremu

  • 0
BEOGRAD AUTOBUSI PREVOZ PUTNICI U AUTOBUSU SA MASKAMA I RUKAVICAMA Foto: Tanjug/Tanja Valič

S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, iz Kriznog štaba, koji je zasedao danas, navode da nikada nisu preporučivali sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera svakako nije u planu.

"S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje

maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera svakako nije u planu", navodi se u saopštenju koje je dostavljenor edakciji portala Telegraf.rs.

Ovim je potvrđena izjava dr Branimira Nestorovića, koji je juče rekao da o tome nema reči.

- Mi nismo o tome diskutovali u Kriznom štabu, mi i nemamo obavezu nošenja maski. To je za ljude koji rade u uslužnim delatnostima, kasirke, kelnere... Tako je bilo od početka kada su otvoreni kafići i restorani, njima je rečeno da moraju da nose maske i rukavice - rekao je juče dr Branimir Nestorović.

Nemaju svi obavezu da nose maske

- Mi smo nekoliko puta diskutovali na Kriznom štabu da li da se uvede obaveza nošenja maski za sve i zaključak je bio - ne. Ko hoće nosi, ali oni koji rade u zatvorenom prostoru, oni moraju - rekao je Nestorović u razgovoru za Telegraf.rs dodajući da je sa niskom aktivnošću virusa i informisanje o epidemiji oslabilo, te da nema urgentnih informacija.

Delta Siti, Delta City, šopin centar, Beograd Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Svi članovi kriznog staba, na čelu sa lekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvek nije završena.

Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa korona virusom uspešno i završili.

U poslednja 24 sata zaražena još 34 pacijenta

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata zaraženo još 34 ljudi korona virusom. Preminulo je još troje pacijenata, pa se ukupan broj žrtava popeo na 234.

U Republici Srbiji je do 15 časova 19. maja 2020. godine registrovano ukupno 10.733 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5.298 osoba od kojih je 34 pozitivno, objavljeno je na sajtu Covid19.rs.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 190.683 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Hospitalizovano je 808 osoba, dok je na respiratoru trenutno 15 pacijenata.

Video: Testiranje na lični zahtev građana od petka, cena 6.000 dinara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA