• 1

Obeležena 76. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja

Polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge, obeležena je 76. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope.

  • 1
Obeležena 76. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u Subotici

Foto: Dejan Malagurski

Sedamdeset šest godina nakon deportacije 4.000 subotičkih Jevreja delimo zajedničko osećanje tuge, podsećajući se na ovaj dan stradanja jevrejskog naroda, rekao je obraćajući se prisutnima u Sinagogi, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ističući da je „hram u kome se nalazimo danas upravo mesto sa kog treba poručiti da su čisto srce, pravda i snaga činjenica jači od sile, snažniji od zla“.

- Deo smo naroda koji uz Jevreje, Ruse i Rome spada u najveće stradalnike u strašnom pohodu Hitlerove nacističke mašinerije. Mi razumemo šta je patnja. Više od bilo koga razumemo i šta je nepravda. Iskusili smo je nebrojeno puta zato je važno da svake godine, svakog 16. juna svi zajedno zastanemo i na ovom svetom mestu setimo se stradalnika u Holokaustu. Holokaust nigde i nikada ne sme da se ponovi. Na nama je da pamtimo i sećamo se onih koji su stradali samo zato što su druge vere i nacije. Ako zaboravimo, cena koju možemo platiti biće previsoka. Zato nemamo pravo na zaborav – naglasio je Laban.

Naša je obaveza, dodao je, da se sećamo, da sećanjem i pijetetom branimo pravo na istinu.

–Istina mora da se zna, a znanje je najbolji zalog za budućnost. Tog prava, prava na istinu ne smemo se odreći niti zaboraviti. Odgovornosti se ne mogu i ne smeju odbacivati. Ako to učinimo, nismo dostojni uspomene na naše pretke ni na sve one hrabre Subotičane koji su svoj život položili na žrtvenik mira. Zahvaljujući toj žrtvi Subotica i svi njeni građani danas žive u miru, slozi, poštovanju i uvažavanju – istakao je gradonačelnik Laban.

Obeležena 76. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u Subotici

Foto: Dejan Malagurski

Uz konstataciju da je njegova dužnost, kao čoveka i kao gradonačelnika, prvog među jednakima, da brani moralne, kulturne, istorijske vrednosti svih građana Subotice, gradonačelnik je podvukao da su srpski i jevrejski narod kroz istoriju prošli mnoge teške trenutke, ali čvrsti prijateljski odnosi nikada nisu bili uzdrmani.

–Pripadnici jevrejskog naroda dali su Subotici mnogo toga velikog i večnog. Naše inicijative i sve naše aktivnosti moraju ići u smeru stvaranja još bolje, još sigurnije budućnosti. Poklonimo se senima stradalih i pomolimo se za mir, slogu i ljubav koji su naš imperativ. Nek im je večna slava – rekao je Bogdan Laban.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Robert Sabadoš, kazao je da je pokušaj istrebljenja jevrejskog naroda u Holokaustu oglasio 20. vek i evropski kontinent vremenom i mestom najvećeg, višemilionskog ubijanja Jevreja u logorima smrti pre ravno 76 godina.

–Bol i sećanje na Jevreje deportovane u logore smrti živi kao rana koja ne zaceljuje. Odvedena su i umorena ljudska bića sa imenom i prezimenom, sa htenjima i životnim nadanjima, valovite plave kose i pegavog lica, mlade majke, stasiti muškarci, bebe u kolicima i vremešne bake. Tako treba da ih pamtimo, a ne kao brojke, kao brojeve jednog stravičnog zločina. Tu smo da zajedno svedočimo o njima kao opomena sadašnjoj generaciji za budućnost – naglasio je Sabadoš.

Venac na spomenik stradalim Jevrejima u dvorištu Sinagoge u ime grada Subotice položili su gradonačelnik Bogdan Laban i sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, a u ime Severnobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

Vence su položili i predstavnici konzularnih predstavništava, jevrejskih opština, nacionalnih saveta i pojedinih organizacija i udruženja.

U ime subotičke lokalne samouprave, venac na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, položio je zamenik predsednika Skupštine grada Subotice Veljko Vojnić.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    NAS PRAVOSLAVNIH SRBA U 2 SVETSKA RATA OD NEPRIJATELJA STRADALO JE 4MILIONA A OD JOSKINIH OZNASA POSLE RATA 900 HILJADA!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima