• 5

Pojačanje za zdravstveni sistem: 100 najboljih mladih lekara i 200 medicinskih sestara dobilo posao

Zaposleni lekari fakultete su završili sa prosečnom ocenom 9 i 10

 • 5
Medicinari, posao, Zlatibor Lončar

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Posao u zdravstvenim ustanovama dobilo je 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji i 200 medicinskih sestara i tehničara koji su školu završili sa najboljim uspehom. Najviše lekara i sestara zaposleno je u Kliničkom centru Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je od danas velika odgovornost na njima i da oni moraju da menjaju zdravstveni sistem.

- Ovo je veliko pojačanje za zdravstveni sistem koji radi 24 sata, 365 dana u godini. Na ovim mladim ljudima je velika odgovornost da brinu o zdravlju svih građana Srbije - rekao je Lončar.

On je naglasio su svi medicinski fakulteti izabrali najbolje diplomce koji su dobili posao, specijalizaciju i država im plaća doktorske studije. Najviše diplomaca zaposleno je sa Medicinskog fakulteta u Beogradu , gde se upisuje i najveći broj studenata.

Kroz program zapošljavanja najboljih diplomaca, u prethodne dve i po godine, posao je dobilo 400 lekara - najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, i 500 sestara.

Sa novim zapošljavanjem, u zdravstvenom sistemu radi 500 najboljih diplomaca i 700 medicinskih sestara i tehničara. Zaposleni lekari fakultete su završili sa prosečnom ocenom 9 i 10.

David Šarenac završio je Medicinski fakultet u Beogradu sa prosečnom ocenom 10 i posao je dobio na Klinici za kardiologiju KCS, a želja mu je da se bavi interventnom kardiologijom.

- Ovo je ostvarenje sna svakog mladog doktora, jer smo odmah nakon završenog fakulteta i odrađenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita dobili šansu da krenemo da radimo. Sada sledi dalje usavršavanje - rekao je Šarenac.

Jelena Šubarić posao je dobila u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, a specijalizacija joj je epidemiologija.

- Znamo da je epidemiologija bila potrebna i ranije, a to se naročito pokazalo sada u ovoj pandemiji. Ona pruža veliku mogućnost za naučnoistraživački rad jer je povezana sa svim granama medicine - navela je ona.

Kaže da je zapošljavanjem omogućeno mladim lekarima da odlučnije koračaju kroz život, a mladim studentima da vredno uče i marljivo rade na sebi.

I Milica Stevanović posao je dobila u KBC Kosovska MItrovica kaže da joj je budućnost sada bezbedna.

- Sve što sam radila prethodnih šest godina neko je umeo da ceni i nagradi. Generacije koje dolaze imaće sada veći podstrek da rade marljivije i motivisanije - navela je ona.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • doktor

  Nije tacno da nam drzava placa doktorske studije, to se prica samo za medije. Ali da ne budemo nezahvalni, dovoljno je i posao za stalno i specijalizacija. Ali ne moraju da obecavaju ono sto ne ispunjavaju.

  1
  1

  Podelite komentar

 • Real

  Zamisli radis u profesiji, pola zivota se skolujes, zavrsis specijalizaciju i ministar ti bude Loncar ili Vulin.. kakvo ponizenje

  6
  1

  Podelite komentar

 • Mica

  Šta je sa onim zaposlenima, sa ugovorom na odredjeno vreme?

  4
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima