Zašto za Norom koju mama nije grlila godinama nije izdata Interpolova žuta objava za nestalim licem?

Miroslava Babić svoje dete nije videla više od dve i po godine

  • 17
Eleonora Arežina Eleonora Arežina / Foto: nestalisrbija.rs

Velika prašina digla se pre oko dve nedelje povodom slučaja devojčice Eleonore Arežine, čiji je nestanak njena majka prijavila 2017. godine. Jedno od pitanja koje se provlači godinama je - zašto za devojčicom do sada nije izdata Interpolova žuta objava za nestalim licem?

Subotičanka Miroslava Babić traži svoje dete već dve i po godine. Poslednji put svoju ćerku videla je 20. novembra 2017. godine, u privatnoj francuskoj školi u Beču. Od tada, ni traga ni glasa. Ne zna gde je, ni da li je živa, jer se otac devojčice, Milan, pobrinuo za to da ona "nestane". Miroslava je ispričala i da je svemu  prethodilo nasilje u porodici, koje su trpele ona i maloletna ćerka. 

"Telegraf" je u vezi sa ovim slučajem uputio pitanja policiji i Osnovnom tužilaštvu u Subotici.

Iz OJT u Subotici rečeno nam je da je "Babić Miroslava dana 18.04.2017. godine podnela krivičnu prijavu protiv A. M. zbog krivičnog dela nasilje u porodici iz člana 194 Krivičnog zakonika, i ovo tužilaštvo je preduzelo sve zakonom predviđene mere u predmetu".

Takođe, navodi se u odgovoru OJT u Subotici, "dana 7.12.2017. godine Babić Miroslava je podnela krivičnu prijavu protiv A. M. zbog događaja vezanih za maloletno zajedničko dete, a koji je ovo tužilaštvo kvalifikovalo kao krivično delo oduzimanje maloletnog lica iz člana 191 stav 1 Krivičnog zakonika. I u ovom predmetu preduzete su sve zakonom predviđene mere, kao i mere međunarodne pravne pomoći s obzirom na to da se prijavljeni i maloletno dete nalaze u inostranstvu."

Na pitanja šta je potrebno da se pomenuto dete nađe na Interpolovoj žutoj objavi i kada će to biti učinjeno, iz OJT u Subotici su nas uputili na policiju.

- Za pitanje o Interpolovoj žutoj objavi, molimo Vas da se obratite nadležnoj policijskoj upravi, PU Subotica - stoji u odgovorima pomenutog tužilaštva.

"Telegraf" je u vezi sa navedenim uputio pitanja PU Subotica.

Iz OJT u Subotici dodali su da "od momenta podnošenja krivične prijave ovo tužilaštvo je preduzelo sve radnje u cilju zaštite oštećenih i u cilju pomoći da ostvare svoja prava, ali u interesu zaštite tajnosti postupka i zaštite interesa maloletnog deteta, ovo tužilaštvo dalje informacije o predmetu i radnjama preduzetim u predmetu, shodno zakonskim odredbama, neće iznositi".

Majci nije bilo lako da gleda emisiju

Majka devojčice, Miroslava Babić, rekla je da joj nije bilo lako da gleda program na Tv Prva u kojem su o njenom slučaju raspravljali državna sekretarka u MUP-u Biljana Popović-Ivković i Igor Jurić, osnivač fondacije "Tijana Jurić".

Nije mi bilo dobro dok sam gledala emisiju, a nakon nje uznemireni smo moja porodica, moji prijatelji, i ja, zbog iznošenja neistinitih tvrdnji po pitanju otmice moje ćerke.

Eleonora Arežina Foto: Privatna arhiva

Četiri službene beleške postoje i u njima se navodi da sam ja prvi put nestanak deteta prijavila u martu 2017. godine, kada nisam imala kontakt sa detetom 24 sata jer je otac to sprečavao (nakon nasilnog oduzimanja Eleonorinog pasoša u februaru 2017. u Budimpešti, zbog čega Eleonora nije mogla da se vrati u Srbiju, u kojoj je živela od juna prethodne godine). Druga prijava Eleonorinog nestanka je nakon otmice moje ćerke iz Budimpešte 24.04.2017. godine u PU Subotica, tada je po nalogu Interpola tražena Eleonora, što je navedeno u Rešenju o hitnoj meri od 05.05.2017. godine Osnovnog suda u Subotici.

Osnovno javno tužilaštvo nije pravovremeno postupalo po Krivičnoj prijavi o protivpravnom oduzimanju deteta podnetoj 07.12.2017. godine, za šta su postojali svi dokazi.

Ona je, kaže, kao majka grubo tri godine ometena u vršenju roditeljske dužnosti.

- Otac svojim nečinjenjem, odbijanjem komunikacije i na kraju potpunim skrivanjem deteta grubo zanemaruje pravo deteta na kontakt sa majkom što je u smislu odredaba Međunarodne konvencije o pravima deteta osnov za potpuno lišenje roditeljskog prava ocu. Zbog osnovane sumnje da je Eleonoru zajedno sa ocem otelo i treće lice što dalje vodi ka osnovnoj sumnji da su nad detetom mogla biti izvršena i druga krivična dela poput trgovine ljudima, obljube nad maloletnim licem. Imajući u vidu sve date okolnosti postoji osnovana sumnja da je život deteta ugrožen - kaže ova majka koja tri godine nije zagrlila svoju ćerku.

Eleonora Arežina Foto: Privatna arhiva

Miroslava se osvrnula na još neke stvari pomenute u emisiji i istakla da ni u kom slučaju za njeno dete ne može biti nadležan sud u Austriji.

 Ne može biti nadležan sud u Beču kada se gleda gde je dete živelo pre otmice, a Nora je godinu dana pre toga živela u Srbiji, u Subotici. Od 2014. dve godine u Budimpešti, a pre toga u Berlinu. Dete je oteto iz Budimpešte. Od 2013. godine mi ne živimo u Beču - kaže ona.

Inače, prema izveštaju Interpola 27.04.2017. godine, Eleonora je zatečena sa trećom nepoznatom osobom na adresi u Bečubez prisustva oca.

Popović Ivković: Slučaj je u nadležnosti Osnovnog suda u Subotici

Tv emisija Juric novo Printskrin: TV Prva

Na pitanje Igora Jurića šta je MUP preduzeo u slučaju devojčice Eleonore, državna sekretarka rekla je da je ovaj slučaj komplikovan.

- Majka je bila u MUP-u. Dete je nestalo na teritoriji Mađarske. Otac je nemački državljanin, kao i devojčica. Devojčica poseduje i srpsko državljanstvo, jer je majka Srpkinja. Slučaj je u nadležnosti pred Osnovnim sudom u Subotici, gde je majka dobila privremeno starateljstvo, ali je i otac, kao nemački državljanin, dobio takođe starateljstvo nad malom Norom u Austriji. Svojevremeno su obavešteni Interpol Beč, Interpol Visbaden i oni su nas obavestili da znaju gde se nalazi devojčica, da je ona sa svojim ocem. Pokušavamo da pomognemo majci. To nije jednostavno.

Na pitanje Jurića zašto to nije rekla majci, Biljana Popović-Ivković odgovorila mu je kako on ne zna šta su nadležnosti MUP-a, a šta suda.

Ovo je komplikovan slučaj, jer se odvija pred dva suda, u Beču, i u Subotici. Majka je podnela pre tri meseca podnela prijavu nad nestalim licem. Slučaj nije u nadležnosti policije, nego Osnovnog suda u Subotici. Majka do pre tri meseca nikada do sada nije prijavila nestanak deteta. Morate da razlikujete oduzimanje maloletnog lica od nestanka deteta. Austrijski organi znaju gde se nalazi dete, ali te informacije neće da podele sa majkom. Šta mislite da možemo da uradimo? - rekla je ona.

(M. Z. B/ D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana

    13. jun 2020 | 21:44

    Tesko vama ako cekate od nasih pomoc

  • posiden

    13. jun 2020 | 23:09

    Njeno lice i osmeh je jace odMONA LIZE. 😢😢😢😢😢😢

  • Crni

    13. jun 2020 | 22:15

    Zasto ne podize interpolovu poternicu? Prosto nije moguce dete je oteto ili otislo sa ocem kako god bilo, u Madjarskoj gde su ziveli ako sam dobro shvatio, oni su nadlezni ostali sporovi su pravno manje bitni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA