≫ 

Najlepša vest dana: Savićima vraćaju malu Lenku (3), kraj drame koja je digla Srbiju na noge

Mala Lenka je data na usvajanje pa oduzeta od Savića, jer su radnici Centra za socijalni rad napravili velike nezakonitosti u radu. U petak je smenjena direktorka Centra, a nadležni ministar slučaj preuzeo od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku

  • 31
Roditelji Savići Foto: TV Prva

Bračnom paru Borisavu (48) i Biljani Savić (52) iz Beograda biće vraćena usvojena trogodišnja devojčica Lenka, koju im je Centar za socijalni rad u Subotici dao na usvajanja, pa oduzeo, jer su socijalni radnici napravili niz propusta, potvrđeno je za Telegraf.rs. Tako će devojčica, koja se nalazi trenutno u hraniteljskoj porodici, opet biti kod svoje kuće i sa svojim roditeljima.  

Savićima je ćerka data na prilagođavanje u oktobru prošle godine. Polovinom prošlog meseca su dobili i rešenje o usvojenju. Devojčica je sa njima provela skoro osam meseci, da bi im prošlog ponedeljka iz Centra za socijalni rad javili da moraju da vrate dete u utorak. 

Teška srca, devojčicu, kojoj su rekli da ide na raspust jer mama i tata moraju da rade, predali su samo da ne bi pravili probleme, a zatim su krenuli u borbu.

To je priča koja je obeležila prošlu nedelju. 

Čim su se oni oglasili, svoj glas su digli i nadležni. Odmah su van snage stavljena rešenja o prilagođavanju i usvojenju, slučaj je predat tužilaštvu i policiji, a ministar za rad Zoran Đorđević je krajem prošle nedelje smenio direktorku Centra za socijalni rad u Subotici, i preuzeo ceo predmet od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku.

Sve za dobrobit i u interesu deteta 

Nakon što je razgovarao sa Savićima, Đorđević je istakao da će slučaj biti rešen u najboljem interesu devojčice.

- Kada smo čuli njihovu stranu, shvatili smo da se radi o tragičnoj priči i da je po njihovim rečima došlo do proceduralne greške Centra za socijalni rad - naveo je Ðorđević za TV Prva.

S obzirom da je proteklo vreme i da se ništa konkretno nije dešavalo, da je dete izmešteno u hraniteljsku porodicu, da situacija i okolnosti nisu dobre i da će ostaviti traga na to dete, Ðorđević je doneo odluku prvo da svi dokumenti budu dostavljeni Ministarstvu, gde će stručni ljudi pregledati i proceniti šta se dešavalo.

- Tada ćemo doneti zakonitu odluku koja će biti u interesu deteta - ističe ministar.

Roditelji Savići i Centar za socijalni rad Subotica Biljana Savić/ Printskrin: TV Prva

U petak prepodne Savići su gostovali u Jutarnjem programu na TV Prva, a uključio se i predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dušan Vulović. Tom prilikom su ga pitali zašto niko nije razmišljao o detetu.

-  Prošli smo kompletan proces da bismo mogli da je usvojimo. Prošli smo školu za usvojitelje kako bismo mogli da se snađemo u svim situacijama, procenjivali su naše psiholološke profile, imali su naša dokumentra, kako niko nije video propust, nego se to videlo nakon osam meseci - zapitao je Borislav Savić.

Deca nisu predmet 

Vulović je rekao da je u ovom slučaju Centar za socijalni rad napravio velike nezakonitosti u svom radu, a ne grešku. 

Na slučaj nije ostala imuna ni premijerka Ana Brnabić. Ona je istakla da je  reč o ogromnom propustu i teškoj situaciji, pre svega za dete.

- Zaista je važno da se poštuje zakon, to je vladavina prava i zakon mora da se poštuje. Sa druge strane, jako je važno biti više nego oprezan kada se radi o deci. Deca nisu predmet koji vi možete da stavljate na jedno, pa na drugo mesto - primetila je premijerka.

Bračnom paru Savić, Biljani i Borisavu, da podsetimo, dete je uzeto, jer se majka ne uklapa u starosnu granicu. Porodični zakon, naime, propisuje da razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika ne može biti manja od 18, niti veća od 45 godina kao i da, izuzetno, ministar nadležan za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje licu koje je starije od usvojenika manje od 18 godina ili licu koje je starije od usvojenika više od 45 godina - ako je takvo usvojenje u najboljem interesu deteta.

Video: Nakon slučaja oduzete devojčice, ministar Đorđević naložio smenu direktora Centra u Subotici

(Lj.R./ V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    15. jun 2020 | 11:15

    HVALA GOSPODU BOGU,KONAČNO NEŠTO LEPO ZA PROČITATI.PORODICI SVE NAJLEPŠE UZ NJIHOVU LENKU.

  • Rile

    15. jun 2020 | 11:25

    U nekim gradovima decu usvajaju i mnogo starije osobe ali se nepiše . Zar je bitna starost ako su normalni i ako su prošli proceduru šta više ima.Čuvajte tog anđela a on će vam uzvratiti više nego rođeno

  • Ruja

    15. jun 2020 | 11:31

    Bravo ministre i premijerko za ovakav potez sve je to bagra u centru za socijalni rad ...Otpustaj i primite nove prave i postene ljude

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA