≫ 

Srpski šahovski velemajstor Miša Pap karantin proveo u Nemačkoj

Šahisti imaju sreće, jer i u situacijama kad ne mogu da igraju jedan protiv drugog, mogu da igraju protiv kompjutera

  • 2
Miša Pap Printskrin: Youtube/Klaus Steffan

Srpski šahovski velemajstor Miša Pap (41) iz Bačke Palanke je vreme pandemije korona virusa boravio u Nemačkoj. "Ostanite kod kuće", taj savet je Pap hteo da primeni da nije bilo zatvorenih granica od sredine marta. A ni Srbija ga nije puštala da uđe, prenosi Merkur.

Iako Pap ima dom u Novom Sadu, preko noći je postao "zarobljen" u Nemačkoj. Vreme je proveo u porodici Kading. Šah je igra strpljenja, pa ni Papu nije bilo dosadno tokom karantina.

- Mnogo sam trenirao, svakodnevno - kaže Pap.

On je do sada osvojio 24 međunarodna turnira, a jedan od njih je bio u Korbahu 2012. godine, gde je upoznao braću Kading. Šahisti imaju sreće, jer i u situacijama kad ne mogu da igraju jedan protiv drugog, mogu da igraju protiv kompjutera. Pap nekoliko sati dnevno provodi za šahovskom tablom.

Postavlja se pitanje da li šahista može uspešno da trenira kada ne može da zna kako će njegov protivnik reagovati na neki njegov potez.

- Da, može, do nekog određenog stepena - kaže Pap.

Prvi potezi u šahovskoj igri nazivaju se otvaranje ili potezi otvaranja. Mogući potezi otvaranja u šahu stotinama su godina opsežno proučavani. Iako Papovo otvaranje još ne postoji, on se nada da će se i neki njegov "izum" jednog dana pojaviti u udžbenicima. Za sada se njegov napad može naći na internetu.

Video: Stigao avion sa 110 naših državljana iz Pariza: Otišla kod brata na 20 dana, ostala 3 meseca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    13. jun 2020 | 13:48

    Kako to? Pa zar u Njemackoj nije sve super i bajno? Ili je bilo do korone?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA