≫ 

Lenka uskoro u zagrljaju mame i tate. Đorđević: Brzo ćemo vratiti dete, Savić: Prošli smo kroz pakao

Devojčica (3) je od prošlog utorka razdvojena od mame Biljane i tate Borisava Savića

  • 29

Video: Đorđević: Nadamo se već u toku ove nedelje, da se isprave greške i da dete bude predato Savićima

Bračnom paru Borisavu (48) i Biljani Savić (52) iz Beograda, biće vraćena usvojena trogodišnja devojčica Lenka, koja im je oduzeta zbog nezakonitosti u radu Centra za socijalni rad u Subotici. Takav ton uputio je danas na vanrednoj konferenciji za novinare ministar za rad Zoran Đorđević, nakon sastanka sa Savićima.

Ministar Đorđević kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare da će učiniti sve da im se dete uskoro vrati. On je objasnio da će u skladu sa tim danas biti formirana tročlana komisija.

- Kao što sam obećao i porodici Saviću petak, sve odluke koje budemo donosili javiću prvo njima. Naravno, radi se o maloletnom detetu, o čijoj sudbini je jako teško doneti odluku, i doneti je na brz i adekvatan način i pritom to treba raditi u skladu sa zakonom, a treba da budemo i dovoljno brzi i efikasni, jer će ovo na dete da ostavi trag. Kao odgovorni ljudi gledaćemo da ovaj proces završimo što pre, jer je to prvenstveno interes deteta. Danas smo doneli jednu odluku a to je da po članu 56 stav 1 Zakona o državnoj upravi, Ministarsto ima pravi da preuzmemo slučaj od Pokrajinskog sekretarijata i da krenemo u analizu toga da li i o kakvim propustima se radi, da li se radi o kršenju zakona, krivičnom delu, i da donesemo odluku što pre. Radićemo u skladu sa Zakonom i u interesu deteta - ponovio je ministar Đorđević.

Istakao je da će sve biti urađeno što pre 

Kao otac, mogu da vam kažem da ćemo uraditi što pre. Od petka do danas sam razgovarao sa stručnim ljudima iz Ministarstva, koji su pregledali dosijee iz Subotice, postoje propusti u radu, ali to nije nešto što možemo da ispravimo brzo. Da ne prejudiciramo konačno odluku, komisija koja će biti danas oformljena, od 3 člana, će još jednom da pregleda sva dokumenta,  dostaviće meni te propuste, sa planom kako da izađemo iz problema, i da će to biti sve, i da vrlo brzo donesemo odlku da se dete vrati onima kojima je oduzeto , i da donesemo pozitivno rešenje po to dete i porodicu Savić - rekao je ministar za rad Zoran Đorđević.

ŽENE NASILJE SOS TELEFON ZORAN MILAČIĆ, ZORAN ĐORĐEVIĆ Ministar za rad Zoran Đorđević Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ponovio je da sve što budu donosili, biće prvo obaveštavana porodica.

- Nadamo se da će već u toku ove nedelje, da se isprave greške i da dete bude predato na usvajanje Savićima. Ja ću sve kao ministar da učinim da dete bude kod roditelja što pre, a da oni koji su napravi greške budu kažnjeni - istakao je Đorđević. 

Savić: Bez podrške medija ne bismo uspeli 

Borisav Savić je kazao da je zbog grešaka Centra za socijalni rad njima u poslednjih nedelju dana napravljen pakao od života,  ali i da je zahvalan svima koji su se u ovu priču ljudski uključili.

Ceo naš fokus je da ćerkicu vratimo u njen dom. Zahvaljujem se svima koji nam daju nesebičnu podršku. Mogu samo da se nadam da će ovo biti rešeno u što kraćem roku, kako je rekao ministar - rekao je Savić na konferenciji za novinare. 

Na pitanje da li je izlaženje u medije ubrzalo proces, odmah je rekao glasno "da":

- Bez podrške medije ne bismo došli u ovakvu situaciju. Voleli bismo da se ova priča ne zloupotrebljava, da ne pravimo tabloidnu priču, i da se složimo da od ovog dana nijedno dete ne bude bez roditeljskog staranja. Neka nam to bude zajednički cilj. 

Roditelji Savići i Centar za socijalni rad Subotica Borisav Savić, otac devojčice Printskrin: TV Prva

Nedelju dana agonije 

Njima je, da podsetimo, Centar za socijalni rad u Subotici dao na usvajanje devojčicu, pa oduzeo, jer su socijalni radnici napravili niz propusta. Savićima je ćerka data na prilagođavanje u oktobru prošle godine. Polovinom prošlog meseca su dobili i rešenje o usvojenju. Devojčica je sa njima provela skoro osam meseci, da bi im prošlog ponedeljka iz Centra za socijalni rad javili da moraju da vrate dete u utorak.

Odmah su van snage stavljena rešenja o prilagođavanju i usvojenju, slučaj je predat tužilaštvu i policiji, a ministar za rad Zoran Đorđević je krajem prošle nedelje smenio direktorku Centra za socijalni rad u Subotici, i preuzeo ceo predmet od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku.

Bračnom paru Savić, Biljani i Borisavu, da podsetimo, dete je uzeto, jer se majka ne uklapa u starosnu granicu. Porodični zakon, naime, propisuje da razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika ne može biti manja od 18, niti veća od 45 godina kao i da, izuzetno, ministar nadležan za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje licu koje je starije od usvojenika manje od 18 godina ili licu koje je starije od usvojenika više od 45 godina - ako je takvo usvojenje u najboljem interesu deteta.

Devojčica je nakon oduzimanja od Savića bila u hraniteljskoj porodici.

Video: Borisav Savić: Prošli smo pakao zbog greške centra, sada je fokus da ćerkicu vratimo u naš dom!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tatko

    15. jun 2020 | 18:25

    Dete je usvojeno, ima svega 3 godine i normalno je da ih zove mama i tata jer u stvari oni joj to i jesu, a ne oni bioliski koji su je odbacili.

  • Majka

    15. jun 2020 | 15:41

    Majka je ona koja te odgajila, i na put izvela. A ne ona koja je kao kuče ostavila.

  • Gandra

    15. jun 2020 | 16:25

    Najverovatnije ga vraćaju u četvrtak pred predizbornu tisinu. Ali nema veze, bitno je da se dete vrati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA