Čuveni Valjevac dr Andrić poziva da se spreči Desankino izbacivanje iz nastavnih programa

Dr Andrić je pozvao na pripremu stručno utemeljenog protesta protiv predloga koji predstavlja "nestručno, neutemeljeno, neargumentovano izopštavanje najznačajnih naših književnika iz delokruga književnih i nacionalnih vidika mladih u Srbiji"...

  • 1
Desanka Maksimović Desanka Maksimović / Foto: Wikimedia/B.Milakara

Nekadašnji đak, profesor i dugogodišnji direktor Valjevske gimnazije dr Vojislav Andrić je u saopštenju za javnost pozvao na potpisivanje peticije i druge akcije kojom bi se izrazio najoštriji protest zbog predloga o izopštavanju pesničke zbirke "Tražim pomilovanje" Desanke Maksimović iz nastavnih programa naših gimnazija, piše Patak Online.

- Povodom tog skandaloznog predloga sa još neubedljivijim obrazloženjem da ne odgovara epohi u kojoj živimo, kao nekadašnji đak, profesor i direktor Valjevske gimnazije predlažem: Opšti, kulturološki (i nestranački) građanski protest koji će se realizovati građani Rabrovice, Brankovine, Valjeva i celog Desankinog zavičaja kroz potpisivanje peticije za povlačenje apsurdnog predloga i izopštavanja iz daljeg formiranja programa književnosti u gimnazijama u Srbiji komisije koja je dati predlog učinila - naveo je Andrić i dodao:

- Obrazloženje peticije bi pripremili profesori književnosti u Valjevskoj gimnaziji, a potpisivanje peticije bi se događalo na Desankinom trgu, kod spomenika pesništvu.

Pored toga, on predlaže da jubilarna dramska predstava, koju učenici Valjevske gimnazije pripremaju povodom 150 godina škole bude dramatizacija poetske zbirke Desanke Maksimović "Tražim pomilovanje" kao dokaz koliko su poruke Desankine poezije aktuelne i važne.

Konačno, da Zadužbina "Desanka Maksimović", SANU i sve katedre za književnost na filoškim fakultetima u Srbiji, pripreme stručno utemeljen protest protiv predloga koji predstavlja nestručno, neutemeljeno, neargumentovano izopštavanje najznačajnih naših književnika iz delokruga književnih i nacionalnih vidika mladih u Srbiji, poručio je Vojislav Andrić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA