• 20

Brze testove na koronu počinju da rade i privatne laboratorije. Krizni štab doneo 7 mera

Posete u staračkim domovima mogu da traju samo 15 minuta, i to pod određenim uslovima

  • 20
Korona, mere, krizni stab

Foto: Tanjug/AP

Na današnjem Kriznom štabu koji se bori protiv korona virusa doneta je odluka da ubuduće brze testove na COVID 19  rade i privatne laboratorije, saznaje Telegraf.rs.

- Brze testove će moći da sprovode i registrovane privatne laboratorije uz saglasnot i sertifikat Ministarstva zdravlja - navodi naš izvor.

U vezi sa testiranjem doneta je još jedna odluka, a to je da će testiranje na lični zahtev raditi laboratorija u Batajnici, koja će imati rok od 48 sati da izda rezultat. 

Članovi su na današnjem zasedanju uveli i obavezu nošenja maski u gradskom i međugradskom prevozu.

Preporučeno je da se one nose i maltene budu obavezne i prilikom odlaska u banke, poštu, svaku javnu ustanovu...

Vlada Srbije je potvrdila ovu odluku Kriznog štaba da je od danas obavezno korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu, a da je, što se tiče zatvorenih prostora, preporuka svim građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske.

GSP autobus

Foto: ATA Images

3 kvadrata po čoveku u zatvorenom prostoru 

Četvrta mera koja je doneta tiče boravka u zatvorenom prostoru. Nije se ograničio broj ljudi u zatvorenom prostoru, nego kvadratura po čoveku, pa je doneta odluka da svaki čovek u zatvorenom prostoru mora da ima 3 kvadratna mera. To znači da ako je prostor od 300 kvadrata, u njemu može biti 100 ljudi.

Peta odluka tiče se poseta u bolnicama, koje će, kako navode naši izvori, biti skroz zabranjene, iako realno, te zabrane nisu ni skinute.

Dom za stare, staracki dom, briga o starima, senior

Posete u staračkim domovima biće 15 minuta, ali ne ovako, obavezne su maske i rukavice Foto: Shutterstock

Šesta odluka definisala je ponašanje poseta u staračkim domovima.

- Posete će se obavljati pod određenim uslovima. Trajaće maksimum 15 minuta, moraće da se drži distanca, svako ko dolazi u posetu moraće da ima masku, rukavice i da se dezinfikuje - navodi naš sagovornik.

Distanca na otvorenom povećana je sa jednog metra na metar i po. A kako saznajemo, oko ove mere se malo polemisalo, jer je bilo članova koji su smatrali da treba da bude 2 metra. 

(LJ. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica Milovanović

    Nole je junak, naš legenda sram Vas bilo kad je dao pare za nabavku maski i respiratora narod zadovoljan. A sad po njemu udarili To može svakog da snađe. Neka nam ga dragi Bog čuva i da se oporavi svojoj dečici, ženi, i svojim najmilijima. Samo da nema posledica. Ja sam sirotinja i bolesna i znam kako ti je kad si nemoćan a drugi zrabunjaju kako da se ponašaš. On sam zna kako treba. I hvala Bogu što ima pa

  • Srkimaja

    Hajde vise da se svi zarazimo stvorimo imunitet i nastabimo dalje , smarate vise sa koronom bolje da zivim godinu kao covek nego sto kao mis u rupi .... ja rafim test na antitjela i ako sam prelezo sa papirom svugdje ....

  • Tanja

    Čime nas testirate? Jel neispravnim kineskim testovima koji od deset testiranja pet puta pokažu pozitivan a pet puta negativan rezultat kod iste osobe u roku od par dana? Dokle više da nas ,,struka" drži kao taoce? Prošli su izbori,naravno sad kreće još gori talas Korone jer se rešava pitanje Kosova!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima