≫ 

Sve je više obolelih koji nemaju nikakve simptome, ali oni mogu da zaraze druge i zato se virus širi

- Najveći izazov u ovoj fazi sa virusom korona je da se preventivne mere, koje čuvaju živote, ugrade u svoje životne aktivnostii - kaže doktor Srđa Janković

  • 5
SRBIJA KORONA BILANS SRĐA JANKOVIĆ, PREDRAG KON Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Preventivne mere su i dalje neophodne, dok postoji populacija koja je osetljiva na korona virus, kaže član Kriznog štaba, imunolog Srđa Janković.

On je naglasio da preventivne mere mogu da smanje rizik prenošenja virusa i da se zato insistira na fizičkoj distanci, nošenju maski u zatvorenom prostu, kao i na ličnoj higijeni.

- Sve to može da pomogne, ali virus je još uvek prisutan i potencijal širenja postoji - rekao je Janković za TV Pink.

Navodi da je sve veći broj zaraženih koji nemaju nikakve znake bolesti. Pojašnjava da i oni mogu da zaraze druge i da je to jedan od razloga zašto se virus širi kroz populaciju.

Podseća da je Kina prva imala epidemiju virusa korona i da su je suzbili, tako da su došli u situaciju da "stražare", što čeka i Srbiju.

Upitan da li se mogu očekivati mere poput vanrednog stanja ili policijskog časa ukoliko se virus vrati na jesen, on smatra da je to malo verovatno.

- Mislim da ćemo imati selektivnije mere kako se pojavi koje žarište, odnosno klasteri. To su mere koje podrazumevaju izolaciju kontakata - naglasio je on.

Najveći izazov u ovoj fazi sa virusom korona je da se preventivne mere, koje čuvaju živote, ugrade u svoje životne aktivnostii.

- Nije realno da život u svetu stoji godinu dana. Sada je izazov vraćati se životnim aktivnostima, ali ugraditi preventivne mere kako ljudski životi ne bi bili ugroženi - naglasio je on.

Video: Kako korona virus prenose asimptomatski slučajevi?

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    18. jun 2020 | 11:35

    Prosto svi u bilo kom zatvorenom prostoru moraju da nose maske i drze distancu.I to je to.Samo tako ne bi stradali osetljivi od asiptomatskih nosilaca.Ali za to treba kultura.

  • Pec

    18. jun 2020 | 11:36

    I šta ćete da preduzmete? Maski trenutno skoro pa nema u apotekama, tamo gde ih ima koštaju i dalje 100 i više dinara... Odložite izbore....

  • Dzoni

    18. jun 2020 | 14:02

    Je l samo meni dodje da povratim cim vidim nekog od ovih lekara?Samo doktoru Nestorovicu verujem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA