≫ 

Kako će izgledati ekskurzije i mature tokom epidemije: "Učenici bili uskraćeni za druženje i igru"

Registrovan jedan zaraženi osmak i troje zaraženih studenata, ministar poručuje da je reč o kovid pozitivnima sa blagim simptomima ili asimptomatskima

  • 29
Deca, škola, priroda, ekskurzija Foto: Shutterstock

Ekskurzije za đake osnovnih škola održaće se u periodu od 1. juna do 31. avgusta ove godine, potvrdili su za Telegraf.rs iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako su nam potvrdili službenim dopisom, njihova preporuka je da se ekskurzije i nastava u prirodi održe u predviđenom periodu uz poštovanje mera bezbednosti.

Odgovor Ministarstva na pitanja Telegrafa o predviđenim ekskurzijama, odnosi se na učenike osnovnih škola, bez posebne napomene za srednjoškolce.

Iz Ministarstva su naglasili da su preporuke donesene uzimajući u obzir i to da je učenicima u dugom periodu bilo uskraćeno druženje.

- Kada je reč o osnovnim školama koje su ekskurzije i nastavu u prirodi predvidele u okviru godišnjeg plana rada za školsku 2019/2020. godinu i u vezi sa tim sprovele javnu nabavku, preporuka je da se planirane ekskurzije i nastava u prirodi sprovedu od 01.06.2020. godine, a najkasnije do 31.08.2020. godine, poštujući mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukom nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije.

Ekskurzija i nastava u prirodi organizuje u skladu sa  Pravilnikom o organizaciji i ostvarivanju nastave u prirodi i ekskurzije u osnovnoj školi ("Službeni glasnik RS", br. 30/2019 od 25. 4. 2019. godine, stupio je na snagu 3. 5. 2019, a primenjuje se počev od školske 2019/ 2020. godine) kojim su propisani i uslovi za izvođenje nastave u prirodi i ekskurzije, gde se između ostalog navodi i najmanji procenat učenika odeljenja, odnosno razreda koji treba da budu obuhvaćeni ekskurzijom i nastavom u prirodi.

Imajući u vidu da je u periodu od 17. 03. 2020. godine do 06. 05. 2020. godine u Republici Srbiji bilo proglašeno vanredno stanje i da je prekinut neposredni obrazovno-vaspitni rad u školama, da je učenicima u dugom periodu bila uskraćena vršnjačka komunikacija, druženje i igra, ali i boravak u prirodi, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučuje organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog - stoji u odgovoru Ministarstva.

Maturanti da putuju po Srbiji i Republici Srpskoj 

Ranije je saopšteno da će ekskurzije u inostranstvo biti otkazane, te da će morati da budu održane u Srbiji.

- Prosledio sam dopise školama i oni sada imaju opciju da završe dogovorena putovanja. Cilj je da oni koji žele da iskoriste putovanje to i urade, a oni koji žele zamensko putovanje ili vaučer to mogu da uzmu. Ko želi novac, on ima i tu opciju, ali postoji neki vremenski okvir za to - rekao je ministar prosvete Šarčević 28. maja.

U medijima se pojavila informacija da će maturanti odlazak u inostranstvo moći da zamene i nekom destinacijom u Republici Srpskoj.

Zaraženi osmak, tri studenta i tri vaspitačice

Prethodno, ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da odluka o organizovanju ekskurzija i maturskih proslava neće biti promenjena uprkos porastu broja zaraženih korona virusom posle popuštanja mera.

On je ponovio da su odluke donete u skladu sa preporukama Kriznog štaba, te da nema razloga za brigu.

Ministar je takođe rekao da su svi novooboleli sa blagim simptomima bolesti ili bez simptoma, te pobrojao jednog osmaka, tri studenta i tri vaspitačice.

- Što je ne znam koji promil od ukupnog broja učenika, strudenata i vaspitača u Srbiji - rekao je on dodajući da život mora da ide dalje, a da maturske proslave budu pod maskama.

Video: Šlaufi na točkiće zbog distance? Američki restoran prevazišao dosadni pleksiglas

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaca

    14. jun 2020 | 09:58

    Boze,o cemu vi razmisljate.Kako meni to nije palo napamet?Ako idu-dnevnice,ako ne idu-opet neko kriv.. Jednostavno :svetu se ne moze ugoditi. Pitanje je zasto niste postali nastavnik pa da sada vodite decu na ekskurziju i uzmete debele dnevnice? Sram vas bilo.

  • Mikana

    14. jun 2020 | 08:59

    Učenici će biti uskraćeni za druženje, a za coronu neće. Isteraće te da nastavnici samo dobiju debele dnevnice, pa makar i preko dece.

  • mila

    14. jun 2020 | 10:28

    Da li ste vi ljudi normalni? Mislite da je neko nastavnike pitao da li zele na ekskurziju? Vecina nastavnika je protiv ekskurzije, ali u mojoj skoli 98% roditelja je potpisalo da se ekskurzija odrzi avgusta. I opet za to krivi nastavnici. Znate li vi kakav je stres voditi decu na ekskurziju?!? I da vam objasnim jos nesto - to kako vi zamisljate nastavnicki raspust je smesno i jadno. Svoj odmor, od 30 dana, ja imam pravo da koristim samo na raspustu. Nemam pravo ni na jedan slobodan dan tokom skoslke godine osim ako nije bolovanje. Vecinaiskorosti 25 radnih dana tokom leta i 5 tokom zimskog raspusta. Ostali dani su radni. Vecina nastavnika trenutno je na obaveznim seminarima koji se osrzavaju do 5.jula. Samo stigne dopis - obavezna obuka za ovo i ono za narednu skolsku godinu (3 nedelje). Necu da pricqm o obavezama u skoli, hrpi dokumentacije... To sto djaci ne idu u skolu, ne znaci da nastavnici ne idu. Ne znam kakav je slucaj u Beogradu, ali u unutrasnjosti je javljanje od 18.avgusta obavezno i svakodnevno (sredjuje se dokumentacija timova, sredjuju se kabineti, sastanci, ispiti, ugivaraju aktivnosti za narednu skolsku godinu, kako ce se utrositi ona jadna sredstva koja dobijemo, radi godisnji plan gde je detaljno ipslanirana svaka aktivnost u skolu po mesecima i nedeljama.... )najlakse je nekoga pljuvati. I jadno je sto imate takav stav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA