Radnik obezbeđenja tukao i psovao migranta u Bogovađi, dobio je otkaz, snimak objavljen na internetu

Na snimku se vidi se kako radnik obezbeđenja najpre udara migranta u lice ispred sobe...

  • 20
Obezbeđenje tuče decu u kampu Bogovađa u Srbiji, 2020 Printskrin: Youtube/Transbalkanska solidarnost

Video-snimak na kojem se vidi kako radnik obezbeđenja tuče migranta u centru za azil u Bogovađi pojavio se na internetu, a tim povodom su se oglasili Beogradski centar za ljudska prava, ministar Zoran Đorđević i Komesarijat za izbeglice.

Naime, na snimku koji se pojavio na Jutjubu vidi se kako radnik obezbeđenja najpre udara migranta u lice ispred sobe, a potom ga uvodi u sobu gde su ostali migranti, gde nastavlja da ga na krevetu udara, viče i psuje.

Beogradski centar podneo krivične prijave

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je da je nedopustivo ponašanje radnika angažovanih za obezbeđenje Centra za azil u Bogovađi koji su, kako se vidi na snimku objavljenom na internetu, verbalno i fizički maltretirali decu koja u tom centru borave bez pratnje roditelja. Protiv navedenih radnika firme za obezbeđenje Centar je podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštu u Ubu, naveli su.

Tim povodom je Centar za azil u Bogovađi 15. maja obišao i Zaštitnik građana.

- U noći između 11. i 12. maja 2020. godine u Centru za azil u Bogovađi dogodio se incident u kojem su radnici firme 'Dekapolit' koja obezbeđuje centar, fizički i verbalno maltretirali decu koja u tom centru borave bez pratnje roditelja.

Na video-snimcima koji su zabeležili nasilje vidi se kako jedan od radnika obezbeđenja preti deci, a jedno dete udara šakom i predmetom nalik palici. Zabrinjavajuće je i to što je osoba koja je učestvovala u navedenom događaju zastrašivala istu grupu dece kada je saznala da postoje snimci i nakon što su o incidentu obavešteni nadležni organi -  navodi se u saopštenju.

Beogradski centar za ljudska prava smatra da postupanje radnika firme angažovane za obezbeđenje Centra za azil u Bogovađi sadrži elemente krivičnog dela zlostavljanja i mučenja iz člana 137 Krivičnog zakonika, zbog čega je protiv odgovornih podneta i krivična prijava nadležnom tužilaštvu.

- Nasilje bilo koje vrste, uključujući i unutar institucija u nadležnosti Srbije je nedopustivo, zbog čega je potrebna hitna reakcija nadležnih organa, naročito kada se uzme u obzir da se radi o posebno ranjivoj kategoriji kao što su deca - navode u centru.

Apeluju da se radnici koji su učestvovali u incidentu hitno udalje sa poslova obezbeđivanja Centra za azil u Bogovađi ili bilo kojeg drugog objekta u kojem borave kako izbeglice i migranti tako i građani Republike Srbije.

- Hitna mera imala bi za cilj da odmah zaštiti decu koja trenutno borave u Srbiji, a dugoročno da spreči nove nasilne incidente u centrima za azil i prihvatnim centrima. Obezbeđivanje objekata kao što je centar za azil podrazumeva vršenje javnih ovlašćenja koja su ovim licima poverena od strane države, koja ima obavezu da ne dopusti da ona budu poveravana nasilnicima.

Pozivamo tužilaštvo da neodložno i temeljno postupi po krivičnoj prijavi zbog posebne ugroženosti dece u Centru za azil u Bogovađi, a firmu 'Dekapolit' da radnike koji su učestvovali u incidentu udalji iz službe do okončanja istrage navoda o zlostavljanju i otpusti iz službe ukoliko se utvrdi da su učinili krivično delo - naglašavaju u saopštenju.

Đorđević: Svaki vid nasilja nedopustiv, a naročito nad decom

ŽENE NASILJE SOS TELEFON ZORAN MILAČIĆ, ZORAN ĐORĐEVIĆ Zoran Đorđević Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja posle objavljivanja na internetu video snimka u kome se vidi kako obezbeđenje tuče migrante u Bogovađi, zatražilo je od Komesarijata za izbeglice da ispita slučaj i dostavi podatke o ovom incidentu, saopštilo je danas to ministarstvo.

Ministar Zoran Ðorđević je istakao da je svaki vid nasilja nedopustiv, a naročito nad decom, i dodao da se takvo ponašsanje neće tolerisati.

Napominjući da je obezbeđenje KIRS-a i Crvenog krsta nadležno za kamp u Bogovađi, on je apelovao na nadležne da reaguju i postupe u skladu sa zakonom.

Radnik obezbeđenja dobio otkaz

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio je večeras da je odmah po saznanju za incident u Centru za azil u Bogovađi pokrenuo mehanizam zaštite maloletnih lica, obavestio staratelja maloletnih lica i uključio nadležni Centar za socijalni rad, kao i Crveni krst Beograda, koji je i angažovao pripadnike obezbeđenja, a radnik obezbeđenja koji se vidi na snimku, dobio je otkaz.

Događaj se desio u noći između 10. i 11. maja 2020, o čemu su zaposleni u Komesarijatu saznali dan kasnije, 12. maja.

Kako se navodi u saopštenju, otpušteni radnik obezbeđenja je u svoju odbranu rekao da je prethodno bio napadnut od migranata, što, međutim, kako ističe Komesarijat, ne opravdava njegovo ponašanje.

- Komesarijat još jednom osuđuje ovakvo ponašanje pripadnika obezbeđenja, i naglašava da će nastaviti da pravovremeno reaguje i kontinuirano preduzima mere prevencije za očuvanje dobrobiti korisnika, u saradnji sa domaćim institucijama i međunarodnim organizacijama -  kaže se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samotako

    20. jun 2020 | 01:01

    Bravo!!!! Tako i treba sa njima!!! A ne da naseljavaju Srbiju, tuku nase gradjane i kradu po crkvama! Sve ih spakovati i nazad odakle su dosli, pa nek tamo sire serijat

  • Boža zemunac

    20. jun 2020 | 06:41

    A šta migranti rade po Srbiji,i nikom ništa. Zaštićeni su ko beli medvedi. Sve ih treba proterati i zabraniti ulazak u Srbiju. Ugledajmo se na Orbana.

  • Željo

    19. jun 2020 | 23:58

    Heroj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA