• 2

Tamiš se izlio na društvenim mrežama, ali ne i iz korita: Vrh talasa se očekuje večeras

U Preduzeću "Vode Vojvodine" kažu za Telegraf.rs da se Tamiš nalazi u velikom koritu, ne očekuju da se ponovi scenario iz 2005. godine

  • 2
Reka Tamis

Foto: Wikipedia/Laslovarga

Na društvenim mrežama pojavile su se informacije da se reka Tamiš izlila kod Sečnja, međutim, nadležni kažu za naš portal da do toga još nije došlo, i da je on još u koritu. Sa druge strane, Rumunija je proglasila crveni meteoalarm zbog vodostaja Tamiša.

Kako Telegraf.rs saznaje, vrh talasa se očekuje večeras. 

Portla zrenjaninski.com javlja, pozivajući se na saznanja u Javnom preduzeću za urbanizam iz Zrenjanina, da se Tamiš već izlio iz korita, i da je zatvoren je opštinski put između Botoša i Tomaševca. Saobraćaj preko mosta koji se nalazi na tom putu, biće obustavljen do daljeg.

Rukovodilac odbrane od poplava na vodnom području Vojvodine Božidar Beloš, međutim, kaže za Telegraf.rs da je Tamiš u koritu za veliku vodu, i da nema izlivanja.

- Tamiš je visok, kvota koja se retko pojavljuje, poviše je nivo, ali je u koritu za veliku vodu. Zbog toga pojedine količine vode deluju kao da je došlo do izlivanja, ali nije. Trenutno je na 746. centimetru - kaže Beloš.

On precizira da je Tamiš noćas do 3 sata rastao po 8 centimetara na sat vremena.

- Zatim se smanjio taj rast i bio je 6 centimetara na sat, u 13 sati je bio 2 centimetara, a u 14 sati je opet porastao 4 centimetara za sat vremena - navodi Beloš.

Na pitanje da li može da nam se ponovi scenario iz 2005. godine kada je vodostaj Tamiša bio 822 centimetara, Beloš kaže da se svi nadaju da do toga neće doći i da neće biti većih problema, jer su 2010. godine nasipi podignuti na nivo između 920 i 950 centimetara.

Rumunski Nacionalni institut za hidrologiju i upravljanje vodama proglasio je crveni meteo-alarm zbog vodostaja Tamiša, prenosi Agerpres. Narandžasti meteo-alarm zbog mogućih poplava proglašen je u 30 okruga u zemlji, dok je žuti meteo-alarm na snazi u 34 regije.

Odbrana da 30 i više kilometara 

Na desnom i levom nasipu na reci Tamiš  na snazi je vanredna odbrana od poplava. Dužina odbrambene linije na kojoj se sprovodi vanredna odbrana iznosi 30,53 kilometra i proteže se od rumunske granice do naselja Sečanj.

- Na teren je dopremljeno 30.000 malih i 100 džambo džakova, a u toku dana će biti napunjeno još. Džakovi se raspoređuju na predviđene lokacije i u slučaju potrebe biće postavljeni. Trenutno nema slabih tačaka na nasipima i nisu evidentirani negativni pokazatelji njihove stabilnosti - navodi se u saopštenju preduzeća "Vode Vojvodine".

Danas je, kako se navodi, proglašena redovna odbrana od poplava na reci Brzavi, na desnom i levom nasipu, od granice sa Rumunijom do ušća u kanal Banatska Palanka-Novi Bečej. Dužina ove odbrambene linije je 36,37 kilometara, a trenutni vodostaj 224 cm.

- Redovna odbrana od poplava je i dalje na snazi na ustavama „Tomaševac“ i „Botoš“, kao i na delu Tamiša od Sečnja do ušća kanala Banatska Palanka-Novi Bečej, u dužini od 31,11 kilometara. Na reci Neri, kod naselja Кusić, ukinuta je redovna odbrana od poplava nakon što se vodostaj spustio na 168 cm. Republički hidrometeorološki zavod najavljuje dalji porast vodostaja na Tamišu i Brzavi - navode u ovom preduzeću i dodaju da su službe JVP „Vode Vojvodine“ na terenu i prate razvoj situacije, u skladu sa Opštim i operativnim planom za odbranu od poplava.

Video: Voda je nadošla za deset minuta i nosila sve pred sobom

(LJ. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E

    Samo se vi oslanjajte na drustvene mreze! Uskoro ce te da poludite!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima