• 58

Devojčica konačno u naručju mame i tate: Savićima vraćena ćerkica posle 10 dana agonije

Devojčica je oduzeta pre 10 dana od svojih usvojitelja zbog propusta Centra za socijalni rad u Subotici i za to vreme bila je u hraniteljskoj porodici

  • 58

Borisavu (48) i Biljani (52) Savić, bračnom paru uz Beograda, konačno je, posle 10 dana, vraćena njihova L. S. (3), devojčica koju su usvojili prošle godine

To je na konferenciji za medije izjavio Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Video: Ministar Đorđević: Briga o detetu je na prvom mestu, želim da Lenka raste u normalnom okruženju

- Rekli smo da ćemo učiniti sve da rešimo ovaj slučaj u interesu deteta i u skladu sa zakonom. Ministarstvo je osnovalo komisiju, članovi su dobili zavzadatak da u skladu sa zakonom provere svu dokumentaciju i podobnost porodice Savić i da daju predlog ministru. Rešenjem ministra doneo sam odluku da se odobri usvojenje od strane porodice Savić. Malopre sam održao sastanak sa porodicom Savić i kao ministar im uvek stojim na raspolaganju. Čestitam porodici Savic, želim im sve najbolje. Da to dete raste u jednom normalnom okruženju - rekao je ministar Đorđević dodajući da je ovo je prvi ovakav slučaj, te da se nada da je i poslednji, kao i da treba da posluži kao opomena svima.

Na konferenciji su se obratili i roditelji devojčice.

Želeo bih da se zahvalim svim građanima koji du nam pružili nesebičnu podršku, svim novinarima koji su ispratili slučaj. Nas ovo obavezuje da postanemo roditelji kojima ce se nasa ćerka ponositi - rekao je Borisav Savić.

Roditeljima je priređeno i iznenađenje kada se na konferenciji pojavila devojčica. Tada je izručila punu korpicu slatkiša i pozvala novinare da se posluže, pa im podelila bombone.

- Biće medijska ličnost - rekla je majka: - Nismo mogli da zamislimo drugačiji scenario. Srećni smo!

Podsetimo, Centar za socijalni rad u Subotici dao je Savićima na usvajanje trogodišnju devojčicu oktobra prošle godine, da bi je posle 8 meseci oduzeo.

Devojčica je data u hraniteljsku porodicu, a kao razlog oduzimanja deteta navodi se prevelika razlika u godinama između nje i usvojiteljke.

Ta razlika, prema Porodičnom zakonu, ne sme biti manja od 18 godina, ali ni veća od 45, što jeste slučaj sa Biljanom i devojčicom koja je njoj i njenom suprugu data na usvajanje.

Ipak, u ovom Zakonu se navodi i da izuzetno ministar zadužen za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje van ovih granica, ako je to u najboljem interesu deteta.

Kako su rekli iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost, o nezakonitostima prilikom postupka usvajanja saznali su od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Slučaj mora biti rеšеn na zakonit način, u najboljеm intеrеsu dеtеta i nikako drugačijе. Bićе dеtaljno analiziran i ispitan od stranе MUP-a, a svi koji su učеstvovali u kršеnju propisa i zakona bićе kažnjеni. Nеma privilеgovanih i svako mora da odgovara za svojе postupkе - rеkao jе tada ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđеvić.

On je krajem prošle nedelje smenio direktorku Centra za socijalni rad u Subotici i preuzeo ceo predmet od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    Hvala vam ministre ..stvarno ste prvo covek ...pa politicar ....

  • Maja

    Hvala ti Boze molila sam se za to

  • Licemerka

    Kako je nizak IQ komentatora. Palite se kao hepo kockice..😂

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima