Tek što se smirila situacija, Lučani opet u pripravnosti zbog opasnosti od novih poplava

Ugrožena mesta u slivu reke Bjelice

  • 0
Lučani, poplava Snimak iz Lučana od pre samo pet dana, Foto: RINA

Opštinski Štab za vanredne situacije opštine Lučani uveo je pripravnost za odbranu od poplava u Mesnim zajednicama u slivu reke Bjelice i njenih pritoka i to u Mesnim zajednicama: Viča, Guča, Turica, Puhovo, Krstac, Đerać,  Lučani, Dljin.

U ostalim mesnim zajednicama na teritoriji opštine Lučani, Štab predlaže da se prati situacija i po proceni zavede pripravnost za odbranu od poplava.

Pripravnost za odbranu od poplava na teritoriji opštine Lučani uvodi se Opštinskoj upravi opštine Lučani uz obavezu praćenje vodostaja na rekama, Bjelica, Moravica i Zapadna Morava, uz podatke na vodomernoj letvi kod preduzeća "MB-Namenska" Lučani, (po mogućnosti i na rekama Skrapež i Đetinja), kao i preko Štaba za odbranu od poplava odnosno pomoćnika rukovodioca Štaba i poverenika civilne zaštite u mesnim zajednicama u slivovima pritoka Bjelice, većih potoka i kanala (posebno koje su ugrožavale područja i objekte u prethodnim poplava.

Opštinski štab za vanredne situacije ovlašćuje, privredna društva i druga pravna lica u slivovima, reka, potoka i kanala da u saradnji sa Štabom za odbranu od poplava opštine Lučani, odnosno ovim Štabom ili samostalno donesu Odluku o uvođenju pripravnosti za odbranu od poplava na svojoj teritoriji ili svojih objekata i zahteva od Saveta MZ, privrednih društava, drugih pravnih lica,poverenika CZ i građana da preduzmu neophodne preventivne mere za zaštitu i spasavanje ljudi i materijalnih dobara od eventualnih poplava.

Drugi organi, javna i druga preduzeća dužna su da u skladu sa svojim delokrugom rada preduzmu preventivne i druge mere zaštite od poplava na teritoriji opštine.

Inače, zbog obilnih kiša u Banatu i na Karpatima izlila se reka Tamiš.

Takođe, ovo nije prvi put tokom juna da su Lučani ugroženi od poplava. Nedavno se izlila Tijanska reka u ovoj opštini, a njena bujica odnela je i jedan most.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA