≫ 

Poslednji dan male mature: Pred učenicima je kombinovani test

Mali maturanti rešavaće zadatke iz istorije, geografije, fizike, hemije i biologije

  • 8

Mali maturanti danas rešavaju zadatke kombinovanog testa - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija, nakon što su prethodna dva danas polagali testove iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike.

Osmi razred završava oko 68.000 đaka. Završni ispit je obavezan za sve, jer je to kruna osnovne škole. Broj osvojenih bodova na testovima važan je zbog upisa u srednju školu.

Ðaci iz škole mogu maksimalno poneti 60 bodova, dok na tri testa mogu da ostvare maksimalno još 40 bodova, po 13 iz srpskog i matematike i 14 iz kombinovanog testa.

Testovi se ove godine pregledaju digitalno. Škole urađene testove vraćaju školskim upravama, a one Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja gde se radi skeniranje.

Softveski se pregledaju zadaci zatvorenog tipa, dok zadatke otvorenog tipa pregledaju nastavnici - pregledači.

Oni neće znati čije zadatke pregledaju, iz koje škole ili grada. Svaki zadatak pregledaju po dva nastavnika.

Sve škole preduzele su mere prevencije zbog epidemije virusa korona. Umesto u fiskulturnim salama đaci ove godine testove rešavaju u učionicama, a u svakoj učionici raspoređeno je po devet učenika, kako bi se ispoštovala mera distancu.

Nastavnici su u obavezi da nose maske, a postavljene su i dezobarijere.

Video: Mala matura u doba korone: Za male maturante počeo završni ispit

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srecno

    19. jun 2020 | 10:07

    Deco neka vam je sa srecom. Da prodje sve kako treba i da se ne prosiri virus po skolama. Sve je to dobro isplanirano, samo mislim da je ministarstvo trebalo da obezbedi po skolama fotokataliticki preciscivac vazduha koji ubija viruse i baktrerije u vazduhu kako bi se svi zastitili. Srecno!

  • Majka

    19. jun 2020 | 07:33

    Moglo je to i na drugi način da se organizuje, ministarstvo. Deca zbog corene nisu imali dovoljno pripremne nastave. A to nase ministarstvo ne interesuje. A

  • Mama

    19. jun 2020 | 08:20

    Deco draga...srećno vam bilo i danas bez obzira što je ovo polaganje generalno jedna velika budalaština od strane ministarstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA